Zdravo Momentalno sum na boleduvanje, patoloska bremenost. Od prvostepena komisija dobiv boleduvanje od 2 meseci, no pisuva zaklucno po km. Maticniot ginekolog mi kaza deka treba da se podnese nekoja zalba ili molba za da mi go ostavat otvoreno so moznost za povtorno prodolzuvanje. Dali nekoj ima iskustvo so ova i moze da mi kaze kako odi procesot?
Здраво, ми отворија прв пат боледување до 22.01.2024, термин ми е до 08.03.2024. Прашањето ми е дали сега кога ќе ми го продолжуваат боледувањето можат да ми го отворат породилното без мое знаење? Фала ви
Не може да ти отворат породилно туку така, ти си отвараш кај матичен гинеколог. Ама тешко да ти го продолжат после оваа дата.
Тие што сме на патолошка и мораме да отвориме породилно 45 дена пред термин, дали за тој месец ке земеме плата од фондот? И породилното дали го отвара матичната системски па после кога ке се роди бебето се носат документи во фондот?
Тие 45 дена се дел од 9те месеци породилно, ќе ти ги платат, ама се поднесува документи откако ќе се роди бебето, така да доаѓа еден месец да не земеш пари, па следниот ќе земеш за 2 мес во краток период. Матична само отвара боледување, па после пораѓај ќе даде извештај со почетна и завршна дата на породилното.
Јас имам неискористен одмор од 2023 уште 17 дена, така да ќе можам да си ги искористам сега откако ќе ми го дадат боледувањето со заклучен датум ?
Една информација за сите што може да ви се најде - комисиско боледување за патолошка не може да го прекинете предвреме ако сакате по сопствен избор.
Zdravo bev na patoloska bremenost do 24.12 od 25 .12 otvororeno mi e porodilno 45 dena pred termin. Nedelava podnesov dokumenti za so 24 patoloska , dokumentot za otvoreno porodilno mi go vratija i rekoa ke go podnesam so izvod od novorodence posle poragjaj . E sega dali mesecov da cekam isplata za do 24.12 ili ke bide zaedno so porodilnoto pusteno isto taka prasanje mi e dali naednas gi pustaat parite za dva meseci porodilno naprimer za pola dek i januari , koga bi podnela posle poragjaj vo februari?
За периодот на патолошка до 24ти ќе ти биде исплатено сега, а откако отвараш породилно чекаш до пораѓај 45 дена, па кога ќе поднесеш тогаш ќе добиеш за тие 45 дена и натака пак редовно секој месец. Значи само има голема пауза мегу последната исплата од патолошка до првата исплата од породилно.
Оваа недела треба да одам на ГАК за конзилијарно мислење првпат. Дали претходно треба да одам на преглед во Амбуланта 36?
Ако првиот пат за патолошка сум земала околу 20ти, секој месец тоа време ќе земам? Бидејќи плата пуштаат најкасно до 3ти, очекувам дека и порано и документи се поднесени месецов, дали може порано да стигне следнава исплата, или без разлика на тоа пак околу 20ти би земала?