Патолошка бременост

Discussion in 'Бременост' started by byby.13, Jun 6, 2015.

1. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

По нов извештај бев да

Maci321 likes this.
  2. ANITA.sk123

ANITA.sk123 Истакнат член

Прво матичен гинеколог ти отвара боледување 15 дена па те праќа во чаир или гак за специјалистички извештај кај што треба да наведат дека е потребно боледување и мирување па потоа тоа го носиш кај матичната и она ти даба предлог за на комисија во букурешт кај што ке ти продолжат боледување и така секој месец…

sinoli4kaaaaa likes this.
  3. Misskirova

Misskirova Популарен член

Сега едно може еден оф топик муабет.
    Ме иритира моментот колку луѓе вадат патолошка преку врски.
    Ај тоа ,не е ново ,
    Туку со Патолошка, шетаат насекаде,си одат по викенди и одмори и тоа ти ствара фрустрација.
    Знаат дека патолошка е боледување и дека ако ти пратат инспекција и те начекаат кај шо се шеткараш, одма имаат право да ти дадат отказ без разлика што си трудна ?

La-loca likes this.
  4. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се држи вода, целиот пост ти е точен и реалност.
    Но колку газди има што се нечовечни? Што буквално душата и ја вадат на трудницата? Што ги бркаат од работа?
    Има и работни места со тешка тортура и стрес секој ден.
    Ќе тргнам од мојата работна позиција која секојдневно е стрес, расправање со луѓе, па те вреѓаат, те колнат, ти се закануваат…

Во право си потполно, ама и ова моево е реалност за жал.

5. Misskirova

Misskirova Популарен член

Разбирам ,свесна сум и за тоа дека има хаотични работни места .
    И едното и другото не чини.

6. sinoli4kaaaaa

sinoli4kaaaaa Истакнат член

Благодарам

7. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Не е точно, никој нема вакво право, јас не сум во затвор ако сум вработена кај нив.

WhiteCat33 likes this.
  8. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Не си во затвор да, ама да отидеш до лекар, аптека, леб млеко да купиш, а не кафани кафичи и молови. Извини вака не се однесува на тебе ова ама поради тие " не сум во затвор " и фаќаат врски за паталошка немаме редовни исплати зошто и тој што треба и тој што не треба е на боледување. Секоја втора вади паталошка зошто и е "тешко" . Јас се би дала да смеам да одам на работа ( и физичка и психичка ми е работата ) само да не сум дома. Ама не се трудниците криви, криви се докторите и комисијата. Да се најде еден доктор да не прегледа тие што сме на паталошка 80% ќе има што не треба да се, а се.

Misskirova likes this.
  9. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Да ти кажам на мои 38 години, после 13 години работа во ЗДРАВСТВО, од кои 10 години чекав да добијам решение на неопределено, со завршен факултет и постдипломски, после целата голгота што ја поминав, неизвесна работа, останување по две смени на работа (за што никогаш не бев платена), работа во ковид, да не зборам колку пати бев замена за породилно на некоја што дошла трудна на работа... Мислам дека ми дојде редот мене малку да одморам. А може и ќе прошетам некој ден до некој mall да се осетам ко човек и јас.

WhiteCat33, Srnapetra and kitsune like this.
  10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

А зошто некои викаат просек од последни 12 м?
    Јас пример сакам да се договорам со газдата да си доплаќам придонеси за цела плата да ми ја пушти на картичка и знам дека не би направил проблем. Ќе си идам на работа се додека можам, само да е се како треба. И така имам доволно време до термин.
    Само да биде се добро.

11. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Јас не те осудив и реков не се однесува за тебе. Секој си знае за себе. Општо зборам, и да има право да ти прати инспекција, во прошлата фирма кај што работев бев сведок на тоа. Прво праќаат кај матичен па после кај тебе. Јас два пати прокрварев на почетокот, првиот пат земав 4 дена одмор ми се стабилизира, вториот пат веќе мораше боледување, ма да јас имам плус дијагнози и затоа викам се би дала да можам да одам на работа. Ма да ја секоја недела сум по клиники место низ молови ама нема везе битно се шетам :) и пијам кафе од Номад тој саат кога чекам резултати и се осеќам ко во најлуксузен кафич да сум ( си се тешам) хахахах :)

Misskirova likes this.
  12. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Убаво викам јас кај што бушат пари и врски, ни бургија не буши. ( за газдата се однесува) зошто не ти ја пушта целата плата на картичка? Јас сум на минималец пријавена останатата сума ми ја пуштаа како " награда за успешност" . Просекот за паталошка ми е од сумата што ми пуштаат не ми е од минималецот.

13. mariz

mariz Форумски идол

А да ги пуштат и кај овие газдите без осет, една инспекција и таму? Трудница да нема проблем, ќе направат да има. Свашта има за жал. Сигурно некоја од свој кеиф не седи дома, ни дома не се доседува туку така, психички е тешко и дома. FB_IMG_1704990604207.jpg FB_IMG_1704990596498.jpg

WhiteCat33, intj_girl and kitsune like this.
  14. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Имате право на платено отсуство.... тоа не е под фонд, тоа е на товар на газдата. Знам за какви газди збориш, јас ќе ги тужев за малце пред да си дадам отказ. За жал ништо не функционира ко што треба во оваа наша држава. Во цел свет трудница секаде има предност, ја високоризична бременост на хематологија дремам по 5 саати. Инаку од кога ќе се вратиме од породилно имаме право да идеме само прва смена ( ја одам и прва и втора смена ) и мислам дека еден саат помалку одиш ако доиш до 1 година детето кога ќе ти направи, ама ретко кој газда го дава тоа право.

mariz likes this.
  15. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Има и на пола од минималец пријавени.
    Другите на рака. Ама еве верувам дека ќе сака да си доплаќам и он да не е ,, оштетен” .
    Мизерија.

16. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Еден доктор во чаир од кога му кажав дека несакам да одам на паталошка зошто ми е страв дека нема договор да ми продолжат... ми рече " здравство катастрофа, газди мизерни, иако има закони не се на ваша страна и после ви викаат да раѓате, како да раѓате " во право беше човекот.

WhiteCat33 likes this.
  17. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Мене газдата ми викаше ајде што чекаш, да си родиш ….
    Среќа па на неопределено сум и знам дека нема да ме избркаат зошто тој дел околу бременост и дете го ценат. Ама начинот на плаќање….
    Е сега ако не прифати, поарно дома да седам, отколку трошкови за на работа да правам.

WhiteCat33 and Ivana 8 like this.
  18. mariz

mariz Форумски идол

Епа знаат трудниците дека правда нема да има на овој начин, па полесно е патолошка да земат...
    Мене пример ни вака ни така договорот нема да ми го продолжат. Ми рекоа да си аплицирам пак ако сакам кога ќе ми заврши породилното. Среќа што ќе се породам месец пред истекот на договорот, па бар и породилно да имам...

WhiteCat33 and intj_girl like this.
  19. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Да се потсетиме колку празни канцеларии има по министерствата со фантом (читај рамковно) вработени. Сите тие се на државен трошок... Ама некоја со стомакот ќе се мавта на работа и душата ќе ѝ ја вадат.

20. Spidy

Spidy Форумски идол

Просекот е од 12 месеца од пред повеќе години, порано беше од 6мес ама сменето е сигурно повеќе од 5г. Од помалку се зема просек ако на пример не си работела, па си вработена само 8мес пред пораѓај, просекот ќе биде од 8мес.