@nikja пред прва исплата ми стигна Решение на домашна адреса, на кое има повеќе инфо околу тоа врз основ на што и на кои членови од законот користиш боледување и тн. Меѓу кои и колку ми е саатнината пресметана како просек од претходни 12 месеци примања (каде влегуваат и бонуси). Од таа сума примам 70 %. Може таа на шалтер малку појма нема
70% од 12 претходни плати. Со матичниот гинеколог си види најдобро. Тој ти отвора боледување и те праќа со упати каде и како треба. Не следува патолошка само поради ивф.
Jas do denes mi e dve nedeli od maticnata boleduvanje,denes otidov vo bukurest so izvestaj od gak,i kako upat od maticen za prodolzuvanje na boleduvanje.Mi go prodolzija od 16.05 do 16.06.Mi dadoa dokument i se javiv kaj sestrata na mojata maticna dali treba odma dago odnesam upatot mi kaza deka nemora vednas,koga ke odam naredno na kontrola dago odnesam.Isto i ja prasav za dokumentot i za prvite 2 nedeli dali treba vo firma dago odnesam mi kaza nemas potreba,nie od tuka go otvorame boleduvanjeto,ako sakas ti odnesigo inaku nemoras.E sea so ovie mesec dena od bukurest mene avtomatski mise prodolzuva boleduvanjeto,treba da dobijam nekoe resenie na domasna adresa ili ne.Jas inalu vo firmava sto sum sega sum 7 meseci
Kaj matichniot se nosi reshenieto od bukuresht, so toa reshenie matichniot otvara boleduvanje i toa boleduvanje firmata go nosi vo fond sekoj mesec. a reshenie od fond nikogas ne sum dobila, jas prv pat slusham...
Од Букурешт се носи кај матичен и тој го продолжува боледувањето. Мене ме интересираше дали двете потоа ги носам, ама ете, како што пиша @Marr_ss само документот од матичниот, пошто јас сама носам документи. Децидно таа на работа ми рече дека нема да носи, не било нејзина работа. Инаку, решение од фонд како која има среќа да добие, сум добивала и не сум добивала. Или евентуално многу месеци подоцна. Тоа е ствар на среќа, кај кој ќе ти се падне предметот.
Resenie so toa po kolku ke mi se isplaka casot...Na drugarka moja i stigna, mene ne...Ne znam zosto taka
Prvite 30 dena zemash plata od firmata, mislam 90 % beshe. Posle toa si pod Fondot i togas treba da dobies Resenie kade stoi dnevnicata. Kaj mene se razvlece, zosto od smetkovodstvo imaa zgreseno vo prijaveni casovi, ama pred da dobijam pari, mi stigna pismo. Edit, podetalno: dokumentot od Komisija go nosish kaj maticen, toj prodolzuva boleduvanje. Istiot dokument od Komisija jas go skeniram i go prakam vo firmata (taka mi baraa mene), isto i ISR obrazec koj ti go dava maticen lekar ginekolog za sekoj zavrsen mesec. E sega posto jas sama si nosam dokumenti i za plata vo Fond, koga prv pat ke nosish dok za plata, posle toa tie ti presmetuvaat dnevnica i posle toa ti stiga Reshenie za koe zboram pogore i ti se isplaka plata. Vo tie dokumenti za plata, nosam ISR, kopija od resenie od Komisija, eden obrazec koj nekogash mi go popolnuvaat tanu, nekogash mrchat pa si ho simnuvam stranata na FZO, i prv pat nosev i kopija od ziro smetka vo banka.
Nese razbiram mnogu vo ovie raboti,prv pat vo zivotot otvaram boleduvanje.Posekako keja prasam sestrata podetalno sto treba ponatamu da pravam dame upati za ponatamu kako i sto treba da pravam,sigurno gi znaat tie raboti kako odat.
Мене подобро тука ме упатија, него сестрите и докторката... Јас денес поднесов во фзом и за мај. Иако на меил таа пред една недела ми пиша немало документи за април, имаше и за април внесено. А брзав и изумив, не прашав зошто сеуште ништо ме немаат исплатено..
Iskreno najmnogu nauciv na forumov za sve do sega.Znam deka razbrav deka prviot mesec sum na tovar na gazdata za plata,posle idam preku fond.
Да така е. После веќе документите ако носите сами (прв пат кога носите): - Извештај за привремена спреченост за работа од матичен (оригинал, не копија), - Оценка за привремената спреченост за работа од Букурешт, - Трансакциска, - копија од лична карта, - образец н1 од фзом А после секој нареден пат само: - образец н1 од фзом, - Извештај за привремена спреченост за работа од матичен (оригинал, не копија), - Оценка за привремената спреченост за работа од Букурешт. Трансакциска на секое не мора, внесена им е првиот пат. Денес носев и само овие три документи ги поднесов. Се супер, исплата и за март нема