Патолошка бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од byby.13, 6 јуни 2015.

1. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.238
    Допаѓања:
    22.665
    A dali moze ednas od Gak pa drug pat od Sistina na primer , pa pak Gak?
    Ili od Cair na primer?

На Just Women му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Skyler81

Skyler81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2024
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    709
    Тоа не би знаела да ви кажам.

3. Just Women

Just Women Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    130
    Mozi , jas bev dva pati od drzavna sega od sistina ne mi napravija problem.

4. Marr_ss

Marr_ss Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2023
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    430
    Прифаќаат и од приватни.
    Мене ми го прифатија од приватна

На sinoli4kaaaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Buleja

Buleja Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2023
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    5
    Здраво девојки, ме интересира дали некоја била во ваква ситуација, па да ми помогне.
    Вработена сум како замена на определено време, секои 3 месеци потпишувам договор. Последниот договор го потпишав за Фев, март и април, што значи до 03. Април сум на работа и од 04. Се враќа старата вработена.
    Бремена сум но терминот ми е дури 30 мај, што значи ако ми заврши работниот однос во аптил нема да ми следува породилно. Во прашање се 30 дена од денот на завршување на работниот однос до отварање на природно породилно.
    Што можам да направам за да искористам исплата на породилно? Размислував за патолошка бременост, но докторката не ми дозволи..?

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.895
    Допаѓања:
    14.581
    Породилно може и регуларно да си отвориш 30 дена пред термин, само сите обично чекаме до пораѓај за да не се губат џабе тие денови.

7. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.238
    Допаѓања:
    22.665
    Ако се фер газди разговарај за уште еден месец барем да ти продолжат боледувањето за да ти искочат во пресрет. Друга опција е да си користиш одмор две недели па да отвориш породилно. И трет опција е да отвориш порано породилното.
    Би рекла и боледување од матичен да земеш две недели како опција, ама се за запазиш да биде пред истек да договор, бидејќи може да не ти го продолжи и да останеш без ништо.
    А зошто твојот матичен гинеколог несака да ти искочи во пресрет со боледување?

8. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.238
    Допаѓања:
    22.665
    Дали некоја се има соочено со тоа фирмата да се затвори или да има забрана за работење одреден период?
    Што тогаш?
    Кој би не превзел и остануваме буквално без ништо?

9. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    13.333
    Дали имате исплата за јануари?

Немам сеуште исплата, а од Фонд и сметководство велат дека се е во ред.

Една прилично нервозна тетка ми рече да сум ѕвонела на некои два броја задолжени за исплата, цела недела никој не ми крева..

Некоја со вакво искуство да ме упати некаде...?

10. .baby.love.

.baby.love. Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    123
    Здраво, Породилното одсуство е 100% од последните 6 или 12 месеци и разбрав дека иако бев на боледување и земав 70% сепак ќе ми се пресметува од целосната плата.
    Е сега ме интересира бидејки не ми даваат боледување после 36та недела ако земам 1 недела одмор кој ќе треба да ми го плати фирмата , а таа ќе ми пушти некоја симболична платичка за тие 7 дена , дали ќе ми го намали тоа просекот на породолиното ?

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.895
    Допаѓања:
    14.581
    Не може да ти пушти симболична сума, ќе ти пушти колку што би земала плата за тие 7 дена (околу четвртина од целата плата отприлика), и тоа секако дека влегува во просекот, ама не може да се рачуна како плата за цел месец. Да речеме за тие 7 дена одмор земеш 6000ден, од фондот ќе знаат дека тоа е сума за 7 дена а не 30, и соодветно ќе си прерачунаат.

12. La-loca

La-loca Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.026
    Допаѓања:
    6.546
    Значи ако отворам боледување две недели од општ матичен пред термин тогаш таа исплата на платата од 70% ќе ми влезе во пресметаката за породилно или ќе ми ја рачунаат како 100?

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.895
    Допаѓања:
    14.581
    Секаков тип на боледување се рачуна како 100%, бидејќи и кога ти пуштаат помала плата (70, 80 или 90%), пак се плаќаат цели придонеси, и според придонесите фондот има увид колкав приход имаш.

На La-loca му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    510
    Мене ми одобрија боловање од комисија од фонд што е со краен датум 28 дена пред крајниот термин што ми е за пораѓај. Ако дозволат од фирма можам после крајниот датум да си земам одмор и потоа да отворам породилно така ли?

15. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.238
    Допаѓања:
    22.665
    Вчера слушнав дека ако комисијата ти продолжи боледување до 25 дена пред термин ( деновиве како пример за помалце од 45 ги земав) дека после тоа породилното се крати за толку денови колку што повеќе ти одобриле до термин.
    Дали некоја е запознаена со ова?

16. .baby.love.

.baby.love. Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    123
    Ми нема логика да е така бидејќи ова е боледување а после нели се отвара породилно одсуство кое законски треба да трае точно 9месеци ...нека каже некој од искуство

17. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.238
    Допаѓања:
    22.665
    И мене ми нема логика и викам да си прашам тука, има што поминале низ ова.
    Сега ако комисијата реши да ми даде до 15 дена до термин , зошто би ми се кратело породилното?

18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.895
    Допаѓања:
    14.581
    Не е така, со сигурност. Може да се случи комисија да ти предложи продолжување до одредена дата, и после во Букурешт да скратат. Ако од Букурешт дадат боледување подолго од 45 дена пред термин, твоја среќа и ќе си искористиш покасно да го отвориш породилното. Мене ми дадоа до 39 дена пред термин. Денес си го земав документот од матичната со породилното боледување, си имам 270 дена од таа дата (39дена пред терминот).

19. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.264
    Допаѓања:
    50.860
    Што имам слушнато тие што се на патолошка порано одат на породилно и порано се враќаат на работа.
    Јас бев на патолошка ама при крајот одмор користив и кога се породив го отворив боледувањето.

20. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.238
    Допаѓања:
    22.665
    Мене одмор нема да ми дадат, бидејќи се најголемите гадови што постојат. Ноо, ќе си земам од матичен две недели боледување и пак нека ме плаќаат они.