Imam edno prasanje,za 6 dena mi zavrsuva boleduvanjeto od maticnata,mi kaza pred da pominat tie 15 dena da otidam dami dade upat zana Gak,tamu ke mora dame pregledaat vaginalno i dami pisat izvestaj.Posle so toj izvestaj odam kaj maticnata i so toj izvestaj veke otvoram pataloska ili posle 15 dena.I mi spomna deka mozam i so ponov izvestaj od sistina ako imam dame prati direktno vo bukurest,ako nemam ke mora na gak.I dali posle ke mora sekoj mesec da odam na gak i dami pravat pregled zada prodolzuvam pataloska
Zdravo Dali obrazecot sto go davaat vo Bukirest moze da se najde online ili dokolku go ima nekoja da mi go prati Fala
Вагинално ниту еднаш не ме гледале на Гак и покрај тоа што бев негде како тебе бремена кога првпат отидов. Инаку да. Таму ќе ти дадат извештај, со тој извештај идеш во Букурешт. Од таму ти враќаат извештај/боледување, на кое ќе запазиш дали ќе ти пишува само контола или контрола со конзилиарно. Првиот пат стои само контрола ама запази. Ако е само контрола, ќе идеш пак на Гак за нов извештај и ќе идеш Букурешт пак. Откако ќе почнат да ти бараат контрола со конзилиарно ќе идеш секој месец на конзилиарно и со тој извештај Букурешт. Веднаш после носење документи во Букурешт, со тоа што ќе ти го вратат идеш кај матичната , за да ти фати нов термин за конзлиарно. Таму преглед е цели 30 секунди и иде ептен брзо. Се надевам ти објаснив убави, ако нешто ти треба слободно пиши.
Само запази го делот со конзилиарно. Само во среда е , освен ако среда е неработен па да биде вторник. Се јавуваат ден предходно, ама ако пример ти завршува пример:12.06 а денот е среда, ти ќе идеш предходната среда, една недела наназад. И обавезно пази ги датумите кога ти го даваат извештајот, знаат некогаш грешка да направат, за да ти корегираат на лице место.
Mislam deka vo grupava procitav koga se nosi za prodolzuvanje boleduvanje na komisija posle boleduvanjeto od maticen treba nekakov obrazec da se popolni tamu koj go davaat i koj bi trebalo i online da go ima
Не не. Со извештај од Гак , одиш кај матичен, таму ти спремаат документи за комисија и толку е. После со тоа што ќе ти дадат од комисија, идеш кај матичната за да ти фати нов термин за конзилиарно и си прави она копии од боледувањето, па ќе ти спреми на крај месец документи за во фонд и ќе ти спреми документи за на работа за тоа што си на боледување.
Поднесов за март и април на 18ти април... арно ама имаше грешка, која најверојатно денес е поправена. За колку време да чекам исплата сега? Дали двата месеци оддеднаш би ми ги пуштиле?
Јас имав поднесено за два месеца. За едниот добив исплата на почеток на месец, за другиот месец на крај.
Зошто поднесувате за два месеци? Јас месец за месец земам потврди во фондот, носам копија на работа, па тие носат во фондот... Ова за во Прилеп, мислев секаде е иста процедурата..
Фебруари имав пола месец и цел Март. Како ми ги даде сестрата така поднесов. После тоа си носам за месец за месец.
Јас скоро платата за месец февруари од работа ја земав Прв месец боледување ми беше февруари и тој нели платен од раб.. арно ама настана грешка кај мене, се завлече се Поднесов на 18 април документи за март и дека веќе имав продолжено и од април од Букурешт (од 6ти април некаде, до 6ти мај), поднесов и за април. Сега продолжив пак до јуни, па треба и тие документи да ги поднесам (за мај).
I jas seuste nemam zemeno plata za mart, ne znam koga bi pustile. Pisav mail mi vratija deka nalogot bil vo specifikacija za isplata i da sledam na smetka. Mailot bese praten na 30 april...pa ke vidime koga ke pusta