И мене не ми пишува предлог туку да се отвори. Ама јас веќе си се договорив со фирмата за да користам плус кај матичната кога кажав ми рече да да нема проблем само кога ќе треба да отвориме дојди за документ. Не гледам зошто би правеле проблем од фондот тој период секако не сме на нивни товар.
Ти благодарам многу... од фирма не прават проблем него викаат да не ми се направи послем проблем во исплатата нешто, да не биде како прекин помеѓу патолошкава и породилното... Ма да и јас мислам дека тоа нема врска
Само пресметката со саати од фирма треба да е во ред кога ќе се поднесат документи за породилно. Друго нив не ги интересира. Доколку има проблем со саатите не исплаќаат.
Ви благодарам на одговорите ... во оваа држава се е можно па затоа сакав да прашам а и мојата матична на мм му рекла дека може не е проблем.
Кај мене пишуваше предлог да се отвори породилно. Меѓутоа матичната кажа дека не е обврзана да го отвори на тој датум. А веќе немаат право да дават боледување никакво, само од работа што имаш може да си искористиш. Можеш било кога да го отвориш, но само да имаш покритие за тие денови, да нема прекин. Од фондот ми кажаа дека не е проблем само кога ќе се отвори тогаш се поднесува за да се види од кој датум ќе биде. Види си во фирма најубаво ако ти го дадат одморот, израчунај си денови убаво да немаш прекин. И до кој ден ти завршува одморот, другиот одма да ти го отвори матичниот породилното.
I mene ne mi pisuva predlog, tuku da se otvori. Maticnata mi kaza ke otvarame, ili imas odmor. Posto imam odmor mi rece koga ke zavrsi ke dojdes za trudnicko da otvorime. Sekako. Koga ke se porodis denta najdocna mora da se otvori trudnicko. I jas imam eden mesec odmor, ama ako se porodam porano, ke se prekine i otvarame odma trudnicko.
Ако се породиш во меѓувреме, се отвара породилното на тој ден кога ќе се породиш. Од фирма ми кажаа дека ќе ми ги израчунаат деновите што ќе ми останат неискористени од одморот и ќе ги искористам после породилното.
Bravo ako izlezat vo presret. Kaj nas zaklucno juni mora da se iskoristi star odmor, a vekje od juli sleduva nov. Jas noviot ke go koristam koga ke se vratam esenta od odmor,zdravje.
Толерантни се за такви работи, не прават проблем. А дали ќе го земам пред породилното или после породилното на нив не им менува, а на мене ми значи.
Zdravo feminki edno prasanje Sto dokumenti nosite vo fond za vtor pat (vtor mesec) prodolzuvanje boleduvanje?
ИСР образец од матичен гинеколог, конзилијарното мислење од болница и дополнително во фонд ти даваат еден документ каде што треба да го пополниш со твои лични податоци (кога ќе ги имаш овие два документи погоре што ти ги пишав и ќе одиш да ги доставиш во фонд таму ќе ти го дадат тогаш, ке го пополниш)
Девојки кога ви стига од патолошка како ви пишува на електронско банкарство , мене сега ми стигна ама пишува како од фирмата моја да е а не од фонд или секогаш така пишува, незнам дали објаснив убаво.