Uste edno prasanje dokolku znaes... Ako mi pisuva porodilnoto primer da go otvoram na 04.06, mozam da zemam boleduvanje od maticen od 05.07 dve nedeli so toa sto toa boleduvanje od dve nedeli treba da go odnesam na rabota ili i toa mozime vo fond sami da go odnesime...ne mi e jasno malku toa
Исто комисијата ти дава така наречен предлог за отварање породилно , според нели законот. Ама ако си отвориш од матичен или продолжиш со било какво боледување, вон гинекологија, тоа носиш на работа. Тоа ти го плаќа фирмата.
Па еве има некои жени кои од конзилиум, добиле предлог за 60 дена, ама комисијата им одобрила само 30 дена. Може и две недели ако им свирне во глава. Јас на секое идење на мм на комисија, сум во грч да видам што одобриле.
Ќе ти скратат мене ми е термин 18.07 бев на конзилиарно ми пишаа од 17мај до 17јуни од комисија во Букурешт ми одобрија до 03.06 и после тоа пишуваше од 04.06 да се отвори породилно. Среќа имам одмор стар па од 04.06 си земав одморот. Многу ретко Скопје да утнат за профолжување дури и 1 ден
Беше? Како ти продолжија? Мене точно 45 дена ми ги израчунаа, иако предлогот до 6ти Јули од конзилијарното беше пишан (1м). Од Букурешт до 29ти Јуни ми дадоа, точно 45 дена до термин И јас среќа одмор 23 дена некаде имам, па ќе го користам тој (дека нема да можам отпосле).
Какво ви е искуството со вадење конзилијарно во Чаир? До сега сум одела на Гак ама сега морам во Чаир, само таму има термини. Дали работат на ист принцип како на Гак, прават преглед го мерат бебето? Одма ти даваат извештај како на Гак или се чека?
Ne sum bila vo Bukurest seuste za da vidam kolku ke mi prodolza... Prviot pat koga bev i porano bev 3-4 dena i mi se razvikaja mn rano sum bila, ke cekam ponedelnik da pojdi soprugot deka prethodnoto mi e do sreda... Ama gledam izgleda na site mu smetaat 45 dena pred termin. Vo pomalite gradovi citav ne mu pravele problem, Sk tuka ti brojat do den slucajno da ne pisa plus Odmorot pocnuva od 08.07 taka da ne mozam da go zemam, ako mozam 2 nedeli id opst da zemam pa da otvoram porodilno...
Прашање во врска со патолошка и исплата од фондот.. Пред 10 дена ја зедов последната исплата од фирмата каде сум вработена. Патолошката ми се води од 21 мај. 1. Дали треба да однесам нешто во фондот, во врска со исплатата? 2. Кога да очекувам прва исплата од нив? Ви благодарам однапред. П. С. Се работи за Битола
Претпоставувам исто е секаде. Ако ти е од помош еве ќе ти споделам. Јас крај на месецот поднесов за остатокот од месецот што сум земала од фирма и за наредниот. Така ми имаше кажано сестрата и така ми спреми док. Пример ти сега крај на Јуни , ќе си однесеш за остатокот од Мај и за цел Јуни. Исплата јас имав одма после некој ден за половина месец што ми беше, а на крајот од месецот за другиот месец.
Јуни не е поминат, како може за Јуни да земеме сега? За Јуни месец во Јули ќе пуштат. Јас почеток на Јуни сега земав за Мај.
Ееее мај земавме повеќето уште на почетокот на јуни Ако си поднела покасно, покасно ќе те исплатат.. дури може и две оддеднаш да ти исплатат...
Здраво мамичкии Јас сум трудна со бизначка бременост и од денес до 02.07 сум на боледување од мат.гиниколог. И после тоа ќе ме прати на мислење за паталошка бременост во државна болница. Ве молам за инфо каква е процедурата