Патолошка бременост

Discussion in 'Бременост' started by byby.13, Jun 6, 2015.

1. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

A dali moze ednas od Gak pa drug pat od Sistina na primer , pa pak Gak?
    Ili od Cair na primer?

Just Women likes this.
  2. Skyler81

Skyler81 Истакнат член

Тоа не би знаела да ви кажам.

3. Just Women

Just Women Истакнат член

Mozi , jas bev dva pati od drzavna sega od sistina ne mi napravija problem.

4. Marr_ss

Marr_ss Истакнат член

Прифаќаат и од приватни.
    Мене ми го прифатија од приватна

sinoli4kaaaaa likes this.
  5. Buleja

Buleja Активен член

Здраво девојки, ме интересира дали некоја била во ваква ситуација, па да ми помогне.
    Вработена сум како замена на определено време, секои 3 месеци потпишувам договор. Последниот договор го потпишав за Фев, март и април, што значи до 03. Април сум на работа и од 04. Се враќа старата вработена.
    Бремена сум но терминот ми е дури 30 мај, што значи ако ми заврши работниот однос во аптил нема да ми следува породилно. Во прашање се 30 дена од денот на завршување на работниот однос до отварање на природно породилно.
    Што можам да направам за да искористам исплата на породилно? Размислував за патолошка бременост, но докторката не ми дозволи..?

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Породилно може и регуларно да си отвориш 30 дена пред термин, само сите обично чекаме до пораѓај за да не се губат џабе тие денови.

7. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Ако се фер газди разговарај за уште еден месец барем да ти продолжат боледувањето за да ти искочат во пресрет. Друга опција е да си користиш одмор две недели па да отвориш породилно. И трет опција е да отвориш порано породилното.
    Би рекла и боледување од матичен да земеш две недели како опција, ама се за запазиш да биде пред истек да договор, бидејќи може да не ти го продолжи и да останеш без ништо.
    А зошто твојот матичен гинеколог несака да ти искочи во пресрет со боледување?

8. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Дали некоја се има соочено со тоа фирмата да се затвори или да има забрана за работење одреден период?
    Што тогаш?
    Кој би не превзел и остануваме буквално без ништо?

9. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Дали имате исплата за јануари?

Немам сеуште исплата, а од Фонд и сметководство велат дека се е во ред.

Една прилично нервозна тетка ми рече да сум ѕвонела на некои два броја задолжени за исплата, цела недела никој не ми крева..

Некоја со вакво искуство да ме упати некаде...?

10. .baby.love.

.baby.love. Истакнат член

Здраво, Породилното одсуство е 100% од последните 6 или 12 месеци и разбрав дека иако бев на боледување и земав 70% сепак ќе ми се пресметува од целосната плата.
    Е сега ме интересира бидејки не ми даваат боледување после 36та недела ако земам 1 недела одмор кој ќе треба да ми го плати фирмата , а таа ќе ми пушти некоја симболична платичка за тие 7 дена , дали ќе ми го намали тоа просекот на породолиното ?

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Не може да ти пушти симболична сума, ќе ти пушти колку што би земала плата за тие 7 дена (околу четвртина од целата плата отприлика), и тоа секако дека влегува во просекот, ама не може да се рачуна како плата за цел месец. Да речеме за тие 7 дена одмор земеш 6000ден, од фондот ќе знаат дека тоа е сума за 7 дена а не 30, и соодветно ќе си прерачунаат.

12. La-loca

La-loca Популарен член

Значи ако отворам боледување две недели од општ матичен пред термин тогаш таа исплата на платата од 70% ќе ми влезе во пресметаката за породилно или ќе ми ја рачунаат како 100?

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Секаков тип на боледување се рачуна како 100%, бидејќи и кога ти пуштаат помала плата (70, 80 или 90%), пак се плаќаат цели придонеси, и според придонесите фондот има увид колкав приход имаш.

La-loca likes this.
  14. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Мене ми одобрија боловање од комисија од фонд што е со краен датум 28 дена пред крајниот термин што ми е за пораѓај. Ако дозволат од фирма можам после крајниот датум да си земам одмор и потоа да отворам породилно така ли?

15. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Вчера слушнав дека ако комисијата ти продолжи боледување до 25 дена пред термин ( деновиве како пример за помалце од 45 ги земав) дека после тоа породилното се крати за толку денови колку што повеќе ти одобриле до термин.
    Дали некоја е запознаена со ова?

16. .baby.love.

.baby.love. Истакнат член

Ми нема логика да е така бидејќи ова е боледување а после нели се отвара породилно одсуство кое законски треба да трае точно 9месеци ...нека каже некој од искуство

17. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

И мене ми нема логика и викам да си прашам тука, има што поминале низ ова.
    Сега ако комисијата реши да ми даде до 15 дена до термин , зошто би ми се кратело породилното?

18. Spidy

Spidy Форумски идол

Не е така, со сигурност. Може да се случи комисија да ти предложи продолжување до одредена дата, и после во Букурешт да скратат. Ако од Букурешт дадат боледување подолго од 45 дена пред термин, твоја среќа и ќе си искористиш покасно да го отвориш породилното. Мене ми дадоа до 39 дена пред термин. Денес си го земав документот од матичната со породилното боледување, си имам 270 дена од таа дата (39дена пред терминот).

19. shz

shz Форумски идол

Што имам слушнато тие што се на патолошка порано одат на породилно и порано се враќаат на работа.
    Јас бев на патолошка ама при крајот одмор користив и кога се породив го отворив боледувањето.

20. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Мене одмор нема да ми дадат, бидејќи се најголемите гадови што постојат. Ноо, ќе си земам од матичен две недели боледување и пак нека ме плаќаат они.