Zdravo na patoloska sum do 23.12 na 24 .12 ke otvoram porodilno , sakam da prasam nosam vo fondot boleduvanje do 23.12 posle sto mi dava maticniot od 24 i sto nosam vo fond , kako sleduva isplata ?
За да добијам конзилијарно мислење од ГАК дека треба да продолжам боледување дали мора да имам дијагноза заканувачки абортус или слично, затоа што ивф специјалистот од Систина не сака да ми даде таков извештај, а не сака ни матичната.
Zdravo, I jas treba da ponesam dokumenti samo sto nemam boleduvanje od maticen imam samo ocenka za boleduvanje od 30 dena od komisija vo Bukurest.Maticniot mi dade predlog za na komisija vrz osnova na konziliarno mislenje ama ne mi kaza nisto dali i toj treba da otvori boleduvanje.Dali e toa problem? Mora da imam i boleduvanje od maticen i boleduvanje od komisija?
Да мора да имаш боледување од матичен( инаку тој сигорно ти отворил боледување не може на друг начин) , ќе си го однесеш боледувањето од букурешт кај матичниот и тој ќе ти даде од кај него.
Имав 15 дена од матичен, денес однесов документи на комисија за продолжување на боледувањето (матичната ми рече не знам колку ќе ти дадат 2/3 недели). Ми рекоа од фзом утре да одам за извештај од комисијата и ќе видам што пишува (не ми е јасна целата постапка прв пат бев денес)
Имаш документ од комисија? Што пишува на него? Кога идеш на комисија докиментот ти го даваат истиот ден сопругот беше денес. Еве го документот...
Дали има разлика во тоа кога исплаќа плата фирмата? Во случајов кај мене на 15ти во месецот е плата, а прва исплата преку фонд за патолошка бременост на 28ми ноември и е 50% од плата.
денес бев во фзом и ги оставив документи ми рекоа утре да одам за документ. Ќе видам утре што пишува. После која е постапката каде се носи документот? (на работа, кај матичен или ?)
Во фзом ( кај црвен крст ) се носат документи за исплата на боледување, а на комисија за продолжување на боледување се носат во букурешт. Јас не те разбирам за каков документ да земеш? И во фзом кога носиш за исплата ти даваат ливче со печат и датум дека си поднела истиот ден. Во букурешт кога носиш исто така одма даваат документ.
Не сум од Ск, вчера во нашиот град ги однесов од листот од матичниот и извештајот од специјалист во фзом за да го разгледа комисијата првостепена (кај нас е така) и денес ми дадоа лист Оценка за спреченост од работа (од 07.12 до 20.12). Е сега прашањето ми е овој документ кој е издаден од комисијата понатаму каде и кога се доставува? која е следната постапка
Сега сватив труднички мозок касно ми пали . Сега кај матичната да ти даде документ ( ќе ти го сликнам) ќе имаш два и ќе прашаш на работа дали они ги носат во фонд или сама. Ако они ги носат во фонд ги пракаш двата ако не само еден. И напрај си копија од документот од комисија, ја и тој им го праќам на работа а оргиналот го чувам.
Здраво женски да ве прашам како иде постапката за тие што сме на патолошка.. отвараме породилно 45 дена пред термин и тогаш што носиме во фонд? И периодот од како ни е отворено породилното па се додека се роди бебето дали тој месец ќе ни исплатат плата?
Се чека. Кај мене сите месеци исплаќаа околу 10-12. Оваа ми е последна исплата,па ќе видам баш дали ќе пуштат.
И кај мене е последна, и сега сум нестрплива користев одмор и денес отворив породилно… сега не знам што е следно?! Дали треба да чекам да се роди бебе или може одма да поднесам во фондот?!
Штом извадиш извод за бебето ,дури тогаш ќе може да поднесеш во фонд за породилно. И јас користам одмор моментално. Следна исплата од фонд,ехее..здравје боже у февруари
Од фонд викаат дека и последната исплата на патолошка е заедно со прва исплата од породилно. Тоа па уште бетер. Се надевам дека со користењево одмор ќе исплатат и нема да чекаат породилно..