Реков не сум сигурна. Да каже некоја повеќе упатена.. Придонеси,стаж си тече да,ама исплатата не е иста како плата кога би земале. Па од таму мислам дека би влијаело на висината на пензија,што знам.мислам дека влегуваат тие исплати во просекот кога се прави. Тоа сакав да кажам.
Пензија се одредува според платените придонеси, а не според парите ти што ги добиваш на сметка. Исто како што патолошката е 70% од плата, ама породилното е 100% од тоа што би ти била платата во последните 12 месеци без разлика што Х месеци си земала помалку. Далеку е пензијата за да ја мислиме сега, ама речиси сите боледувања се со намалени приходи према работникот, но придонесите према државата се исти без разлика дали работникот е на некакво боледување или на работа.
Пресметката на пензија ја зимаат процентуално со пресек на неколку години. Од таа и таа година до таа и таа пресметк прават на толку и толку посто. После имаш и прв и врор пензиски фонд кој влијае на тоа. Ти на патолошка зимаш 70% од платата. Ама тоа ти е исплата од бруто плата. Ти ја имаш цела плата и придонеси. Придонесите за пензија што работодавецот ги плаќал за тебе или во случај патолошка , ги плаќа државата се целосни. А да бидам реална, пензијата е толку далечна, што до тогаш којзнае и што ќе биде.
Јас првпат однесов на 16ти, не знам дали вршеле исплата после датумов. Во претходната бременост имав застој на документите, па да не ми ги баталиле пак. Ама ми се виде рано да реагирам, затоа прашувам.
Јас иако поднесов минатиот месец на 18ти за март.. тек сега земав во мај и за двата месеци. Еден ден за март, наредниот за април... Кај мене испадна фалел некој документ (имав грешка за платата), па тој го барале. Прашај си со време. Мене писмо ми стигна, тебе ништо?
Не, не стигнало ништо. Ќе почекам уште утре, па ќе им пишам да проверам, сепак треба и време од поднесување документи до исплата.
Јас зедов и за април и за март пред 10тина дена, ама чекав исход од второстепена. Имав застој. Инаку кога пишав на мејлот до Фондот, некаде околу 16-17ти, рекоа дека исплатите за април веќе течат. Пиши им, одг брзо info@fzo.org.mk Ако поднесуваш прв пат за патолошка, може да има некоја проблем и ке треба време дури те известат и извршат прва исплата. Посебно ако не си од Ск, не се ажурни.
Просекот се вади од 100 % плата. Тебе износот од 100% ти е ист, само ти земаш 70 % зошто си на боледување. Да беше така тогаш и породилно ке земаш помалку. Ама за породилно се зема 100 % од просек во претходни 12 месеци.
Devojki ve molam za konsultacija. Od 15maj do 13juni vk 30 denovi imam boleduvanje, od maticna i od komisija. Ovie 30 denovi sum na tovar na rabotodavec. Posle 13 juni kako ide toa? Odnosno, kako da ocekuvam isplata? Od fondot treba 70% da me isplatat ili? Bi sakala da teram so patoloska bremenost pa ne razbiram dali nesto treba da dostavuvam vo UJP tie rabotni saati gi dostavuva rabotodavec pretpostavuvam ? Dali kasnat so isplata? Dali fativte vrski ili kako ide toa? Avtomatski dokolku pustat plata od rabotodavec avtomatski i jas zemam ili? Nisto ne raZbiram
Земаш месец за месец. Во твојов случај сега во Јуни треба да земиш исплата само од фирма, за првите 15 дена од Мај 100% пошто нели си работела, а за другите 16 дена од Мај земаш 70% боледување исто од фирма. Значи кога ќе пуштат плата си земаш и ти, тие ти плаќаат. Во Јули очекувај да земиш за првите 13 дена од Јуни фирмата исто така кога ќе пушти плата. А за останатите 17 дена од Јуни, земаш од фондот. Е сеа фондов чека фирмата да пушти плата, па фирмата носи документи таму и од тој момент по 10тина дена и фондот ќе ти исплати. За секој нареден месец ќе бидиш исплатена од фондот, и како што ти кажав, фирмата пушта плата и придонеси па носи документи во фондот и после фондот ти исплаќа, правило нема од фондот кога би добила исплата. Нема одреден датум. Јас еднаш земав на 14ти, следен месец на 20ти. Значи зависи само фирмата кога ќе ги однеси документите кај нив.
Ti blagodaram MNOGU za detalniot odgovor, znaci mnogu e bitno rabotodavecot na vreme da odi vo fondot za da jas porano bi zemala 70% od plata. Sega mi raZjasni fala ti MNOGU.. bidejkji sme so kredit po doma i ova navistina si kostaat i kleksani i se ostanato, pa ke se izgura nekako do porodilnoto posle e celosna 100% plata kako sto znam treba i toa da se rasprasam ubavo. Fala ti epten ti posakuvam se dobro...
Vo tie 12 meseci spagaat i patoloskata bremenost ili pred da zemame patoloska? (Normalno deka ne na 70% od patoloska tuku od taa sto treba da ja zemime normalna(cela) plata)?