Копија од документот што ти го даваат од букурешт, и документот што ќе ти го даде матичната тој оргинал. Односно матичната ти дава два документи едниот иде во фирма, едниот во фонд.
Мене прво ми даде матичниот гинеколог 2 недели, потоа во Букурешт ми продолжија 30 дена и сега втор пат кога бев во Букурешт само 15 дена ми продолжија и морало да одам на конзилијарно...
После 2 месеца боледување, обавезно се иде на конзилијарно за продолжување, за секое боледување, не само патолошка.
А вториот пат пак со мислење од специјалист само продолжи? Ваљда може конзилијарно и порано од 2м? Јас мислев сега после 14ти да носам конзилијарно мислење.. ваљда може така? Нова секретарка, младо девојче е на раб. Па утре ќе се слушнам убаво со неа, да не си чекам јас... а да не е ни поднесено во фонд.
Iskreno jas sum od drug grad kaj nas pa vednas posle 2 nedeli mi baraa konzilijarno. Od sistina mi dadoa dva meseci i od fond mi prodolzija za isto tolkav period. Za da ne se maltretiras na dve nedeli da nosis na komisija dokumenti podobro odnesi si konzilijarno
Мене после првото боледување од матичен, со специјалистот кога разговаравме за боледување одма ми даде конзилијарно и од тогаш носам секогаш конзилијарно мислење на еден месец, ама не сум од Скопје, сега незнам во Скопје дали е исто
И во Систина секогаш ми даваа за 60 дена. Дури и кога побарав последното да биде само 30 дена, толку ми требаше до отварање на породилното, ми рекоа ние ќе го спремиме за 60 дена, а комисијата ќе си реши до кога ќе го продолжи.
Помагајте ве молам, на боледување сум 2 недели од 18 јануар, па 1 месец од букурешт и сега ми дадоа 15 дена. За месец фебруар добив денеска плата од фирма ама пола од тоа што треба. Се јавувам на раб ми вика само за пола месец плаќале они за др половина од фонд, јас немам ништо во фонд однесено нити од фирма знаат нешто да ми кажат, како јас ќе ја добијам другата половина од фонд ?? Или да одам уште одма да им ги дадам документиве што ги имам, стварно незнам што да правам
Боледувањето од гинеколог, извештајот од букурешт, копија од трансакциска и едно барање се пополнува таму на шалтер. Однеси си документи сама.
Гинеколог или сестрата што работи таму не ти кажуваат ништо? Не те упатуваат? Ќе си ги добиеш парите, твои се. Јави се кај сестрата и нека ти каже се што треба.
Не, само ми кажа овие однеси ги во фирмата кај што работиш ама они ништо немаат направено,нити знаат нешто , немам зборови значи. Значи најпаметно сама да си однесам ова е ужас, и сега до кога ќе чекам за другата половина од фебруар за од здравство да ми исплатат дали знаете ?
Јас на фирма ако оставам да мо носи, останав без пари. Имаш кои документи се потребни, однеси си сама најубаво ти е.
Да, и вториот пат само со мислење од специјалист. Кај мене од работа не носа во фонд, ќе мора сама да си ги носам