Mene boleduvanjeto 2 nedeli mi bese do vcera,a vcera bev vo bukurest i mi prodolzija od 16.05 do 15.06.Na sestrwta i se javiv i kazav deka sum zavrsila mi kaza nemora odma dago nosam dokumentot.E sega dali avtomataki mie prodolzeno boleduvanjeto od denes,a se javiv i prasam mie strav da nemi utnat.
Јас прошли месец на 15ти имав на сметка, очигледно префлраат во неколку групи. Плс јави ми кога ќе имаш чисто да сум во тек, па ако треба да прашувам во Фзом.
Здраво, боледувањето од 2 недели ти е првичното од матичната или и со извештај од специјалист? Јас од денес отворив од матичната 2 недели и ми кажа дека после со извештај само од специјалист и некој документ од кај нејзе одам на комисија во букурешт и одобрувале уште две недели. Тек после истекот на тие две недели требало конзелијарно и понатаму се продлжувало месец за месец. Сега ти ме збуни дека веднаш по истекот на тие првични две недели од матичната ти дале од комисија 1 месец без конзелијарно, што ти пишува наредно одење каков документ реба да однесеш извештај или конзелијарно?
Da prvo od maticniot 2 nedeli ti dava kako potvrda,i posle pred dati istecat tie dve nedeli ti dava upat zana Gak kaj specijalist te regleduva i ti pisuva preporaka za boleduvanje i izvestaj.So toj izvestaj odis kaj maticnata pak i ona ti dava kako dokument,mislam kako upat lici za vo bukurest so tie dva dokumenti odis vo bukurest,ke zapazis so prva bukva od prezimeto se ima odsabajle i popladne komisija.Te vikaat i ti davaat izvestaj za boleduvanje,mene sega mi dadoa na mesec dena.Posle mesec pred dami istece toj mesec treba pak da odam na gak pak so izestaj i moze i nekoj drug dati odnese nemora licno.I so dokumentot posle odis kaj maticnata ona tigo prodolzuva boleduvanjeto i ti dava dokument i toj go nosis vo firma i so popolnet formular i kopija transakciska smetka podavas vo fond.Iskreno i za mene e ova prv pat vakvo nesto i jas seuste ucam
Фала на објаснувањето, еотен ми е збунка со документацијата и процедурите, изгледа не одобруваат на сите исто, на некои две недели, на некој месец, ќе видиме како ќе ми пишат кога ќе поднесам док прв пат.
I mene mie prvpat i mnogu od rabotive migi objasna edna devojka na forumov i nauciv,i uste ucam kako ide.Kese naucime i kese navikneme nisto strasno
И кај мене нема ни март ни април, ама имаше друга процедура, чисто информативно да споделам: Во март комисија ми издаде решение со затворање на боледување на 19ти мај, што е повеќе од два месеци пред термин. Поднесов приговор, за да во мај сега со ново конзилијарно мислење го продолжам боледувањето уште 30 дена. Арно ама, со тој Приговор, блокирано е е тоа мартовско решение ама и на овие што пресметуваат плата исто им стои блокирано Решението во системот и не можат да ми реализираат плата. И вчера бев на второстепена комисија со ново конзилијарно која ми го продолжи боледувањето до 18ти јуни па денеска ке ми ги сработат двете плати за март и април, па наредниве денови, да се надеваме ке има плата. Споделувам за да знаете што да очекувате ако ви се случи истото.
Кај сите е исто на почетокот. Е после ако некоја има ептен среќа, ако и дадат предлог од два месеци на конзилиарно, толку и да и одобрат на комисија.
Мене до сега ми излегле во пресрет да ми дадат 60 дена. Само последново е 30 дена дека на 45 дена пред термин може да се отвори породилно. Ама јас ке користам стар одмор, па нов... ке се снаоѓам да имам повеќе време со бебето.
Ааа после патолошката и јас ќе правам комбинации до пораѓај. Само здравје да видиме до кога ќе биде последното од Букурешт, па ќе кројам планови.
A vrz koj osnov taka se zatvara boleduvanje tolku vreme pred termin? Navistina ne e vo red, plus maltretiranje e za vas(nas), taka da se pravi i da se pisuvat prigovori.
Кај мене нз како ќе биде... по 1м ми продолжуваат на секое. Прв пат 2 нед, втор пат 20 и нешто денови и трет и четвртиот пат по еден месец. Сега ми е продолжено до 4ти јуни. Термин ми е 12 август. Одморот во образование нели на сите горе доле исто го даваат и незнам дали би можела да го користам порано. А одморот е обично од кај 20 јули до 15 август. Баш у период кога ќе се пораѓам Најверојатно уште еднаш ќе продолжам боледувањето во јуни до јули и понатаму поима немам како... Ако некој повеќе знае, да ме упати..
Први два месеци може без конзилијарно, само со контрола. На самиот извештај од Букурешт ќе ти пишува што да имаш нареден пат. Ако не пишува конзилиарно, не треба да носиш. Јас така после тие 2 нед, однесов и не го ни земаа, не требало. Си пишува доле убаво или со контрола, или со контрола и конзилијарно. Мене ми продолжија 2 недели, па после уште скоро месец наредниот пат (24 дена некаде), без конзилијарно. Тек после тие 24 дена, ми пишаа наредно да имам конзилијарно.
Ќе си го користиш одморот после породилното, сега си на боледување без разлика, а и секако ќе ти го отворат породилното 45 дена пред термин. Ова од искуство ти кажувам. Ама сепак, за да бидеш сигурна прашај си и на работа.