Здраво девојки, ме интересира дали некоја била во ваква ситуација, па да ми помогне. Вработена сум како замена на определено време, секои 3 месеци потпишувам договор. Последниот договор го потпишав за Фев, март и април, што значи до 03. Април сум на работа и од 04. Се враќа старата вработена. Бремена сум но терминот ми е дури 30 мај, што значи ако ми заврши работниот однос во аптил нема да ми следува породилно. Во прашање се 30 дена од денот на завршување на работниот однос до отварање на природно породилно. Што можам да направам за да искористам исплата на породилно? Размислував за патолошка бременост, но докторката не ми дозволи..?
Породилно може и регуларно да си отвориш 30 дена пред термин, само сите обично чекаме до пораѓај за да не се губат џабе тие денови.
Ако се фер газди разговарај за уште еден месец барем да ти продолжат боледувањето за да ти искочат во пресрет. Друга опција е да си користиш одмор две недели па да отвориш породилно. И трет опција е да отвориш порано породилното. Би рекла и боледување од матичен да земеш две недели како опција, ама се за запазиш да биде пред истек да договор, бидејќи може да не ти го продолжи и да останеш без ништо. А зошто твојот матичен гинеколог несака да ти искочи во пресрет со боледување?
Дали некоја се има соочено со тоа фирмата да се затвори или да има забрана за работење одреден период? Што тогаш? Кој би не превзел и остануваме буквално без ништо?
Дали имате исплата за јануари? Немам сеуште исплата, а од Фонд и сметководство велат дека се е во ред. Една прилично нервозна тетка ми рече да сум ѕвонела на некои два броја задолжени за исплата, цела недела никој не ми крева.. Некоја со вакво искуство да ме упати некаде...?
Здраво, Породилното одсуство е 100% од последните 6 или 12 месеци и разбрав дека иако бев на боледување и земав 70% сепак ќе ми се пресметува од целосната плата. Е сега ме интересира бидејки не ми даваат боледување после 36та недела ако земам 1 недела одмор кој ќе треба да ми го плати фирмата , а таа ќе ми пушти некоја симболична платичка за тие 7 дена , дали ќе ми го намали тоа просекот на породолиното ?
Не може да ти пушти симболична сума, ќе ти пушти колку што би земала плата за тие 7 дена (околу четвртина од целата плата отприлика), и тоа секако дека влегува во просекот, ама не може да се рачуна како плата за цел месец. Да речеме за тие 7 дена одмор земеш 6000ден, од фондот ќе знаат дека тоа е сума за 7 дена а не 30, и соодветно ќе си прерачунаат.
Значи ако отворам боледување две недели од општ матичен пред термин тогаш таа исплата на платата од 70% ќе ми влезе во пресметаката за породилно или ќе ми ја рачунаат како 100?
Секаков тип на боледување се рачуна како 100%, бидејќи и кога ти пуштаат помала плата (70, 80 или 90%), пак се плаќаат цели придонеси, и според придонесите фондот има увид колкав приход имаш.
Мене ми одобрија боловање од комисија од фонд што е со краен датум 28 дена пред крајниот термин што ми е за пораѓај. Ако дозволат од фирма можам после крајниот датум да си земам одмор и потоа да отворам породилно така ли?
Вчера слушнав дека ако комисијата ти продолжи боледување до 25 дена пред термин ( деновиве како пример за помалце од 45 ги земав) дека после тоа породилното се крати за толку денови колку што повеќе ти одобриле до термин. Дали некоја е запознаена со ова?
Ми нема логика да е така бидејќи ова е боледување а после нели се отвара породилно одсуство кое законски треба да трае точно 9месеци ...нека каже некој од искуство
И мене ми нема логика и викам да си прашам тука, има што поминале низ ова. Сега ако комисијата реши да ми даде до 15 дена до термин , зошто би ми се кратело породилното?
Не е така, со сигурност. Може да се случи комисија да ти предложи продолжување до одредена дата, и после во Букурешт да скратат. Ако од Букурешт дадат боледување подолго од 45 дена пред термин, твоја среќа и ќе си искористиш покасно да го отвориш породилното. Мене ми дадоа до 39 дена пред термин. Денес си го земав документот од матичната со породилното боледување, си имам 270 дена од таа дата (39дена пред терминот).
Што имам слушнато тие што се на патолошка порано одат на породилно и порано се враќаат на работа. Јас бев на патолошка ама при крајот одмор користив и кога се породив го отворив боледувањето.
Мене одмор нема да ми дадат, бидејќи се најголемите гадови што постојат. Ноо, ќе си земам од матичен две недели боледување и пак нека ме плаќаат они.