Девојчиња ми легна првото боледување денес, значи не лажеле кога кажаа дека исплаќаат за една недела. Поднесено и коригирано минатата недела, еве денес легнаа парите.
Со правата бременост кај мене влегуваше се,знам дека е така бидејки ми се колеги тоа од канцеларија и горе доле знам како оди процесот,еве сега и со втората бременосот кога прашав,исто е,се што последните 12 месеци се поминато преку банка влегува. Можеби во секоја фирма е различно.
Дали може додека сум на патолошко боледување да сменам фирма, затоа што во фирмата во која што работам моментално сум на определено време.
Можеш ама не смееш да имаш прекин ни ден во стаж. Ако можеш тоа да го направиш прави така, ако не седи кај што си. Не ти менува што си на определено освен ако не се безобразни да те одјават системски беспотребно.
Имаат намера да ме одјават, затоа ми е битно да се префрлам во друга фирма за да не го изгубам породилното.
Ц ц ц... Кретенчини... Ако знаеш датум на одјава одма да те пријават на ново место да нема ни ден размах само. Без проблем ќе имаш породилно. Пиши што си направила...
I jas bev patoloska do 6.10posledno isto i kaj mene pisuvashe da se otvori od 7mi porodilnoto,no jas si go zemav letniot odmor od 7mi toj go iskoristiv sea i zimski koristam do 7.11 sum i posle dali treba odma da se otvori od 8mi porodilnoto a termin mi e 20.11
Штом ти заврши одморот мора или да се вратиш на работа или да отвориш породилно. Евентуално боледување од општ матичен, не знам како оди тоа.
Kaj ke se vrakjam na rabota 38 nedela ke bidam togas so tolkav stomak kaj mozam da rabotam nema shansi celo vreme i me pritiska.Sestrata ja prasuvav vcera dali treba odma da se otvori mi vika nemora odma mozes i koga ke se porodis togas.Za toa znam ali ne se znae tocno koga ke bide kako ke gi pravdam tie denovi posle ako cekam do poragjaj bez da otvoram ne mi beshe jasna
Убаво ти објаснила членката тие се опциите. Одмор. Отвараш породилно 2 недели понапред. Земаш боледување од општ матичен 7 денови.
Нема како да ги оправдаш тие денови, завршена ти е патолошката, завршен одморот. Затоа ти пишав опциите, знам дека не можеш да се вратиш на работа, никој не можеме. Ако не земиш боледување, мора да си го отвориш породилното.
Девојки прв пат ќе одам за конзилијарно на ГАК може некоја насока како одат прегледите, дали е абдоминално ехо или вагинално(со серклаж сум), дали одма го даваат конзилијарното мислење или се чека? Немаше термини па ми закажаа на 15ти во 17ч (среда) а јас до петокот морам да однесам на комисија, па ме фаќа паника да не не е готово за да завршам работа.
Конзилијарното се дава одма , без грижи , инаку абдоминално ехо е ,и јас секогаш брзо завршувам , можно е да ти се јават и да одиш порано во текот на денот накј 2/ 3 на пример мене секогаш ми го преместуваат терминот. Ако можеш истиот ден отиди и извади си предлог за комисија од кај матичниот за да во четврток ти однесат во букурешт документите.