И мене ми бараа повеќе, ама толку одобрува крајно комисијата. Последно имаа побарано еден месец за мене, ама дека бев 32 ра недела тогаш, ми одобрија само 2 недели.
Zatvoras pataloska i otvoras,porodilno 45 dena pred termin.Tie 45 dena nemie jasno tie mesec ipol nemame nikakva isplata na pari
Здраво мајки Едно инфо. На паталошка сум од 5јули, до сега немав исплата се јавив во фонд ми кажаа дека фирмата нема доставено документи, од фирма немам никакви инфо само дека доц. Се кај нив да ги најдат па ќе ми кажат. Ме интересира дали може сама да поднесам и што документи ми се потребни? Ви благодарам однапред
Здраво на сите. Отворив боледување од гинек 2 недели. Наредната недела треба да одам на комисија. Првиот скрининг што го правев ,др не ми пиша никаква препорака. Дали да одам за да ми го смени извештајот со препорака мирување или можам и со првичниот да завршам рабпта?
Ili koristis denovi odmor pa vadis plus boleduvanje od opst doktor. Mene taka mi rekoa, zosto vaka porano kje treba da se vratis na rabota.
Pa kesi zemam odmor,pa ke otvoram bileduvanje od opst maticen pa posle ke otvoram porodilno.Moze i taka
И подолго од 45 дена. Прво треба да искочиш од болница за да земеш извештај (3-5 дена), па кај матичен да земеш потврда и боледување, па да аплицираш за извод што ќе го чекаш 10-15 дена, па после аплицираш за породилно во фонд. Од последната исплата патолошка до прво породилно јас имав скоро 2ипол месеца.
Последна исплата за патолошка ми беше за месец Јули и земав во Август. На 01 Август ми е отворено трудничко, што значи дека за Август ќе земам заедно со Септември?
Исплата ќе имаш кога ќе аплицираш во фонд. Ако пројде и септември додека поднесеш документи, тогаш ќе бидат двете исплати наеднаш. Јас бев на патолошка до средина на јануари, после породилно до 23 февруари, документи поднесов почеток на март. Пари за последните денови патолошка во јануари, и породилно од пола јануари и цел февруари земав наеднаш во еден ден во март. После тоа редовно си продолжуваат исплатите (во април добив за март, во мај за април итн...)
Зошто јас со исплата за патолошка завршив. Се ми е исплатено. На некои не им исплаќаат, ама еве кај мене пуштија како и секој месец. Сега само ќе чекаме да се роди госпоѓицава и да поднесуваме за извод прво, па за се друго по ред.
Зошто ти завршила на 1ви од месецот. Значи си земала цел месец. Јас имав 11 дена, и дел од месец не исплаќаат. Кога дојде ред останатите 20 дена (што паѓаа под породилно) да се исплатат, тогаш пуштија за сите 30 дена во исто време. Во меѓувреме беше поминат и следниот месец, па и за тој ми пуштија.
Јас и така после породилно непланирам дасе вратам на работа зошто испаднаа големи нелуге.Планирам кога кеми заврши породилно и отказ даси дадам.А и самите се свесни после сто ми направија дека нема дасе вратам
Муабетот не за дел од фирма. Целиот месец беше под фонд, ама дел од патолошка, дел од породилно. А породилно не можеш ни да аплицираш додека не се породиш (во случајов имав уште 6 недели до пораѓај). Затоа последната исплата за патолошка (што беше дел од месец) ја добив заедно со првата исплата од породилно. Во твојот случај од фирма ќе си земеш кога сите земаат плата, а од фонд откако ќе ти однесат боледување од фирма. Првиот месец кога отидов на патолошка, и кај мене беше така.
Sakam da prasam dali ima nekoj iskustvo so posle zavrsuvanje na patoloska do poroduvanje odnosno do porodilno da se vratil na rabota i dali toa ima nekako vlijanie na porodilnoto ako ne go otvoris odma posle patoloska?? Posto znam nekoi koristea i bileduvanje od maticen vo toj period
Дали некој знае.. Утре ми завршува патолошкото боледување. Матичниот ми рече ќе ми отвори породилно во понеделник. Дали смее тоа така, да има прекин помеѓу патолошка и породилно? Некако не ми е логично
Не може, ќе треба да ти исплати фирмата за тие ден два. Ќе ти отвори во понеделник ама со дата одма после патолошката. Можат така уназад некој ден да отворат, не се секирај.