Здраво девојки сакам да ве прашам поминати се околу 11 дена откако ми е однесено првото боловање на работа утре ќе одам кај матична гин да ми го продолжи е сега дали и ова боловање што ќе ми го продолжи треба само во фирма да го однесам или во фондот?
Женски ќе ве молам за една консултација,совет Имав боледување 15 дена од матичната до 16.09,од таму имам тоа земено лист за боледување за тие денови од магичен гинеколог, после тоа пред истекот на тие 15 дена со упат бев на Гак на специјалист и со мислење од таму се вратив кај матичната ги средија документите и бевме на комисија и од таму ми продолжија до 17ти..Сега треба да ги однесам документите на работа Прашањето ми е дали после комисијата имам потреба да се вратам кај матичниот за да од таму земам пак некои документи или не треба,само овие документи од комисијата да однесам на работа Извинете на долгиот пост,прв пат ми ова боледување околу Бременост Убав ден на сите
Да мора да се вратиш кај матичната да ти го регулира бол и она да ти изготви документ за боледување и после тоа двете боледувања ги носиш во фирма.
Пишете им маил или јавете се по матичен број ке ве најдат ке ви кажат до каде е исплатата и дали има некој проблем. Јас така направив и после 2дена имав исплата. info@fzo.org.mk
Женски здраво Дали може некој од вас да ми препорача матичен гинеколог кој не прави проблем со боледувања Зошто правев инв имам крварење и мојава матична гинеколог што ми е првото прашање и беше што да ми пише во упатот за бета дали да пише инвитро тоа страшно ме вади од такт искрено мора ли цела фирма да дознае за мене за бременост тоа не ли е некоја интима јас не кажувам дома а не па да кажам на цела фирма така да ве молам доколку имате искуство со некоја флексибилна докторка ве молаж за препорака ви благодарам
Упат ти е за во медицинска установа и многу не е битно што пишува, за разлика од извештај што ќе го добиеш после прегледот што е закажан со упат. Таму мора да ја пишува реалната состојба како информација за матичниот, заедно со препораката за боледување ако е потребно истото. Ако мислиш на боледувањето што го носиш во фирма, таму нема поле да си пишат што сакаат, во систем се бира шифра од даден список. И нормално дека на работа мора да знаат дали боледувањето ти е од стомачен вирус, бронхопневмонија, операција, или заради компликации во бременост. Нешто мора да пишува, ама апсолутно не е тоа во детали. Најчесто е само еден збор или фраза. Пишува дијагноза, со избор од готови шифри. За крварење во бременост има Крварење и Ризик од спонтан абортус, понатаму Ризик од предвремено породување, а дали е бременоста природна или со инвитро не се пишува нигде на боледување.
Знам. Цела бременост бев на патолошка. Ама за бета упат , е упат. Нигде не стои начин на забременување. На крајот може било каде да го направи и без упат од матичен.
Zdravoo Moze li nekoj da mi ja objasni procedurata za pataloska Kako da se pocne...Najverojatno gin treba da pise boleduvanje 15 dena za pocetok.. I posle?
Zdravo, dali moze nekoj sto zema patoloska vo cair da me kontaktira da mi objasni kako ide procedura za zemanje konziliarno od tamu
Првично гинеколог матичен ти отвара две недели. Па после идеш на специјалист, за да ти продолжи. После идеш на комисија во Букурешт и ќе видиш дали ти бараат контрола или контрола со конзилиарно. Ако е само контрола, ќе идеш пак на специјалист, па во Букурешт. Ако е со конзилиарно, од кај матичен гинеколог ќе ти фатат термин за конзилиарно во Гак или Чаир( Чаир незнам како е процедурата), па ќе идеш во Букурешт. На Гак секоја среда е конзилиарно, освен ако е неработен ден, па е вторник. Од кај матичен гинеколог ќе те водат низ постапка. Ако имаш било какво прашање слободно пиши ми.
Дали некој има прекинато боледување што е на патолошка, па можеби после некое време отворено пак? Јас сум веќе четири месеци дома и бев главно заради хиперемеза (обилно повраќање) и силни главоболки. Во последниве три недели сум доста подобра, повраќањето ми се смири, почнав повеќе да јадам, ми се враќа полека енергијата и сакам да пробам пак да одам на работа. Гинекологот ми вика ако се чувствуваш добро слободно оди. Ми завршува боледувањето за месецов на 15ти октомври, па планирам да го затворам. Е сега, се прашувам што ако хипотетички пак ми се влоши ситуацијата и пак имам потреба од боледување... колку е тоа тешко да се изведе?