Ако е така, не треба ни на конзилијарно да викаат трудници, па таму со саати да чекаат во ходник секој месец. Таа си е крива што рекла дека нормално функционира. Ако си на патолошка и ти течат како си дошла, нормално е да речеш па немам избор. Таму се иде на лекар, а не на кафе, ако немаш кој да ти заврши работа ќе одиш и сама, без разлика на препораката за мирување.
Јас разбирам дека може некоја нема кој , ама затоа имаат две смени, па сигурно и некоја другарка би завршила работа. Јас не би се осудила да носам сама.
Конзилиарно е преглед. Секој месец прегледуваат пред да пишат извештај. Порано било еднаш вадиш патолошка и тераш 9 месеци до пораѓај. Сега секој месец се иде.
Na moja koleska I iskomentirale ti cim si dosla sama kaj nas nisto ne ti e I ona pocnala da se brani...
Moze nekoj da go postira zakonot za patoloska? Baram ama osven edno od sobranie nisto drugo ne mi izleguva. I od koga mora da se otvori porodilnoto boleduvanje isto taka. Znam edna clenka pisuvase ama neznam koja bese. Blagodaram
ЗАКОН ЗА ЗДРАВСТВЕНОТО ОСИГУРУВАЊЕ (ПРЕЧИСТЕН ТЕКСТ) Закон за работните односи-пречистен текст (2023)
Dali ima slucaj kade sto vo prviot mesec od rabotavacot isplateno e 70% od plata boleduvanje, ili kaj site bese 90%?
Здраво. Дали вие што си имате отворено 45 дена пред термин трудничко после патолошка си добивате исплата на време после тоа?
Да. Само првата исплата каснеше дека се поднесуваат документи после пораѓај, значи всушност не касни него не можеш да аплицираш за породилно. Откако однесов документи, наеднаш добив пари за 2 месеца (45 дена пред пораѓај и 2-3 недели бев породена), и од тука натака добивам исплата во исто време секој месец, околу 10 дена откако пуштаат плата во фирма.
Zdravo, mene komisija od Bukurest mi prodolzija 20 dena boleduvanje i posle toa preporaka za otvaranje na porodilo.Prasanjeto mi e dali moze da se povtori postapkata od ponovo, po istek na tie 20 dena bidejki nesakam tolku rano da go otvoram porodilnoto
Ова значи дека ќе треба ние пак да си носиме документи секој месец во фонд како за патолошка? Пошто во последно време за мене не ги даваат документите по 2-3 недели и додека трипати не им напоменам нема ни да ги дадат.
Не, еднаш се носи. Ама за да поднесеш за породилно ти треба извод, значи мора да се породиш за да земеш извод па да однесеш документи во фонд. И ако си на патолошка доаѓа 2 месеци наеднаш првата исплата. Ама после тоа не се поднесува веќе, ама секој месец се чека прво фирмата да пушти плата на вработените, па тебе да те исплати фондот.
здраво, при прв скрининг денеска во приватна клиника докторката(специјалист )директно ми даде извештај мислење за боледување и мирување. и ми рече да го однесам кај матичниот гинеколот за да ми отвори боледување. ме интересира дали со вакво мислење од специјалист матичниот отвара 15 дена боледување пошто знам така оди па после со мислење од специјалист се продолжува или сеа пошто веќе имам такво мислење директно ми отвараат патолошка ? и после тоа тоа конзилирајно мислење што е потребно дали може од 3ца специјалисти по приватниве клиники да се земе или ме праќаат на државно не се разбирам баш. Бременоста ми е постигната до 3та инсеминација на приватно па и од таму ми предложија боледување.
Нов извештај ќе ти треба после 15 дена. Мене така ми беше отворено боледување, прво препорака од специјалист па матичната ми отвори боледување од 15 дена. После тие 15 дена повторно специјалист ми даде извештај за следните 30 дена за матичната да отвори ново боледување. Иначе може и само матичната да даде за првите 15 дена без специјалист, но за продолжување после тоа мора од специјалист.