И мене во два дела ми платија, ама во ист ден ми легнаа парите. Зошто така прават? И нели би требало да исплаќаат 90% патолошка, а не 70?
Незнам јас искрено како треба да биде, од што читам тука по форумов имав слушнато дека е 70% и стварно така за јануари ми исплатија ама ова сега само 6000ден не е ни пола од тоа што треба да ми исплатат и толку беше само тие ми ги исплатија..сега ќе чекам наредно да видам како ќе биде значи хаос е се нема никаков ред
Да нема збунка и ти зборуваш за документите за исплата? сигурно не е проблем да се однесат и порано ама прво треба плата од фирма да поминат, па после да очекуваме исплата од фондот. Така ми кажаа од таму, да напоменам дека јас не сум од Ск ама верувам секаде функционира на ист начин.
Јас сум сега само со продолжено боледување со мислење само од специјалист. После ова пак ќе продолжувам со конзилијарно (со потписи од 3 доктори). Не сфаќам ама вака од кај матичната ме упатија. Првиов месец од раб ќе ме исплатат. А после веќе кога ќе сум комисиски на патолошка ќе носам документи во фонд (или од раб носат незнам ќе прашам). Така?
може и од работа да ти ги носат и така е правилно (зависно нели колку се одговорни во тој поглед), но јас се одлучив сама да ги носам баш од таа причина дека не сум сигурна колку навремено ќе ги носат па да не ми касне исплатата. Моето боледување беше отворено на 15.01 прв ден. За јануари однесов само боледување од гинекологот во фирмата а во фондот ништо бидејќи 30 дена сме на товар на фирмата. Е сега за февруари фактички до 13.02 сум на терет на фирма, од 14.02 на фондот, што значи боледување ќе однесам во фирма, потоа потребните документи за исплата ќе си ги однесам сама во фондот. исплата од фондот ќе следи по пуштена плата од фирма за до 13.02. И мене не ми е баш најјасно, да помине редот еднаш па подруго ќе биде
Па се надевам добро не упатуваат. Тука читав, па не ми беше пак ништо јасно И терам како тие кажат, така...
Kako go zemaat prosekot za 100% porodilno. Dali tamu vleguvaat i mesecite koga si na patoloska sto vsusnost e 70% od plata? Odnosno dali patoloskata go namaluva prosekot na platata vo kalkulacijata za porodilnoto boleduvanje?
Девојки на 18.11 ми заврши боледувањето кое се плаќа од фирмата и од фонд ми исплатија 6.230 на 25.12 (најверојатно остатокот од месец Ноември). Да напоменам дека сум со плата минималец 20.000 со што 70% се 14.000 за цел месец За Декември месец многу касневме со документи од лични причини, и ги поднесовме со документите од следниот месец. До сега немам друг прилив од фондот. Мислев дека немам прилив поради што касневме и штрајкот, но гледам дел од вас имаат исплата за месец Јануари. Или да очекувам на ист датум, после 25ти за Декември и Јануари? Има ли простор да се грижам за исплатата? Некоја со слично искуство или што ги разбира повеќе работите да ме посоветува што да правам. Дали да се јавував во фонд, ќе има ли некакво фајде... До сметководството не верувам дека е поради што до сега не сум имала никаков проблем со нив.
Zdravo Dali vo Bukurest pravat problem dokolku zemime konzilijarno od Sistina, Remedika, Sante Plus? Ili najdobro od GAK da se zeme? Blagodaram
Јас цело време бев со конзилијарно од Систина, никогаш не ми направија проблем. Кога се јавив во фонд да се распрашам пред да отидам на патолошка рекоа дека може и од приватните болнички установи.