А како иде тоа со букви , во одреден саат се или си подавам документи и чекам да ме викнат ? Овојпат ке морам да одам јас лично немам кого да пратам затоа ме интересира колку ке дремам таму
Мм последен пат заврши за 15мин, ама отиде добри 15мин пред да почне смената, па така и ти направи ^зеди си Кока кола, вода таму е без воздух ми се жали, плус гужва, па да не припаднеш и касни си од дома
Девојки, моето конзилијарно испадна дека е за месец дена и ми го продолжија боледувањето. Во понеделник треба да однесам документи во фонд за исплата па да проверам дали го давате образец H1 (болест/нега) или H2 (бременост и раѓање)? И дали носите фотокопија од дебитна/трансакциска за тој делот што вели "доказ за трансакциска сметка на подносителот"? Освен ова и боледувањата, друго не ми треба?
Додека исплаќа фирма (до 30 дена, но доколку си повеќе од 15 дена) се исплаќа 90%. После тоа преку фонд 70%
Прв пат ја отварам темава. Сакате да ми кажете дека некој може цела бременост постигната со ИВФ да ја истера на боледување? Не сум знаела. Мислев 3 месеца. Хахаха... Ако се тера како што треба со бременоста да си знам, да прочитам назад што се си пишува. Ама парите богами ептен помалку, само за рата кредит + лекарства ќе ми биде платата. Има некоја кој се вратила на работа после 3-4 месеци на боледување, била на работа следните 3-4 месеца, па после терала одмор и породилно? Одамна не сум била на форумов, па сега си прочепкувам по темите.
Јас бев на боледување некаде до почеток на четврти. потоа се вратив на работа. Отворив одмор отприлика еден месец пред термин со надеж да го искористам цел па да отворам боледување. Само што се породиве после една недела, нормално си отворив боледување, а одморот ми остана за догодина. Користењето на одморот зависи од фирмата. Мене не ми направија проблем да го земам цел.
Ми пуштиле пари за август ама многу малку спрема решението што ми го пратија од фондот има разлика од 2100 денари.. требаше да земам 9200 а зедов само 7000 како што си се сметаат 20 дена работни по 8 часа. Фирмата кај што работам беше на колективен одмор во август месец има тоа врска или ? тие имаа само 12 дена работни
Не цел месец ми е од фондот минатиот месец зедов повеќе ама зедов и од фирмата и од фондот за 1 недела. незнам како да го искористам одморот а ме следува 21 ден треба да го прекинам последниот месец боловањето и да го побарам одморот нз како на друг начин
Матичниот ми отвори боледување од 18 септември . 15 дена се до 2 октомври . Бев на комисија ми дадоа боледување од 3 октомври до 03 ниември . Како да однесам боледување на работа посебно за септември ( од 18 до 30 ) или прво за сите 15 дена од матичен на 1 боледување ?
Maticniot ginekolog ke ti pise boleduvanje prvo za tie 15dena posebno pa ke ti go pise toa od komisija, dvete se posebni I dvete treba da gi dades na rabota
Мене на почеток ми пишаа едно боледување од 30 дена што е на терет на фирма, а друго посебно што е под фзо. Полесно е така за исплата со фзо.
@kukla21 дали најде некој начин за изигрување на отварање породилно 45 дена пред термин.Мене на работа не ми прават проблем да го земам цел одмор.Прашав и кај комисијата од таму ми одговорија дека нив им одговара да не сум на нивни терет, но единствено матичната некако се буни ако не го продолжам боледувањето и земам одмор можно ли е после матичната да не сака да ми отвори породилно.Имам ли можност во 8 месец од бременост да сменам матичен.Совет те молам.