Патолошка бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од byby.13, 6 јуни 2015.

1. Madmozel84

Madmozel84 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    107
    Да очигледно е дека по закон сакаат баш како што е напишано, но во тој случај ќе треба да прекинам боледување од општ матичен кога ќе бидат точно 28 дена пред термин за да отворам породилно согласно закон. И не може да не ми признае боледување а на крај не ни знааат кога ми е термин мн ми се конфузни и нејасни

2. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    584
    Jas toa 28 dena pred termin nikade ne go najdov vo zakon. Nekoj i go postirase zakonot ama tamu nemase vakvo pravilo. Dajte nekoj neka isterazi ubavo

3. Madmozel84

Madmozel84 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    107

Прикачени фајлови:

На Abc baby му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    584
    Ete.. bas cudno. Da ne se misli za tie so naod od nadlezen organ deka mora zadolzitelno 28… ne za normalna bremenost. Neznam stvarno

5. Madmozel84

Madmozel84 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    107
    Јасно ми е дека мора 28 дена пред термин но во принцип земаат одмор, боледување и тн.... а некои и одат до последен ден. За боледување ми е чудно што не прифаќаат пошто што ако скршиш нога 3 месеци пред термин и користиш боледување ќе треба да го прекинеш 28 дена пред пораѓај. Нема смисла

6. Kate.m23

Kate.m23 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2016
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    52
    koga treba da se podnesat dokumenti do fzo ,za isplata na patoloska znam deka prvite 30 dena ti se 90%od firma,e sea poso planiram sama da si gi nosam sekoj mesec koga bi trebalo da podnesam ,dali vednas po istekot na ovie prvi 30 dena ili po istekot na vtoriot mesec ili pred istekot na vtoriot mesec za koj treba da zemam od fond 70%

7. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.097
    Допаѓања:
    22.265
    Прво зимаш исплата од фирма. Па пред истек на наредниот ќе поднесеш. Ќе ти каже сестрата.
    Иначе права одлука ти е сама што носиш.

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    584
    Da prasam. Togas koga si na boleduvanje od firma, dali dve nedeli dali eden mesec odnosno koga zemes 70 ili 90% od plata dali pridonesite se plakjaat na 100% plata? Znae nekoj da kaze?

9. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.097
    Допаѓања:
    22.265
    На 100% се плаќа.

10. Tina⚜️

Tina⚜️ Активен член

Се зачлени на:
    15 мај 2024
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    31
    Site nie koi sme na patoloska bremenost,45 dena pred poragaj ti davaat predlog komisijata da go otvoris trudnickoto,a onie koi si se so normalna bremenost mozat koga sakaat da otvorat boleduvanje trudnicko,mozat do posleden den da odolgovkekuvaat so odmori,boleduvanje od maticen,itn.
    Sekako I nie mozeme da se snaogame so boleduvanje od opst lekar, stomatolog,odmor,se samo pokasno da se otvori trudnickoto

На BellaBibi и Madmozel84 им се допаѓа ова.
  11. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.097
    Допаѓања:
    22.265
    Па ова е единствена опција и планот ми е вака да терам. Бидејќи од фирма нема да ми го дадат одморот…
    Сега за некои 10 дена сум на послено конзилиарно и да видам од кога е предлогот за отварање.

12. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    584
    Misis nemq da ti recat deka mora da go iskoristis?

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.668
    Допаѓања:
    76.942
    45 дена од термин ќе е, на сите така даваат. Мене ми рекоа од раб може одморот да го искористам, ама искрено толку ми се искомплицира првиот месец со платата од раб, сега бетер ќе беше. Ќе требаше некој ден од јуни, па после денови од јули да ме исплаќаат... и налет. Отворив трудничко 45дена како што си беше предлогот.

На sinoli4kaaaaa, Abc baby и BellaBibi им се допаѓа ова.
  14. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.097
    Допаѓања:
    22.265
    Аууу душо. Па ти да знаеш во каква лудачка фирма работам јас…
    Они на луѓево што се сега на работа, не им даваат одмор, не па на мене.

15. Tina⚜️

Tina⚜️ Активен член

Се зачлени на:
    15 мај 2024
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    31
    Ama ti sleduva mora da ti go dadat,zakani im se so prijava,zakonski mora da ti dadat denovi ili do 30 juni narednata godina mora da iskoristis star odmor.Ima opcija zakonski da ti gi platata denovote,ama mora da SE dogovoris so HR kaj vas,ne se nad zakonot firmite,ima institucii kade mozes da prijavis.
    Ne deka kaj Mene e nesto ekstra vo firma ,oti sum na opredeleno koga kazav deka sum bremena ne sakaa da mi prodolzat dog,pa fakav vrski da mi go prodolzat dog,haos e sekade,ama mora da si gi barame pravata

16. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.097
    Допаѓања:
    22.265
    Ааа нема да им оставам јас така. Ако не сега, до 30 Јуни наредна година ќе го земам или исплата за истиот.
    Сите закони сум ги преорала. Не им оставам така.

17. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    584
    Znaci kako odi toa. Ako ne ti dozvolat odmor togas treba da ti go platat toj mesec nesto kako 13 plata?? Jas slaba sum so zakonive…

18. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.097
    Допаѓања:
    22.265
    Па знам по колеги на кои не им беше дозволено одмор, си бараа да им се плати одморот. Бидејќи законски ти следуваат толку и толку денови платен одмор. Или ти го дава одморот, или ти го исплаќа или ако си заминеш и се вработиш во друга фирма, ти издаваат како документ дека не ти е користен, за да можеш во новата да го користиш, пред на направиш 6 месеци.

19. Madmozel84

Madmozel84 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    107
    Инаку ап дејт на
    Ап дејт по сагава моја, по 300 свртени телефони што приватни што државни фирми, законски а и со дупките во законот заклучокот е следен: 28 дена пред термин мораш да отвориш породилно согласно закон, во пракса приказната е друга некој од работодавачите ќе ти каже мораш согласно закон, а некој ќе ти каже да одиш на работа додека се осеќаш способна. За нов одмор користење наместо отварање породилно согласно закон теоретски не се дава праксата вика спротивно, дека одмор се користи, ствар на договор со работодавач. Боледување пред отварање на породилно согласно закон може но да се прекине на денот кога се навршува 28ден пред термин а пракса вика до сеа така никој не напраил сите си го терале биледувањето до крај, впрочем затоа и го отварале добри 99% од случаевите. Така да најсигурно е да се искористи опцијата боледување од матичен /специјалист па после породолно! Фзо за отварање на боледување од општ по паталошка нема проблем во осигурување пошто е друга дијагноза

Последна измена: 30 јуни 2024
  20. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.570
    Допаѓања:
    1.341
    Јас земав стар одмор 8 дена и една недела боледување од општ матичен и ќе отворам породилно точно 28 дена пред термин.

На Madmozel84 му/ѝ се допаѓа ова.