По ова, ваљда ќе можам да го искористам. Мене ќе ми дојде некаде април, мај да се враќам на работа...
Да да. Јас така имам план. Зошто од работа знам дека нема да ми го дадат одморот. Зошто да беа луѓе немаше да сум сега дома. Ама нема везе. Само да биде се ок, другото по закон и прописи ќе си го барам.
18 јули ми е термин. До 03.06 ми е боледување од 04.06 треба да отворам породилно ама јас си зимам стар одмор од 04.06 до 14.06 и отварам трудничко од 17.06 така ќе ми дојде 31ден пред термин
Еве мене ептен ми се погоди. Ми одобрија од фондот од 25 април до 25 мај, а термин краен ми е 14 јуни. Со оглед на то дека јас одам на закажан царски во 38, ептен тамсн ми иди. Исто не сум од Скопје, гледам потенцирале другите.
Попаметно ти е меѓу патолошка и породилно да го искористиш ако можеш. Ако одиш дирекно на породилно, ќе имаш период од 2 месеца без приходи, па после на купче ќе земеш пари. Тие 45 дена кај што уште си трудна ги исплаќаат кога ќе поднесеш документи откако ќе се породиш. А ако имаш измеѓу одмор, ќе си земеш плата од фирма како и сите други вработени, и пак секој месец имаш приход, плус помалку денови ќе потрошиш во бременост. Ако се породиш порано и остане некој ден одмор, ќе го дотрошиш после породилното чим ти завршува пред јуни следната година. На крај се вкупно скроз е исто, ама кога ќе се роди бебе да немаш земено пари 2 месеца можеби многу ќе ти значи.
Јас со фондов сум два месеци уназад. Уште немам за Март земено пример. За една недела го отворам породилното и незнам како ќе течи понатаму.. Дали би се погодило еден месец или два, да земам и од фондот и породилно, или породилново ќе биди на standby додека не ми доисплатат од фондот.
Назад си со исплата за патолошка? Јас земав редовно накај 20ти во месецот за патолошка, па кога отворив породилно (40дена пред термин) 2 месеца немав ништо, па третиот месец накај 15ти земав за 40 дена патолошка и еден месец породилно наеднаш во ист ден, и сега редовно продолжува породилното месец за месец. Не сум имала каснење освен тој преод од патолошка на породилно. Со првото дете се породив на 16ти, на први земав пола плата, околу 15ти пола породилно, и натака секој месец си продолжи редовно околу 15ти породилното, немам искуство дека се каснело откако ќе поднесам документи, исто и сега со патолошката.
Оооо тебе ептен ти завршиле работа јас незнам некој што е патолошка од Скопје а да му дале плус 1 ден барем
Јас "ќарив" 4 дена. Мислам автоматски ми дадоа 30 дена и така се погоди. Јас имав колешка што малтене до крај беше на патолошка, ама матичната и беше во Струга дека тазе беше преселена во Скопје, и таму одеше и на комисија.
Mozes da go koristis i posle poragaj odmorot...ili pak mislam od 17.07 ni pocnuva odmorot togas da go zemis...kako i da e ni sleduva letniot, a zimski i proleten nemame, mislam ne ni sleduva koga sme na boleduvanje
Не е лошо да им пишеш или да прашаш, да не има некој административен проблем. Кај нас сметководство не се замара, се сама си терам, прашувам, носам документи.
Се јавив во фондов, ми рекоа проблем со платите. Му пренесив во сметководство и тие се јавија таму, за да по кратко добијам информација од сметководство дека се е во ред и дека нема никаков проблем, дека всушност за месецов што чекам исплата т.е за Март, цел месец сум под фондот...
Оф леле. Баш ке пишам кога ке легне мојата, мада кај ме беше и друг проблем, пишав претходно, да не се повторувам .
Јас сум до втори јуни на боледување, тоа паѓа викенд. Имав боледување две недели од матичен плус со комисија месец. Кога треба да одам на специјалист да земам упат од матична? Се мислам утре, ама да не е рано. Па после прегледот сигурно пак ќе треба во Букурешт на комисија, дали работат секој ден? Да не утнам. И дали нешто треба да се пријавувам во фонд за патолошка? Или тоа е само за породилно?
Една недела пред истекот на боледувањето иди на специјалист. И во фонд носиш документи за патолошка секој месец, ќе ти каже сестрата кога.
фала за одговорот. а овој месец да не требаше? Јас ништо не однесов, доставив боледување само на работа кај директорот.