Па свесни ли се дека луѓе имаат прегледи, имаат кредити да плаќаат а се на боледување, жени на трудничко… Ужас.
Да се надеваме дека брзо ќе се реши или барем да пуштаат пари (плата, клексани...) па нека штрајкуваат колку сакаат. Иначе Господ на помош...
Првпат отворив боледување на 11 Јануари, после првите 14 дена ми дадоа документи во фондот да однесам. Првпат во фондот однесов документи на 25 Јануари. Ми рекоа извештајот утре после 10ч т.е 30 Јануари. Нема да имам некаков прекин?
Нема да има прекин, документите за продолжување на боледувањето се на време однесени. Јас кога бев на патолошка и после 7 дена ми го даваа извештајот и секогаш беше се во ред.
Јас мислам дека нема да штрајкуваат, или ќе трае еден ден или неколку саати како што беше со ЈСП само 10 саати без јавен превоз. Пред избори сеа не верувам да направат такво нешто. А ако штрајкуваат стварно веќе е претерано ова. Кај има триста трчканици документи и не редовна исплата уште да штрајкуваат ќе живееме од воздухов ( загаден )
Здраво. Едно прашање...доколку пример боледувањето за патолошка бременост започнува на 5ти, кога треба да се поднесат документите во фондот? Благодарам
Zdravo dali moze patoloska bremenost da se prekine vednas so porodilno? neznam dali e napravena greska no mene patoloskata mi e 10 dena pred termin a citam nekoi velat mora 45 dena pred termin nekoi 21 den? kade da se obratam ili nekoj da ne znae kako odi postapkava?
Си имала среќа, ти ја згрешиле математиката, ќе си искористиш. Правилно е 45 дена пред термин, ама чат пат даваат денови плус. Ќе си отвориш породилно кога ќе заврши патолошката. Ако само предлог имаш за до таа дата, да знаеш дека во Букурешт може да ти скратат кога ќе одиш по извештај, и да ти дадат само до 45 дена пред термин. Јас имав до 39 дена пред термин за пораѓај.
Не бев и на комисија све е коплетно предадено во фирма, значи во случај да се породам за време на патолошка ќе ја прекинам со породилно отсуство
https://alfa.mk/od-ponedelnik-shtra...enite-vo-fzo-zdravstveniot-sistem-pred-kolaps Во мојата подрачна во Фонд доцнеа со обработка на дел од плата што треба да ми исплатат за декември, па трчав да видам зошто нема ништо, па сметководителката нешто згрешила, од понеделник трчав се да средам за да ми пуштат бар за декември. И не успеав... којзнае кога ке добијам денар. Бар клексани да рефундирав и ѕоа сега ми беше на ред. Се надевам нема да трае ова предолго пред избори.
Јас не ни успеав да подесам за клексани и за последното боледување, зошто од утре сум на породилно. Хаос ќе биде, незнам само дали ќе примаат пациенти како што слушав на вести можно било да нема ни тарапија, а понеделник сум на хематологија, кај се клексаните прескапи, не исплаќаат редовно уште ова ни фалеше, ама не се ни тие криви државава ни е ужасна. Тешко на тој што нема незнам што да кажам, само читам постови на фб како бараат донации за тарапија. А јас планирам кога ќе се породам се што ќе ми остане да донирам ( а ќе ми остане доста од тарапијата).