@facule прв пат слушам дека само 7 боледувања смее да даде. Кај мојот матичен во одреден момент за преглед чекаме ред 5-6-7 жени. Сите на боледување. А другите денови којзнае уште колку такви доаѓаат. Ако сака ќе ти даде боледување. Кажи и дека ти се слошило, дека имаш болки..... јави и се следниот ден пак. Измалтретирај ја слободно. Не смее да не дава, поготово не со таков изговор. Иако звучи злобно, само сум изреволтирана од такви, дај Боже сите здрави прави, и мами и бебци.
Те молам по детално чекор по чекор како иде работава? И која цена е? Мислам дали е исто како за преглед..2300 ден како што им е или ...
@kostarika дури денес прочитав дека си ме цитирала за боледувањето.(во вештачко) Јас имав грешка, моја утка, ама ти нема да имаш проблем со боледување, и овде на оваа тема постави ги сите прашања кои ги имаш. Има многу искусни членки ќе ти помогнат ако ти треба. Се надевам во брзо време ќе дојдеш со ||
@kostarika нема да згрешиш, немаj гајле. Овде на оваа тема испишав многу страници со цела ситуација. Ако имаш време, прочитај и ќе видиш. Не е за кревање паника. Само води се според тоа 15 дена + 30 + 30+... се до породилно
Ја сменив таа матична од денес сум кај Ложанковски и ме прегледа ми зема брисеви и од денес сум на боледување .
Феминки денес ми се јавија од работа да ми кажат дека направиле некоја гршка во пресметката на плата и дека за 04 и 05 месец од кога сум на боледување треба да им вратам негде околу 5000 денари, бидејки тие пари требало да паднат на товар на фондот а не на товар на работодавецот, и дека направилр корекција на пресметката која ја пратиле во фондот на 18.07 и се додека нр ги вратам тие пари од фондот немало дс ми исплакаат боледувањата...да биде уште позамрсено мене почнаа да ме исплакааг од фондот на 14.07 и сега незнам што треба да поднесам до фондот за да ми ги доплатат и тие пари што јас треба да ги вратам на работа...дали имала некоја вакво искуство...
1. За кој месец веќе ти е исплатено од фонд? 2. На работа треба да направат исправка на плата и да го однесат во фонд. Фондот неможе да не исплаќа. Може само од фирма да ти ги бараат. 3. Ти ништо не треба да поднесеш во фонд. Поднесувај ти или од работа, редовно месечно боледување како и до сега. Нема повеќе инфо за повеќе да ти помогнам.
За сите месеци ми е испалтено досега откога сум на боледуванје.. ОД фрмата ми рекоа дека за 5 месец фондот требало да ми испалти за 48 часа боледување а не тие, и бидејки ја увидиле грешката сега бараат да им ги вратам парите, а јас да си ги барам од фондот...инаку од фондот мене ми е испалтено само за 8 часа, бидејки тие ме исплатиле пред да ја пуштат корекцијата од фирмата..и затоа сега се мислам што треба да поднесам за да ми ги испалти фондот плу 40 часа ...
Колку време претходно може да се направи прегледот и конзилијарното? Сега ми е продолжено боледувањето до 15ти па ме интересира кога најрано можам да одам на преглед.
Јас сум одела една недела пред да ми истече. Ова од причина што на гак еднаш неделно има конзилојарно а тебе може да ти истекуба во текот на таа недела до наредното. Со ова исто веднаш сум одела и на комисија, значи 4- 5 дена порано сигурно
Ако од фзо без проблем те исплаќале, немаш проблем со боледувањето. Ако часовите биле грешни, фзо немало шанси да те исплати дур не корегира фирмата.