Патолошка бременост

Discussion in 'Бременост' started by byby.13, Jun 6, 2015.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Одмор е решението или боледување од мат.лекар.
    Е сега треба да се договориш со матичниот гинеколог. Кој ти е? И мојата не беше нешто воодушевена од идејата, ама планирам со сестрата да средам :) А и кажа дека комисијата ти рекла нема проблем за нив?

2. Barbados

Barbados Активен член

@kukla21 , вчера разговарав телефонски и кажав и за мислењето на комисијата дека не е проблем,но сепак одговорот ми беше да внимавам да не си направам проблем (тоа го сватив како проблем со нив- заканувачки тон).Во понеделник попладне сум на контрола и баш ќе споделам што сум направила.

kukla21 likes this.
  3. kukla21

Ајде баш пиши што си направила. Јас околу 17 ќе го средувам ова, па ќе пишам што и како.

Barbados likes this.
  4. fana

fana Форумски идол

Извинете што се мешам, ама прашајте убаво да не треба од боледување да имате барем еден ден на работа па потоа одмор? @Barbados @kukla21

5. kukla21

Не игра улога тоа. Дали 8ч одмор или 8ч работа исто е од аспект на плата.

6. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Извинете можеби се мешам но еден совет бидејќи и јас бев цела бременост на боледување и пробував вака да направам како вас да земам одмор па породилно. На последното решение од комисијата пишува точен датум кога да се отвори породилно боледување исто и на мм два пати му напоменаја на тој датум да отвори. Решив да не ризикувам па одморот посекако ми следува и ќе го искористам по завршувањето на породилното.

Lexy10, DuchessAnn and kukla21 like this.
  7. AnonimnaDevojka

AnonimnaDevojka Истакнат член

и јас планирам целиот одмор од оваа година да го земам па да отворам породилно. Ако чекам после породилно ќе ме фати септември 2018 а нели рокот за трошење на стар одмор е јуни. Не знаев дека можат мат гинеколози проблем да направат:( На комисија се занимаваат и онака само со документи, не би им сметало нив да прекинеш боледување

Инаку на комисија му рекле на мм дека за следно продолжување ќе му треба ново конзилијарно и он рекол дека нема да вадиме туку дека ќе користам одмор и океј било се.

Last edited by a moderator: Oct 6, 2017
    Minnie-e, Lexy10 and Barbados like this.
  8. facule

facule Популарен член

За тие што се на трудничко боледување не важи правилото за искористување одмор до јуни . Ако одморот не е искористен заради бременост и породување одморот се префрла за нареднатс година. Значи мојот одмор пола од 2017 и цел одмор од 2018 ке можам да ги користам по завршувањето на трудничкото боледување . Моја колешка оваа година користеше 40 дена год одмор што и беа собрани од тоа што беше на трудничко

AnonimnaDevojka and kukla21 like this.
  9. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

@facule ова сигурно? За сегде важи или до работодавачот е?
    И јас мислев после комисиското да си го земам одморот за да не ми пропадне и да не ми одат денови од породилното ама ако е точно ова ќе си го оставам за после

10. spirkovski

spirkovski Популарен член

Мене на последново комисиско ми пишале боледување до 30.10, да се отвори породилно на 31.10, и матичниот ми кажа дека по закон мора да се отвори 45 дена пред термин.

11. QueenP

QueenP Популарен член

Мене нешто ме буни со ова боледување веќе 3 месеци сум дома пари земам редовно секој месец а трансакциска немаат побарано од фонд дали од фирма земаат информации не ми е јасно.

12. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Преку која сметка примаш плата на таа фондот исплаќа, автоматски им излегува во систем, на друга не ни смеат да пуштат :)

13. QueenP

QueenP Популарен член

Фала емка ова не ми беше јасно.

emkaemka likes this.
  14. AnonimnaDevojka

AnonimnaDevojka Истакнат член

епа супер ако е така, а иначе нели можеше породилно да се отвори 30-45 дена пред термин? гледам сите пишувате 45 дена пред термин дека е. Ако е така, имам луфта 3 дена и ке мора да вадам ново конзилијарно за тој период:)

15. facule

facule Популарен член

Пишува во закон за работни односи , прочитај на интернет ама и распрашај си се на работа . Мислам и на правдико.мк го има

16. Bojana 123

Bojana 123 Истакнат член

Мене тука нешто не ми е јасно. Јас сум сега на одмор и тоа го земав цел 20 таботни дена, бидејки за 2017 госина, мора да се искористи до крај на јуни 2018. Ако го отворев породилното во септемрмври сега ќе ми траеше до јуни и ќе неможев цел одмор да го користам. Јас мислам дека после месец јуни 2018 година, не можеш да го користиш одмоеот од 2017 госина, иако си била на трудничко, барем јас така знам а сум го читала и ЗРО, незнам може сум грешка.Ако е така јас се имам зафркнато. Идни мајки подобро прашајте ги правниците во вашите фирми за да нема забуна а после и известетене на форумов

До кога ти трае трудничкото боледување?

17. facule

facule Популарен член

Уште не сум на трудничко, имам и друг пример од кај нас од фирма , колешка се оперираше од рак на матка и беше на боледување од лани октомври до пред 3 недели . Имаше останато 12 дена одмор од 2016 кои директорот и ги даде сега да ги користи зашто законски рече имала право да го искористи стариот одмор .

Attached Files:

18. Bojana 123

Bojana 123 Истакнат член

Според ова што е напишано во законот одморот од ,2016 г. тие 12 дена требало да се ускористат до 30 јуни 2017 година. Јас така го разбирам законот. Ве молам членки вклучете се со свое мислење околу ова

19. Momichka

Momichka Популарен член

Одморот од 2016 година, се води како одмор 2016/2017 година. Првиот дел од одморот треба да биде две работни недели и треба да се искористи од 1 јули до 31 дек. Остатокот до 30 јуни.
    Но ако одморот од две работни недели не е искористен до 31 дек. се префрла да се искористи до 30 јуни.
    Според јас тоа што знам, ако одморот не се искористи до 30 јуни, пропаѓа и започнува одмор 2017/2018 години.
    Имам слушано само една фирма како што спомна @facule , каде одморот од изминатата година се акумулира и се додава на тековниот одмор.
    Сепак јас пак ќе кажам, според тоа што јас го знам, одморот пропаѓа.
    Пример: Јас од април не одам на работа. Од 1 јули ме следува одмор 2017/2018 година. 21 ден.
    Јас сум на паталошка бременост + породување, на работа ќе треба да се вратам октомври 2018.
    Во октомври 2018, моите колеги веке ќе го користат одморот 2018/2019 година, кој започнале да го користат од 1 јули 2018.
    Според директорот на facule јас во октомври 2018 ќе имам 21 ден од одмор 2017/2018 + 21 ден од 2018/2019. Вкупно 42 дена кои ќе треба да ги истрошам барем половина до крајот на 2018та. Грешам ли @facule?

Според моето искуство и според трудова инсекција кога доаѓаше во фирмата која работеме, кога ги покажавме документите за одмор, и дека ние баш така без посебна причина си акумулиравме одмор, имавме проблеми. Сега, одморот мора да ни биде искористен до 30ти јули.
    Во мојата фирма која јас во октомври 2018 ќе се вратам на работа ќе имам само 21 ден.

@Bojana 123 еве ги моите пресметки. Од дното на душата сакам да бидам грешка и законски да биде обратно :lol:

Barbados and fana like this.
  20. fana

fana Форумски идол

Oдмoрoт oд oвaa гoдинa не мoже дa се искoристи пoсле јуни нaреднa гoдинa, без рaзликa нa причинaтa. Земете гo сегa пoдoбрo. Акo сaкa нaдредениoт дa ти дoзвoли дa aкумулирaш стaр сo нoв oдмoр вo ред, aмa тoa гo немa вo зaкoн.

Momichka and Barbados like this.