Сестрата кај гинекологот ти ги спрема. Она знае што треба да ти спреми. Боледувањето, од комисија док и копија од лична карта. Таму и потполнуваш плус уште едно ливче.
Истото беше и кај мене, ова значи дека има некоја грешка од страна на сметководителката при внесување на саати и слично. Ова треба да го пратиш на работа ( јас им пратив преку маил, некои бараат на рака) и сметководителката треба да оди таму за да поднесе точно саати или што и да е грешката. Од како ќе средат ова јас би ти препорачала да им пишеш маил на фзом со матичен број да проверат дали е се океј и да си прашаш кога ке ти стигнат пари. Пошто јас чекав уште еден месец после поправање на грешка, пошто госпоѓите во фзом заборавиле да ми го средат предметот.
Истото беше и кај мене, ова значи дека има некоја грешка од страна на сметководителката при внесување на саати и слично. Ова треба да го пратиш на работа ( јас им пратив преку маил, некои бараат на рака) и сметководителката треба да оди таму за да поднесе точно саати или што и да е грешката. Од како ќе средат ова јас би ти препорачала да им пишеш маил на фзом со матичен број да проверат дали е се океј и да си прашаш кога ке ти стигнат пари. Пошто јас чекав уште еден месец после поправање на грешка, пошто госпоѓите во фзом заборавиле да ми го средат предметот.
Штом ќе ти кажат од работа дека средиле тоа што утнале, одма оди во фзом или пиши им маил да прашаш кога ќе добиеш пари и сл. за да не се изначекаш како мене. Јас незнаев и си чекав.
Здраво девојки, сакав да ве прашам од кој момент одите на патолошка? Од потврдување на бременост или од потврдување на срцева акција? Со оглед на моето предходно искуство со спонтан во 17 и еднорога матка кажано ми е дека ќе морам да сум на патолошка но не сум паметна од кој момент треба да одам па ве молам за ваши искуства ако може да споделите
За април од гинеколог добив боледување (за патолошката) до 07.04 и уште едно за породилното кое го отворивме на 08.04.24 до 02.01.25 фактички тоа е породилното ама стои со дијагноза лажно раѓање пред 37г.н. Гинекологот ми кажа од кога ќе се породам ќе ја сменат дијагнозата. И двете ли треба да ги однесам кај што работам за април?
Мене од работа ми рекоа, кога ќе го отворам породилното одма да му го однесам. А и за боледувањата, колку побрзо толку поубо. Зошто не ти се однесени сеуште? Дури сега ги доби ти?
Обично ги носев од кога ќе заврши месецот пошто плата пуштаат на 15ти па имам време, а еве сега неработни денови фаќаат ќе носам наредна недела само не ми беше јасно тоа околу породилното..
Мене матичнава еднаш ми се развика дека касно сум и го однесла боледувањето. Од 25ти до 25ти ми одобрува фондов, а јас на 10 и го однесов, било касно, не сум била ажурна... Бтв, за породилново се консултирав со сметководство и ми рекоа ко че го извадам, да го однесам одма.
Мислиш на документите од комисијата што има наведено колку дена се продолжува боледувањето што се носат кај матичен гинеколог? Тие ги носам одма истиот ден кај матичната и врз основа на тие документи зависи нели колку дена ми продолжиле членовите на комисијата ако е до крај на месец продолжено ми дава сестрата иср образец (боледување) кое го носам во фонд и на работа. Прво на работа пошто иако не ни пуштаат плата од фирма они внесуваат дека сме на боледување и пуштаат до ујп, од кога ќе пуштат плата после неколку дена сама ги носам документите во фондот. Последното продолжување ми беше до 07.04 со предлог од комисија да се отвори породилно на 08.04 затоа имам боледување за април од 01-07.04 и веќе од 08.04 отворено породилно.. во фонд ваљда го носам сега боледувањето до 07.04 па од кога ќе се породам го носам и породилното со извод на бебето, трансакциска и барање.
Девојчиња, имам конзилијарно од Систина за 60 дена. Во Букурешт ми дадоа боледување за 30 дена и сега ми треба нов извештај за останатите 30 дена. Дали можам наместо од Систина да отидам на Гак за извештај?
Не мораш ново да зимаш, можеш со истото конзилиарно да продолжиш и наредни 30. Исто и јас така направив сега, има важност 60 дена конзилиарното.
Конзилијарно ново не,извештај од специјалист нов за наредните 30 дена ќе и треба. Барем мене така ми бараа цело време и во двете бремености.
Дали некој од Битола(и околина) може да ми објасни како е процедурата за патолошка? Знам матичниот ти дава 2 недели боледување, но потоа што и каде?
Sakam da prasam dali koga ke se dobie izvestaj za patoloska mora odma da se otvori boleduvanje ili moze na pr da se iskoristat denovi od odmor pa potoa da se otvori boleduvanje. Ima nekoj vakvo iskustvo
Патолошка ти е веќе боледување. Неможеш да го прекинуваш. Можеш одмор па патолошка или патолошка па до термин да си користиш одмор. Ако прекинеш патолошката, после неможеш пак да отвориш.( ова последново нека ме поправи некој ако грешам).