До сега се водев под шифра заканувачки абортус, сега сум 25та недела и на боледувањето гледам ми ставиле 047- лажно раѓање. Зошто е тоа така дали знае некој? Боледувањето ми е до нареден петок. Денес земав од Чаир извештај и упат за Букурешт. Дали е многу рано да одам во понед во Букурешт? Секогаш одам бар 2-3 дена порано за секој случај.
Се менуваат шифрите. Неможе заканувачки абортус да е и во 6 ти према 7 ми месец. Таман ти е. И кај мене беше така.
zdravo , otvoreno boleduvanje od 28.06 racunajki 30 dena do 27.07 sum na tovar na firma znaci prviot mesec. Me interesira slednoto plata prijavena 30.500 so dogovor kolku bi trebalo da me isplati dirmata za tie 30 dena ,jas kolku sto znam 90 %ama mi isplatile 23,953 denari denes sto e okolu 20%pomalku a ne 10%. Se iaviv vo smwtkovodstvo mi rekoa deka ova bilo isplata za od 28.06 do 27.07 za toa period a za ostanatite denovie ke mi isplatel fondot odnosno za 3 dena od juli. ne mi e sepak mene jasno neli firmata treba da pusti 90%za prvite 30 dena,zosto gi delat tie pari so fondot?? neznam dali tocno aum isplatena ili pomalku
Заклучно со 6 ти месец, ти си земала целосна плата. За 7 ми месец , не си цел месец, туку некој ден помалце.
Тогаш го пуштиле на сметка со шифра за плата, а не како бонус. На бонуси се плаќа персонален данок, а не придонеси.
Точно си исплатена така и мене ми направија за 5дена што ми фалеа од тој месец земав од фондот исплата.
30.500 денари нето е 45.596 денари бруто. (45.596/23*20)*90% = 35.684 денари. Три дена треба од Фондот да ти исплатат.
Боледувањето ми е до 16ти, рано ли е утре мм да ми го однесе во Букурешт? Новото ми почнува од 17ти авг.
Ако неможе да отиде до тогаш, можеш. Посекако од 17 ти ќе ти биде новото. Знам на два пати мене ми се погоди некој празник, а мм со смени никако не можеше друг ден и отиде порано.