Тој мене ми рече демек, викенд сабота и недела, користи ги тие 2 дена, што подоцна го отвориме тоа подобро. Тој е со намера на ми го пиши од 26ти. А за 24ти и 25ти нема да имам никаков документ. И баш сум збунета. Бидејќи одмор ќе користам на крајот од породилното, така се договоривме
Ќе ти се важи како да си била на работа тие денови иако не се работни. А од фирма сигурно ќе ти речат дека не сакаат да те платат за 2 дена кои не си ги работела. Ќе си направиш проблем.
Значи да си го отворам веднаш на 24ти. Овие матичните се катастрофа, само да им се тргнеш од глава... Фала ви девојки @BellaBibi
Jas mislam deka se dovolno upateni. Ako ide kontrola odi bas kaj maticnite za boleduvanjata. Taka da moZebi e vo pravo neznam.
Мора да одите повторно на преглед. Матичниот треба преку термин да ви закаже или приоритетен упат за на клиника, или доколку сакате може да си закажете преглед и на приватно па со тој извештај одите на комисија. Внимавајте да не ја прекорачите датата.
vo septemvri po isplata od firma treba da podnesam dokumenti vo fond za prva isplata patoloska za avgust ,megjutoa bidejki ne mi e tocno od 1vi boleduvanjeto otvoreno fakticki do 26.08.2024 iam boleduvanje od maticnata a deneska mi prodolzija od bukurest do 18.09.2024 megjutoa maticnata neli nemoze unapred boleduvanje da mi dade prasanjeto mi e kako ke mi izracunaat za prefrlanje pari dali pak 70% ke mi pustat posto do 26.08.2024 mi e boleduvanjeto ili.. da baram od maticnata posebno boleduvanje od 26.08 do 30.08 pa da go nosam i toa zaedno za 70% da mi isplatat za avgust .. ne mi e jasno kako gi racunaat
Cekaj cekaj. 30 dena ti plakja firmata. Firmata za ova treba da ti pusti 90% plata. I mora da pustat za 30 dena. Znaci 15 dena od maticniot ginekolog i 15 dena patoloska vkupno 30 dena plakja firma. Posle toa odis pod fzo. Za da ti isplati fzo mora prvo da pustat plata od firma. Toa edno. Vtoro mora da pustat za 30 dena. Treto firmata nemora 90% da ti pusti moze pomeghu 70-90% zavisi pd nivna procenka i zelba. Cetvrto od fzo zemas 70%
da od firmata vise zemav pari za juli zatoa pisav prv pat sega od fzo,a zosto nemam 70% od fzo ne mi e malku jasno neli isplakjaat 70% od plata
Ama sto da imas od fzo?? Uste ne e pominat mesecot. Prviot mesec treba da zemes od firma. Tebe kolku sto razbiram vo avgust ti e otvoreno boleduvanjeto od maticen. Pisi koj ti e prv den na boleduvanje. 15 dena pred 26.08 e 11.08. Znaci ti treba da zemes od firma za prvite 11 dena od avgust i za slednite 30 dena. Toa ti e do 11.09. Na fzo ides na 11.09. Ama taa isplata ke ja dobies vo oktovvri. Zosto ja cekas sega ne razbiram? Ili mislis ke zemes 90% od firma plus 70% od fzo za eden ist period?? Za da ti usplati fzo treba da ti se odneseni dokumentite kaj niv i tvojata firma da isplati plati.
boleduvanje otvoreno na 28.06 racunato 30 dena e do 26.07 taka od firma izracunale i mi prefrlija neceli 90% gore dole minus 3000 i mi rekoa poslednite denovi od juli gi prefrla fond za da se stigne do 90% jas vise ednas odnesov boleduvanje i izvestaj od komisija za toj period megjutoa za tie denovi nemam seuste isplata neznam i dali ke ima voopsto za tiw nekolku denovi od juli. znavi 15 dena od maticna od 28.06 do 12.07 i posle uste dve nedeli od konisija do 26.07 znaci za ovoj period od firma mi isplatija neceli 90% ponataka od komisija mi prodolzija do 13.08 pa posle uste dve nedeli do 26.08 momentalno so boleduvanje od maticna sum pokriena do 26.08 denes bev pak na komisija i mi prodolzija 23 dena neznam zosto do 18.09 prasanjeto mi e dali otkako ke podnesam dokumenti vo sept sega otkako ke pustat od firma plata mene fondot ke mi isplati 70% ili pomalku posto tek posle 18.09 ke zemam novo boleduvanje od maticnata (vklucuvajki gi i tie denovi od krajot na avgust sto ne mi se vkluceni vo toa boleduvanje so go imam posledno do 26.0
Од 26.07 натака си под фонд и ќе земаш 70%. Исплата ќе имаш откако пуштаат плата во фирма и ти ќе поднесеш документи. Без разлика колку пати ќе идеш на комисија и колку денови ќе ти дадат, така е исплатата. Мене матичната ми вадеше боледувања секогаш до први. Пример имам боледување од 18 ноември до 16 декември, ми дава прво едно боледување 18-30 ноември, тоа си го поднесувам во фонд, па ќе ми даде друго 1-16 декември. После тоа ако пак ми продолжат, ќе ми даде ново 17-31дек. И секогаш имав точно за цел месец документи.
Не, за цел. Поднесував кога ќе заврши месецот по 2 боледувања за тој месец, и наеднаш земав пари за цел месец
Здраво, дали имате зимано конзилијарно мислење во Систина? И дали се наплаќа плус или само преглед, со тоа пишуваат конзилијарно?
Devojki ednas prasav nikoj ne mi odgovorovte. Dali ima nekoj iskustvo so vrakjanje na rabota, t.e rabota od doma posle patoloska. Pred da se otvori porodilno. Dali toa ima nekakvo vlijanie na isplatite od fondot ili na porodilnoto?
Не сум слушнала никој такво нешто да направи. Не би требало теоретски, ама да не се најде некоја будала да те пријави (како магично сега си способна за работа), па да почнат да те проверуваат зошто си била на патолошка. Јас не би се вратила, дирекно породилно да си отвориш.
А одприлика за колку време те исплаќаа од ФЗОМ,јас денес поднесов за август мојата фирма плата зима на 1 одприлика за колку дена после пуштаат пари ?
Првиот месец плата пуштена на 3ти, исплата имав на 21. Вториот месец, плата пуштена на 1ви, од фонд сум добила на 12ти. Третиот месец веќе ми беше пола патолошка пола породилно, па за тоа добив пари откако се породив.