Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Патолошка бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од byby.13, 6 јуни 2015.

1. Butterfly009

Butterfly009 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    42
    Здраво девојки сакам да ве прашам поминати се околу 11 дена откако ми е однесено првото боловање на работа утре ќе одам кај матична гин да ми го продолжи е сега дали и ова боловање што ќе ми го продолжи треба само во фирма да го однесам или во фондот?

2. zone89

zone89 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2010
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    213
    Само во форма.
    Првите 30дена плата имаш од фирма а после тоа иде исплата и документи во фонд.

На Butterfly009 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Anifani

Anifani Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2021
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    100
    Женски ќе ве молам за една консултација,совет
    Имав боледување 15 дена од матичната до 16.09,од таму имам тоа земено лист за боледување за тие денови од магичен гинеколог, после тоа пред истекот на тие 15 дена со упат бев на Гак на специјалист и со мислење од таму се вратив кај матичната ги средија документите и бевме на комисија и од таму ми продолжија до 17ти..Сега треба да ги однесам документите на работа
    Прашањето ми е дали после комисијата имам потреба да се вратам кај матичниот за да од таму земам пак некои документи или не треба,само овие документи од комисијата да однесам на работа
    Извинете на долгиот пост,прв пат ми ова боледување околу Бременост Убав ден на сите

4. zone89

zone89 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2010
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    213
    Да мора да се вратиш кај матичната да ти го регулира бол и она да ти изготви документ за боледување и после тоа двете боледувања ги носиш во фирма.

На Anifani му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anifani

Anifani Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2021
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    100
    Многу ти благодарам ќе однесам утре
    Секое добро ти посакувам :f::hug:

На zone89 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. nadez88

nadez88 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2023
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    176
    Ke gi zamolam znaci mozat da dadat ako sakaat Gak. A vo Bukurest iam vrska.

7. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.756
    Допаѓања:
    17.901
    Ако сакаат и зависи кој доктор ќе ти се погоди.

8. DorisKulir1

DorisKulir1 Нов член

Се зачлени на:
    27 септември 2024
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    7
    Zdravo devojki,imate li isplata za Avgust od patoloska? Zosto kaj mene kasnat 1 mesec skoro..:(

9. livethelife

livethelife Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    152
    Која ти е маѕична

10. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    381
    Јас уште немам за август… еве го октомври дојде|(

На DorisKulir1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. DorisKulir1

DorisKulir1 Нов член

Се зачлени на:
    27 септември 2024
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    7
    Fala ti jas mislev samo kaj mene e

12. zone89

zone89 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2010
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    213
    Пишете им маил или јавете се по матичен број ке ве најдат ке ви кажат до каде е исплатата и дали има некој проблем. Јас така направив и после 2дена имав исплата.
    info@fzo.org.mk

На DorisKulir1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. livethelife

livethelife Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    152
    Женски здраво
    Дали може некој од вас да ми препорача матичен гинеколог кој не прави проблем со боледувања
    Зошто правев инв имам крварење и мојава матична гинеколог што ми е првото прашање и беше што да ми пише во упатот за бета дали да пише инвитро тоа страшно ме вади од такт искрено мора ли цела фирма да дознае за мене за бременост тоа не ли е некоја интима јас не кажувам дома а не па да кажам на цела фирма така да ве молам доколку имате искуство со некоја флексибилна докторка ве молаж за препорака ви благодарам

На Hope IT му/ѝ се допаѓа ова.
  14. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.756
    Допаѓања:
    17.901
    Кога отвараат боледување мора да има напишано за што си на боледување.

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.450
    Допаѓања:
    13.490
    Упат ти е за во медицинска установа и многу не е битно што пишува, за разлика од извештај што ќе го добиеш после прегледот што е закажан со упат. Таму мора да ја пишува реалната состојба како информација за матичниот, заедно со препораката за боледување ако е потребно истото.
    Ако мислиш на боледувањето што го носиш во фирма, таму нема поле да си пишат што сакаат, во систем се бира шифра од даден список. И нормално дека на работа мора да знаат дали боледувањето ти е од стомачен вирус, бронхопневмонија, операција, или заради компликации во бременост. Нешто мора да пишува, ама апсолутно не е тоа во детали. Најчесто е само еден збор или фраза.

Пишува дијагноза, со избор од готови шифри. За крварење во бременост има Крварење и Ризик од спонтан абортус, понатаму Ризик од предвремено породување, а дали е бременоста природна или со инвитро не се пишува нигде на боледување.

На Elliana му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.756
    Допаѓања:
    17.901
    Знам. Цела бременост бев на патолошка. Ама за бета упат , е упат. Нигде не стои начин на забременување. На крајот може било каде да го направи и без упат од матичен.

17. Loumce

Loumce Нов член

Се зачлени на:
    31 март 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Zdravoo
    Moze li nekoj da mi ja objasni procedurata za pataloska Kako da se pocne...Najverojatno gin treba da pise boleduvanje 15 dena za pocetok.. I posle?

18. ray111

ray111 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2016
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    295
    Zdravo, dali moze nekoj sto zema patoloska vo cair da me kontaktira da mi objasni kako ide procedura za zemanje konziliarno od tamu

19. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.756
    Допаѓања:
    17.901
    Првично гинеколог матичен ти отвара две недели. Па после идеш на специјалист, за да ти продолжи.
    После идеш на комисија во Букурешт и ќе видиш дали ти бараат контрола или контрола со конзилиарно. Ако е само контрола, ќе идеш пак на специјалист, па во Букурешт. Ако е со конзилиарно, од кај матичен гинеколог ќе ти фатат термин за конзилиарно во Гак или Чаир( Чаир незнам како е процедурата), па ќе идеш во Букурешт. На Гак секоја среда е конзилиарно, освен ако е неработен ден, па е вторник.
    Од кај матичен гинеколог ќе те водат низ постапка.
    Ако имаш било какво прашање слободно пиши ми.

На Loumce и ray111 им се допаѓа ова.
  20. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    381
    Дали некој има прекинато боледување што е на патолошка, па можеби после некое време отворено пак?
    Јас сум веќе четири месеци дома и бев главно заради хиперемеза (обилно повраќање) и силни главоболки. Во последниве три недели сум доста подобра, повраќањето ми се смири, почнав повеќе да јадам, ми се враќа полека енергијата и сакам да пробам пак да одам на работа. Гинекологот ми вика ако се чувствуваш добро слободно оди. Ми завршува боледувањето за месецов на 15ти октомври, па планирам да го затворам. Е сега, се прашувам што ако хипотетички пак ми се влоши ситуацијата и пак имам потреба од боледување... колку е тоа тешко да се изведе?