Секој викед сум маврово, дури останувам и со денови. Имаме викендица таму, секако е поубаво на ваздух него ли во СК. Кога требаше да лежам и одмарам тоа правев, кога сум подобра движам,шетам и тн....но не провоцирам со сториња и слики по инстаграм за да револтирам колеги. Бременоста не е болест но е посебна состојба поготово ако немаш уалови на работа за трудноца нормално да функционира секоја од нас би седела дома а тука спаѓа шетање кафиња ручеци и тн...на крајот од денот земаш 70% плата и не го оштетуваш работодавачот.
Фала ви за одговорите. Да и јас не можам по молови, денес бев да купам некои работи и едвај издржав се препотив и времево е некако тешко. Епа тоа ми беше премисла, дали смеам кафе со другарка, затоа што ми треба малку дружба. А за долги возења сеуште не сум, иако сум подобра.
Близу место на живеење ако имаш некој кафич и се осеќаш дека можеш да одиш, да одиш и да се опуштиш и релаксираш.
Тоа е доволна причина за да одиш на патолошка. Прво оди на матичен гинеколог и почни ја постапката. Се надевам нема да ти прави проблем гинекологот или сестрата, понатаму се тера.
Da ama ginekologot moze da mi napravi bolovanje ne kolku nedeli a za pataloska kje mi treba komsija e sega prasanjeto mi e dali komisijata kje dozvoli po radi taa pricina mozebi nema da e dovolno sepak nemam nikakvi zdravstveni problemi niv kje I'm e gajle deka nemozam da stoam
Матичниот гинеколог ќе ти даде боледување за две недели, после ќе ти даде упат за специјалист, таму ќе си кажеш што мака имаш, од него ќе добиеш боледување уште 30 дена, а после тие 30 дена одиш на комисија. Не прават проблем. Јас одев на ГАК, никаков проблем не ми направија.
Па сигурно не мислиш дека сите што се на патолошка имат реална здравствена причина?! Ич не се секирај за комисија, не се замараат многу.
Ne mi e jasno dali megju meticniot i specijalistot odis na komisija? Ili otkako imas izvestaj od specijalist avtomatski ti se prodolzuva boleduvanjeto bez da odis vo fond
Првото мислење е од матичен гинеколог, второто е од специјалист, понатаму секој месец одиш на комисија. Во фонд одиш за да си ја однесеш сама платата, ако не сакаш да ти ја носат од фирма, не мора да го правиш ова.
После тие 2 нед од матичен мораш секако на комисија. Боледување само специјалист нема да ти продолжи. Он ти дава мислење само, тоа мислење го носиш кај матичната и матичната ти формира ПРЕДЛОГ ЗА ОЦЕНКА НА ПРИВРЕМЕНАТА СПРЕЧЕНОСТ ЗА РАБОТА. Овој документ заедно со документот од специјалист го носиш на комисија во Букурешт. Потоа тие ти продолжуваат со тие документи и ти даваат други документи, кои ги носиш пак назад кај матичната. Малку повеќе трчканици, ама нема друг начин. За во фонд е друго трчање.
Да, зависи колку ти е продолжено. Мене после тие 2 нед од матичен ми продолжија 2 нед, после околу 23,24 дена и од тогаш точно по еден месец ми продолжуваат. Истото трчање е секој пат. Ист круг одиш.. специјалист-матична-Букурешт-матична ---> фонд документи за исплата.
Па не, патолошка е. Не смее шетање во наша земја, не па странство. Е сега ако тоа го правиш скришно, незнам. Јас не сум шетала, не сум излегувала преку граница.... Не ми дозволуваа, а веќе сега и 30та нед сум, незнам ни на одмор дали ќе отидеме. А имам две дечиња и сакав да отидеме бар 5 дена на море. Ама ако дозволи др ќе одам, ако не ништо... а така на патолошка да сум, па и да неам проблем незнам дали би ризикувала да шетам.
На твој ризик би идела. Лесно може некој да те пријави и проблеми да си направиш. Под било каков тип на боледување да си , ако искочиш од државата и некој те види, слика, пријави, ќе си имаш проблем. Јас не би. Не викаа за викенд, некои планови правеа, ама јас до кај моите неможам да издржам во кола, не пак подалеку. Болки имам кога седам во грб. Нека биде се во ред, да се роди бебе, па ќе шетаме комплет тројцата.
Fala vi na odgovorite jas sepak se odluciv da napustam I da se seleme familiarno germanija soprugot odi so viza sega I nje so nego ako napravi spojuvanje OK ako ne kje se vratime za 3meseca pa pak kje odime dodeka da uspeeme so dokk fala vi vo sekoj slucaj sto ve izmaltetirav so prasanje I sekoe dobro ❤️❤️❤️❤️