И мене ми беше чудно првиот пат, ама кога ги собрав дека во исти ден ми стигаат, точно е колку што треба
Дали добивте исплата за клексани овој месец? Минатиот ми пуштија на 14ти, сега уште ги нема треба да ми пуштат за 30+10. Ќе ги пуштат ваљда заедно,м?
Наеднаш ти беа поднесени сите или одделно? Јас првите 30 ги поднесов негде крај на ноември, а другите 10 сега во декември…
Само да потврдам и јас, последна патолошка пред породилно, но кога се користи измеѓу одмор ја исплаќаат регуларно не се чека после раѓање на бебето и поднесување на документи за породилно. Официјално крај на патолошката, си лета времето . Со лесно на сите и да си имате точни и брзи исплати до крај
Здраво, тие што сте поискусни сакам да ве прашам нешто за боледување. Имав 15 дена од матичен, па 15 од комисија и денес однесов пак на комисија за продолжување на боледување (матичната ми рече дека наредно ќе напишат да се отвори породилно зошто термин ми е на 13.02). Бидејќи работам во образование, кога ги имав првите 15 дена од комисија после 15 те од матичен ми спомнаа дека нема да ми кратат од плата зошто колегите ми ги покриваат часовите. Прашање ми е дали мора да ми кратат од плата и да ме стават под фонд за да не испадне проблем после нешто за исплата кога ќе ми отворат породилно ( претпоставувам ќе биде 45 дена однапред иако ја прашав матичната дали мора да го отвори зошто од 31 декември нема да ми треба во секој случај боледување бидејќи по календар сите не сме на работа до 15 јануари)
Кога си на патолошка знам дека кратат, зимаш 70% а на породилно 100% за друго нешто немам слушнато…едино што знам и го направив е дека не отворив породилно 45 дена пред термин. Прво користев одмор и плус една недела боледување од општ матичен, па после тоа отворив породилно и сега чекам да се породам.
А го прекинавте боледувањето од комисија? (зошто матичната ми рече мислам дека не смеам да го прекинам)
Зошто да го прекинеш до кога ти дадоа? Истерај го до кога ти дадат после користиш колективен одмор па ќе отвориш од 16.01 породилно
Не го прекинав, користев додека ми даваа т.е. 45 дена пред термин и после тоа одмор, па боледување од општ матичен кое го плаќа фирмата
Dali se ima sluceno na nekoj fondot da mu isplati pomalku pari od tia shto realno treba? Od 15 avgust do 28 sep bev na boleduvanje. Neli od 15 avgust do 15 sep e 90% i si plakja firma, a od 15 sep do 28 sep e 70% od fond. Fondot namesto 14700 (70% za pola mesec) mi isplatil 9300?
Мислам дека за септември вкупно од фондот и фирмата треба да земеш 90% израчунај така и види дали сум во право. Првиот месец и јас кога почнав со патолошка земав повеќе, после кога беше се од фондот земав 70% од просечната плата.
Според моја рачуница да точно е, е сега ќе видам здравје породилното дали ги вклучува овие месеци дур си под фонд или не, затоа што слушам различни тврдења, а мене ми менува