Ја мометално сум со дијагноза лажно породување, останав на паталошка поради крварење и бев на строго мирување. Сега освен што ме боли кичма и понекад стомак ме сече немам некој проблем ќе ја прашам матичната дали ситуацијата ми дозволува да одам на работа. Ма да ја и крв примам по 2 кеси така да мислам дека и со таа дијагноза ќе може да отворам боледување.
Zdravo denes bev na konzolijarno na gak mi prodolzile boleduvanje 30 dena do 06.01 , vo petok ke gi nosam komisija, prasanje mi e dali mora patoloska da se otvori porodilno 45 dena pred termin i dali na komisija ke kazat porano od 06.01, bidejki na 06.01 veke sum 30 dena pred termin
Ќе пресметаат 45денови до термин и толку ќе ти продолжат. После ако имаш одмор користи ако не отвараш породилно
Здраво на 5.12 сум на втор скрининг кај Димчев сакам да побарам конзијално мислење, но да не е рано со оглед дека претходното боледување од комисија во Букурешт ми е до 20.12 ? И дали има врска што претходно имам конзијално од Гак, а сега би зела од Систина ? Фала
Здраво девојки, дали некоја има број од фонд за здравство во Битола, или е-маил, на Google бројот што го дава е грешен, се јавив во центар за јавно здравје .
Zdravo devojki na patoloska sum od ovoj mesec treba da ocekuvam prva isplata koga se isplatuva naj rano koj datum falavi
Јас кога бев со првата бременост на патолошка исплата имав една недела откако фирмата плата пуштила. На 5..6 секогаш имаме плата,а од фонд 12ти,13 ти,имаше исплата. Се надевам и сега ќе е така.
После пуштање на плата во фирма, носат документи во фонд па исплаќаат во рок од 2 недели ако носиш сама може е побрзо. Мене ми носеа околу 7ми а ми исплаќаа околу 21ви. Девојки јас веќе сум на одмор после патолошка така што ја напуштам оваа група, сега го чекаме бебар да ни стигне жив здрав, сите да си дочекаме само убавини
Здраво, би сакала да ве прашам тие што имате искуство дали може да споделите. Поради скратен канал во 27 недела имав боледување 15 дена од матичен, сега во Систина ми рекоа дека треба уште две недели да лежам по што треба да одам утре кај матичен за да ме прати на комисија за уште 15 дена боледување. За овој временски период колку проценти од плата се кратат? И уште едно прашање после тоа доколку има пак потреба од боледување бидејќи би била веќе 32 недела дали наредно е патолошка или отварање породилно? Исто така доколку имате искуство кога се пресметува просек за породилно дали за времетраење на породилното се зема во предвид скратената плата поради боледувањето?
Не се зема предвид скратената плата поради боледувањето, се зимаат последните 12 месеци од тоа што ти стасувало на сметка од страна на фирмата и се зима 70% од месечната плата што ја зимаш од фирмата. За тој временски период 15 дена што си ги имала земено и сега уште 15, ќе ти се скрати 30% односно ке земеш 70% од платата. А ако имаш потреба за повторно да одиш на боледување, најверојатно ќе бидеш пак на паталошка бидејќи породилно се отвара 45 дена пред терминот (имаш опција ако немаш искористено одмор од работа пред тие 45 дена да земеш и одморот од работа па да си поврзеш)
Ако пишуваше ти дека од август си имала мака, може ти е од фирма некоја цифра згрешена па сега ја оправаат за да земаш редовно од фонд...
Ми средија мила конечно земав во петокот за сите 3 месеци. Проблемот беше во фирма кај мене со пресметка на плата нешто згрешено.
Мозокот ми застана иако веќе поднесував кој документ освен трансакциска и боледуванњето од матичен требаше да се достави за патолошка еве сум ги сликнала ПРВИОТ ДОКУМЕНТ ИЛИ ВТОРИОТ
Бидејќи за боледувањето 15 дена од матичен гинеколог сме под фирма, а наредниот 15 дена од комисија под фондот би сакала да ве прашам кои документи и каде треба да се однесат за првите 15 дена и кои и каде за следните 15 ден од комисија (што треба да се под фондот)
Мислам дека 30 дена си под фирма и се исплаќа 90% , а после 30 дена си под фонд и е 70%. Првото боледување го носиш во фирма тоа од 15 дена. Ама чекај малку 15 дена ти продолжи комисија не еден месец ? Бидејќи ја сум на боледување од 11.09 значи од 11.09 - 11.10 сум под фирма после под фонд.