Порано затворање на боледување е меч со две острици. Бидејќи ти завршува во сабота, можеш во петок да идеш да ти извадат извештај со почетна и завршна дата за да поднесеш на работа и технички со тоа од 3ти март си на работа. Бидејки тој ден е неработен (недела), на работа ќе ти почне одморот на 4ти и готово. А да прекинеш порано боледување ми нема смисла во ситуацијава, не менува ништо во работни денови. Баш напротив ќе треба и петокот да трошиш ден од одмор.
Патолошката ми завршува на 9.3, а од 11.3 планирам да користам одмор па боледување од матична се додека не се породам, па тогаш да отворам породилно.. Прашањето ми е, дали само матичниот гинеколог да го известам и фирмата секако или треба и во фонд?
Во фонд за одморот не треба ништо да известуваш, за тие денови од фурма ќе пуштат плата. За боледувањето бидејќи ќе ти биде ново со друга дијагноза, пак ќе биде од фирма, они поднесуваат дека има боледување дека кратат од плата, ама пак платата доаѓа од фирмата, не од фондот.
Koi dokumenti se nosat za patoloska bremenost? Boleduvanje od maticniot ginekolog i izvestajot od Bukurest? I kade potocno vo fond se doatavuvaat dokumentite? Blagodaram
И јас уште чека сестрата да ми ги даде и кога да ги носам. Во понеделникот ја прашав ми рече не сега. Кога се носат некоја да сподели? И ког од сега натака треба да носиме?
Здраво дали кога ви прави исплата фондот за плата/боледување ви ја исплаќа целата плата наеднаш или пола пола? Мене за месец јануари ми исплатија на 02.02 и сега гледам прилив од некои 6000 и нешто денари на сметка а тоа е многу малку за да ми е исплатена вака 70%од платата, плус месецот не е ни завршен зошто би ми префрлиле средства пред да помине месецот? искуство некој да имал вакво
Zdravo devojki, moze li da mi kazete koja e procedurava i sto treba da odnesam vo fond ? Na patoloska sum, prvo bev 2 nedeli na boleduvanje pa posle toa na komisija i mi odobrija patoloska do 2ri Mart. Od firma sigurno nema da se zamaraat da nosat, koi dokumenti se nosat vo fond? I kolku dena pred istek na boleduvanje?
И јас треба да носам за прв пат во март, па колку што сум упатена за исплата треба боледување од матичен гинеколог, мислењето од комисија, трансакциска и барање кое се зема од фондот(мислам го има и на нет да си го симниш). А се носат откако ке поминат плата од фирма. Ако грешам нека ме дополни некој.
А јас имам прашање бидејќи во меѓувреме менував л.к. И пасош со нови лични податоци (презиме,адреса) дали би дошло до некоја забуна ако следните документи ми се со новото презиме а претходните со старото презиме или они си проверуваат во нивниот систем според матичен бр/бр на здравствена легитимација?
А платата ако ти ја пуштаат после датумот пред истек на боледување? И јас во март треба прв пат да продолжам. Бев преку матичен две недели, па сега сум преку Букурешт до средина на март. Платата после датумот ќе ми ја пуштат... @najjacha неделно ако се менуваат смените, би требало В да е наредна прва смена.