Дечки го земав документот од комисијата, ми дале само 1 недела од нив. Оти толку малку? Дали дека првпат поднесувам или? Понатака повеќе ќе биде или? И сега после ова пак треба со тој документ кај матична така? И потоа како одеше пак?
Истата постапка во круг е цело време.. И јас исто се мачев, на 2 недели на комисија со доставување документи. Јас немав на една недела. Првиот пат ми беше на 3 недели, па на 2, потоа пак на 3 и сега ми е на 2. Последно ми е веќе ова. Фала богу што породилно ќе си отворам
Дали оти шифрата е заканувачки абортус па дале вака малку? Ми дале поточно 9 дена. Се надевам понатака ќе биде барем на 3 недели вака многу брзо цело време треба да се занимавам со документи
Шифрата се сменуваше според неделите мислам. И мене првата шифра ми беше заканувачки, но имав 3 недели... Не знам зошто толку малку ти дале.. Ама малтретирање најголемо е!
Исто е и мојата шифра а 17недела сум. Само првиот пат земав 2недели понатаму ми даваа по 1месец боледување.
Јас сум 13недела веќе. Ајде се надевам следен пат барем 2-3 недели, незнам зошто 9 дена Дечки ајде уште ова да ве прашам, сега со документот од комисијата, одам кај матичната и таа пак ми закажува на специјалист и пак одам на комисија така ли?
Со решението од комисијата одиш кај матичниот, поточно кај сестрата и таа ти спрема документи што треба да ги доставиш на работното место. Потоа пак исто од почеток, матичен, специјалист, комисија..
Ne e tocno, od Fond covek sto raboti mi kaza slednovo: Primer se poragjas dekemvri, i si racunas 12 meseci unazad kolku si zemala plata, vo koj si gi vkalkuliraat i 70% dokolku si bil na patoloska nekoi od mesecite, Primer: Noe si zel cela plata 30 000 Okt si zel patoloska 20 000 da receme itn... Oni si go sobiraat 30 000 plus 20 000 itn vkupno 12te meseci gi delat so 12, i taka dobivaat prosek za porodilno. Sto znaci ne racunaat 100% od platata, gledaat kolku si zemal patoloska koga si bil.
E ajde neka pisat zasto i jas sum navistina zbuneta ne e mozno razlicno da e kaj sekoj. Ete denes vo Fond sto rab covekov sto mi kaza
Ne ne.. i patoloska namalenoto 70% si go racunaat vo tie 12 meseci pred poragjaj..taka mi kaza covek sto rab vo fond. I jas citajkji na forumov mislev e 100% no ne e taka. Si racunaat oni posledni 12 meseci pred poragjaj prosek, no ovde gi imaat vo predvid i mesecite koga si patoloska so 70% odnosno tie meseci ne racunas 100% tuku 70% kako sto si zemal taka .
Primer, se poragjas vo dekemvri, oni si racunaat (noe, okt, sept itn vk 12 meseci sto gi sobiraat i gi delat na 12), taka sto: Primer noe si zel 100% plata 20 000 Okt, sept i avg si bil na boled si zel 70% 14 000 Juli juni maj si zel 100 % plata 20 000...itn.. Si sobiraat 20 000 plus 14 000 plus 20 000 itn, odnosno vk zbir go delat na 12.. i toa e prosekot koj go dobivas 9 meseci na porodilno. I jas mn se razocarav mislev e 100% no ne bilo taka a vekje 2 3 meseci sum so namalen iznos so patoloska, i mu ja mislam ako se osekjam dobro/podobro da si pocnam na rab sept okt noe, dva tri meseci, a dek da si iskoristam celosno 25 dena odmor za 2024ta pa doagja poragjaj Presmetajte si doma zemete si izvod od banka i ke znaete koja suma da ja ocekuvate na porodilno...kratat mnogu i so patoloska, no posle imalo posledica i na iznosot na suma na porodilnoto. Pozz
Те излажал. Еве јас лично сум породена во февруари со претходна патолошка и земам породилно исто со плата.
Според закон вика 100%. Породилното се прави пред се пресметка на тоа на колку си осигуран и колку ти се платени придонесите. Еве ќе се породам до крај на месец негде и баш ќе споделам овде како ми е пресметано. Ама и @Spidy сподели како зима.
Да. И две другарки имам со исто искуство. Породилно се пресметува на основ придонеси, а не парите што ти ги добиваш на сметка. Ти може и да земеш некој бонус, ама тоа нема да ти го зголеми породилното, исто како што боледувањето не ти го намалува.
Nez so zbori devojkava pogore, 100% e isplatata, izracunato bez patoloska, jas sigurno nema da lazam niti imam potreba
Prenesov sto mi kaza covekov od Fond sto raboti, ne sakam da siram nikakvi netocni informacii zatoa i ve konsultiram da vidam kako zimate ostanatite. I mene mi odi vo prilog da e taka 100%, vcera koga mi kaza deka se racunaat 70% mnogu se razocarav..
Vidi, ako e taka odlichno daj boze. Moram povtorno da zboram direktno so nekoj od fondot. Stvarno na site ni e bitno..