Баш за частење сум Како беше тргната работата кај мене, мислев уште долго нема да ги видам Сега се надевам и април да го пуштат за брзо
Мене пак ме заборавиле... Документи не однеле... Па нормално празници беа... Битно не заборавија да ми пратат пресметка за плата и листа за стаж и да ја искористат приликата да ме потпрашаат која недела сум и што носам..
I mene me zaboravile, ke si cekam uste koj znae kolku… Nitu edna isplata imam, a vekje treba treta da bide naskoro…
Баш сум бесна! Они плата на 30 април, јас чекам ко будала, зависам од тие пари, онаа од сметководство ја мрзи гзот да го мрдне, а како ѝ текна да ми бара за друго податоци, а за плата не се сети. Овие ти се остатоци од времето на Југославија... Само паузата да не ја пропуштат и ако може порано да си излезат... Каква работа...
Jas bev izrevoltirana i rekov na gospogjava tamu,jas zavisam od tie pari, praznici pominaa bez denar, svesni ste! Sramota e ovaa, znaci dokazi vi prakjam deka see e sredeno i vie pak vikate nema nisto…
Ептен инает ме фаќа па реков нема да го трчам и тоа, душата им излезе од трчање за боловање, за клексани, сѐ што ќе ми текне мене ми бркаат, јас седам дома, па затоа не сакам и за плата.
Мене така ми направија со првата исплата сметководителката погрешно боледување однесе и тоа на 13 во месецот а плата на 01 има кај нас од фирма и на образецот нејзин број ставен и дзвонеле да и кажат дека другото боледување треба таа не се јавувала на телефон а јас си чекам и кога мм отиде моите документи на страна и на крај и се јавувам неа и викам нема плата погрешното боледување дадено и не сте кревале на телефон и викам дај ми ги документите сама ќе си носам и ми вика да да најубаво сама да си носисш, одвај чекаше да се пријавам сама да си носам а не е моја работа шефот од на работа ми рече сметководителката ќе носи да не трчаш ама ради ова од такт ме извади и од тогаш сами си носиме
За помирна глава , носи си сама. Пет минути работа е, дали ти дали некој друг од семејство и знаеш дека ти е завршена работата на време. Јас ако оставев на неписмените кај мене на работа, ќе собирав донации за леб под некој мост. Да не го спомнам моментот од што се ,, многу “ писмени и плата ми пуштија
И јас конечно зедов пари за Март. Има некоја како мене што зема јадни 14.000 денари од фондот? Се јадам одвнатре дека ми беше сеедно остатокот од минималната да ја земам на рака, дотогаш не ми влијаеше ама сега еве ме скина, пола сума земам од тоа што земав плата.
Не бе тоа се накрцано по канцеларии, доаѓаат покасно околу 9 на работа, па прво пауза да се загреат, па само се дерат по тие што си работат, набиле стаж, платите огромни, а они со средно школо и чекаат убава пензија. Ми се повраќа од такви
I ja sum za toa da nosime sami bas poradi toa da bideme pomirni,ali ne sme site od Skopje i ne sme vo moznost toa da go pravime. Ako vekje se nafatile od firma treba sa go napravat,zalosno e vaka sto se pravi…
Јас 18.000 ама за 25 дена од март. Пресметки немам, незнам како рачунаат... 34.000 и нешто ситно ми е платата инаку. Ваљда е ок. За цел април горе доле околу 24.000 рачунам дека треба да земам, па ќе видиме..
И мене ми беше глупаво на пример мм од грешки незнам колку пати трчаше наваму натаму за патолошка среќа наскоро породилно ќе отворам..значи сто пати грешки имаше те во болдеувањто од страна на матичниот, те во конзилијарното еднаш потпис ми фалело па ајде и за тоа се враќав, па на крај тие од комисија му кажуваа на мм дека решение може од кај матичен да се подигне копија па кога дојде тоа решението да се носи за плата на шалтер испадна дека тоа со печатот треба да биде а не копија значи хаос сите работат во една институција и сите различно ни кажуваа а замисли да не сме во можност нон стоп да трчаме вака, последното решение кое ми беше од 01.05 го подигнав дури на 17.05 бидејќи тие од комисија си поврзале празници и само еден бил во комисија не можел да престигни среќа од работа имаа сепак разбирање а што ако некоја фирма неможе да те чека 17дена за боледување? Ова е хаос стварно
Еве сум. Џабе зимав толкава висока плата, кога на минималец пријавена. Ама мирот што го имам овие месеци, ништо неможе да ми го смени. На работа ќе бев со континуран стрес, емпатија 0, како и што беше, ќе бев психички малтретирана. Вака налет нека иде се. Пари секогаш ќе фалат, ама месециве без нервоза и стрес, ми се безценети.
Те разбирам потполно. Плус кредит плаќам. Среќа мм е до добра плата, па и моите без да им кажам ми бутнала мајка ми некој денар. Не се лукзузираме, ама тераме добро.