Патолошка бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од byby.13, 6 јуни 2015.

1. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    10.762
    Реков не сум сигурна.
    Да каже некоја повеќе упатена..
    Придонеси,стаж си тече да,ама исплатата не е иста како плата кога би земале.
    Па од таму мислам дека би влијаело на висината на пензија,што знам.мислам дека влегуваат тие исплати во просекот кога се прави.
    Тоа сакав да кажам.

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.865
    Допаѓања:
    14.528
    Пензија се одредува според платените придонеси, а не според парите ти што ги добиваш на сметка.
    Исто како што патолошката е 70% од плата, ама породилното е 100% од тоа што би ти била платата во последните 12 месеци без разлика што Х месеци си земала помалку.
    Далеку е пензијата за да ја мислиме сега, ама речиси сите боледувања се со намалени приходи према работникот, но придонесите према државата се исти без разлика дали работникот е на некакво боледување или на работа.

На WhiteCat33, intj_girl, Lady Miami и 3 други им се допаѓа ова.
  3. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.099
    Допаѓања:
    22.270
    Пресметката на пензија ја зимаат процентуално со пресек на неколку години. Од таа и таа година до таа и таа пресметк прават на толку и толку посто. После имаш и прв и врор пензиски фонд кој влијае на тоа.
    Ти на патолошка зимаш 70% од платата. Ама тоа ти е исплата од бруто плата. Ти ја имаш цела плата и придонеси. Придонесите за пензија што работодавецот ги плаќал за тебе или во случај патолошка , ги плаќа државата се целосни.
    А да бидам реална, пензијата е толку далечна, што до тогаш којзнае и што ќе биде.

На Lady Miami, Mumoftwo30, CarrieBradshow и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    10.762
    Далеку е да.
    Ти благодарам на објаснувањето.

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.
  5. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.099
    Допаѓања:
    22.270
    Уживај во убавите моменти што следат. За волку далечни теми, млади сме уште :D

6. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    10.762
    Само нека траат што подолго убавите моменти,а пензијата колкава е,толкава е,не е ни важно сега баш.8)

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.
  7. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    382
    Дали има некоја што доставувала документи после 15ти месецов, да пише кога ќе има исплата за април?

8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.675
    Допаѓања:
    76.954
    Повеќето земавме исплата за април...

9. DaftyCrafty

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    382
    Јас првпат однесов на 16ти, не знам дали вршеле исплата после датумов. Во претходната бременост имав застој на документите, па да не ми ги баталиле пак. Ама ми се виде рано да реагирам, затоа прашувам.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.675
    Допаѓања:
    76.954
    Јас иако поднесов минатиот месец на 18ти за март.. тек сега земав во мај и за двата месеци. Еден ден за март, наредниот за април... Кај мене испадна фалел некој документ (имав грешка за платата), па тој го барале. Прашај си со време. Мене писмо ми стигна, тебе ништо?

11. DaftyCrafty

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    382
    Не, не стигнало ништо. Ќе почекам уште утре, па ќе им пишам да проверам, сепак треба и време од поднесување документи до исплата.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sinoli4kaaaaa

sinoli4kaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2013
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    60
    И јас немам земено за април...

13. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.601
    Допаѓања:
    3.229
    Јас зедов и за април и за март пред 10тина дена, ама чекав исход од второстепена. Имав застој. Инаку кога пишав на мејлот до Фондот, некаде околу 16-17ти, рекоа дека исплатите за април веќе течат.
    Пиши им, одг брзо info@fzo.org.mk
    Ако поднесуваш прв пат за патолошка, може да има некоја проблем и ке треба време дури те известат и извршат прва исплата. Посебно ако не си од Ск, не се ажурни.

На DaftyCrafty му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.601
    Допаѓања:
    3.229
    Просекот се вади од 100 % плата. Тебе износот од 100% ти е ист, само ти земаш 70 % зошто си на боледување. Да беше така тогаш и породилно ке земаш помалку. Ама за породилно се зема 100 % од просек во претходни 12 месеци.

На DELFINA81 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. DaftyCrafty

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    382
    Им пишав вчера, чекам да вратат одговор, па здравје да земам пари за април.

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.
  16. nadez88

nadez88 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2023
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    176
    Devojki ve molam za konsultacija. Od 15maj do 13juni vk 30 denovi imam boleduvanje, od maticna i od komisija. Ovie 30 denovi sum na tovar na rabotodavec. Posle 13 juni kako ide toa? Odnosno, kako da ocekuvam isplata? Od fondot treba 70% da me isplatat ili? Bi sakala da teram so patoloska bremenost pa ne razbiram dali nesto treba da dostavuvam vo UJP tie rabotni saati gi dostavuva rabotodavec pretpostavuvam ? Dali kasnat so isplata? Dali fativte vrski ili kako ide toa? Avtomatski dokolku pustat plata od rabotodavec avtomatski i jas zemam ili? Nisto ne raZbiram

17. CarrieBradshow

CarrieBradshow Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    385
    Земаш месец за месец.
    Во твојов случај сега во Јуни треба да земиш исплата само од фирма, за првите 15 дена од Мај 100% пошто нели си работела, а за другите 16 дена од Мај земаш 70% боледување исто од фирма. Значи кога ќе пуштат плата си земаш и ти, тие ти плаќаат.
    Во Јули очекувај да земиш за првите 13 дена од Јуни фирмата исто така кога ќе пушти плата. А за останатите 17 дена од Јуни, земаш од фондот.
    Е сеа фондов чека фирмата да пушти плата, па фирмата носи документи таму и од тој момент по 10тина дена и фондот ќе ти исплати.
    За секој нареден месец ќе бидиш исплатена од фондот, и како што ти кажав, фирмата пушта плата и придонеси па носи документи во фондот и после фондот ти исплаќа, правило нема од фондот кога би добила исплата. Нема одреден датум.
    Јас еднаш земав на 14ти, следен месец на 20ти. Значи зависи само фирмата кога ќе ги однеси документите кај нив.

На Antebellum и Anchita им се допаѓа ова.
  18. NoraMK

NoraMK Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2020
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    2.649
    Devojki, konecno se sredi greskata i imam isplata za mart i april :)

На intj_girl, Lady Miami, sinoli4kaaaaa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. nadez88

nadez88 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2023
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    176
    Ti blagodaram MNOGU za detalniot odgovor, znaci mnogu e bitno rabotodavecot na vreme da odi vo fondot za da jas porano bi zemala 70% od plata. Sega mi raZjasni fala ti MNOGU.. bidejkji sme so kredit po doma i ova navistina si kostaat i kleksani i se ostanato, pa ke se izgura nekako do porodilnoto posle e celosna 100% plata kako sto znam treba i toa da se rasprasam ubavo. Fala ti epten :) ti posakuvam se dobro...

На CarrieBradshow му/ѝ се допаѓа ова.
  20. sinoli4kaaaaa

sinoli4kaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2013
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    60
    Vo tie 12 meseci spagaat i patoloskata bremenost ili pred da zemame patoloska? (Normalno deka ne na 70% od patoloska tuku od taa sto treba da ja zemime normalna(cela) plata)?

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.