Ако си на патолошка, на 45 дена пред термин прекинува боледувањето. Ако имаш одмор останато можеш да си користиш, или да се вратиш на работа, па да дочекаш да отвориш породилно на ден на пораѓај. Евентуално да крпиш со боледување од матичен нешто, ама ако се согласи да ти искочи во пресрет, регуларно нема начин како да си на боледување. Ако не си на патолошка, можеш да си одиш на работа до последен ден и без проблем да отвориш породилно кога ќе се породиш.
Не сум слушнала на никој такво нешто да му се случило. Ама не ме чуди да го прават ако пријавил некој дека се злоупотребува.
Нека дојдат. Ќе ги пратам во кујна кафенце да си направат, а ако им се погоди од свекрва и доручек ќе лапнат. Мала шала беше ова. Инаку не сум чула, знам фирми што иделе по куќи ама ова за кратко боледување до 2 недели што е. Ама и да се јават и да дојдат на иста адреса сум. Не злоупотребувам боледување. Излагам за преглед, преретко до продавница ако маж не е дома и еднаш неделно до кај моите. Имаш ти нешто слушнато?
Доаѓаат на проверка по пријава од фирма. Ако од фирмата се сомневаат и пријават идат иначе самоиницијативно никогаш нигде немааат отидено.
Под товар на државата сум, тоа му е најбитно на мојот газда. Е сега некој болен лик во главата од колеги ако пријави е друго.
Вчера баш слушнав за нештово, ама немам конкретен пример. Никој не седи дома и не зема 70% од што му е убаво. Ама ете има секакви луѓе....
Така де. Дома сум кога и да дојдат или јават. Ионака избегнувам мешање со луѓе поради вируси и настинки.
Од наредна недела ќе продолжам боледување со извештај од специјалист... Имам од матичната документ (однесов и крвна слика), од специјалист, друго нешто да не ми треба? И ништо не ми кажаа кое време да одам во Букурешт.. Ова со буквите што е? Смени некои?
Da toa so bukvite e smeni,po prezimeto.. Se menuvaat na nedelno nivo, Jas im zvonev pred da odi maz mi i kazuvaat koja smena e taa Bukva na koja ti e prezimeto. Brojceto go ima na stranata na Bukuresht,slobodni zvoni im... 02 306 4088 eve go da ne baras
Колешка во бившата фирма што работев, ја тужат ради злоупотреба на боледување... и комисија и се и пратија она на викенд три дена Така да се е можно. Има многу што вадат боледување а немаат потреба од тоа. И за паталошка и за други боледувања. Имаат право да те проверат. Ја се смеам викам не живеам на адреса по лична карта кај ќе ме бараат нека дохдат кај што живеам сега кафе ќе пиеме и така ми е досадно сама дома
А што и е гајле на фирмата ако е она на патолошка и никакби давачки немаат према неа? Има што злоупотребуваат охооо, другарка имам се утепа од шетање со боледување од матичен. Не оправдувам никако. И кај мене бујрум друштво да ми прават кога е мм на работа.
Kako vi se vodi bolovanjeto za patoloska, imate negde navedeno deka e patoloska ili normalno bolovanje?
Е ајде де, нека не те чуди секакви има ... еве ги моиве чекаа да им кажам дека идам директно на трудничко дека не користам одмор за да ми продолжат договор. А, мене еднаш ми се има случено да се изнервирам на работа да извадам онака 7 дена боледување од инат и вториот ден 40 температура качив. Од тогаш реков не се подрекувам не вадам
Zdravo, da prasam prodolzeno mi e za posleden pat od komisijata od Bukurest boleduvanjeto do 02.03, bidejki nema da go otvoram odma porodilnoto od pricina sto ke koristam odmor koj mi e ostanat , da prasam dali treba da go zatvoram boleduvanjeto na 29.02 i na 01.03 da mi zapocne odmorot? Bidejki vikend denovite ne mi se brojat vo odmorot. A koga bev na Gak na komisija mi kaza sestrata da se zatvori porano boleduvanjeto. Sepak da slusnam nekoja sto imala iskustvo. Fala
Ако не ти се бројат викенди во денови од одмор, тогаш ќе почнеш со одмор од 4 март (понеделник). Нема зошто порано да затвориш боледување.