Патолошка бременост

Discussion in 'Бременост' started by byby.13, Jun 6, 2015.

1. zone89

zone89 Истакнат член

Исто и јас прашував матичнста ми кажа ако еднаш ја прекинеш патолошката нема шанси пак да отвориш. Боледување ке можеш само од општ матичен 15дена.

xxx-ba likes this.
  2. Spidy

Spidy Форумски идол

Ако ја прекинеш по своја желба, не можеш пак да отвориш. Ако ти го прекинат заради подобрување на состојбата, а понатаму се јави друг проблем, може да се отвори пак ама со друга дијагноза. Ама хиперемеза може да ти се повтори, особено во трето тромесечие, така да би ти рекла да не ризикуваш да го затвораш.

xxx-ba likes this.
  3. Кронди

Кронди Истакнат член

Да ве прашам ако некој знае да ми одговори јас сум на патолошка,од 17.06 прво од матичен 15 дена потоа продолжив специјалист конзилиарно и сум под фонд.До сега имам две исплати од фонд и поднесено документи за цел септември а од фирма последниве два месеци ми пуштаат по 5555 денари.Не ми е јасно зашто не дека ми шкоди :wasntme:

4. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

По грешка ти пуштаат од фирма. Тоа да не е сума на последна исплата што ти била од кај нив?
    Мене ми пуштија така, ама им се јавив да повлечат декларацијата од УЈП за да не ми направат проблем некој, бидејќи ти автоматски добиваш исплата од фонд, а паралелно фирма ти исплаќа плус пари.
    Јави се во фирма и кажи им.

5. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Баш е зезнато ова. Ич не ми се седи дома ако сум генерално добра (и бебето, се разбира). Не знам ни на кој основ би ми продолжувале боледување, еве кога би отишла на ГАК кај специјалист што после нели треба да ми даде извештај за во Букурешт... немам што да кажам, веќе не повраќам, не сум најенергична нормално ама не сум па ни веќе врзана за кревет. Ајде ќе размислам уште некој ден:) Фала ви!

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Кога ќе те прашаат ќе речеш дека повраќаш цело време и готово :)

xxx-ba and BellaBibi like this.
  7. Butterfly009

Butterfly009 Истакнат член

Здраво девојки имам ве молам за одговор доколку знаете
    На 17.09 извадив прво боловање од кај матичната гин вчера бев на комисија ми одобрија решение да не одам на раб до 31.10
    Е сега сакам да прашам дали до 31.10 треба фирмата да ме исплати оти после на 31.10 треба пак на контрола да одам
    Како оди постапката за добивање на 70% од платата

8. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Дали те исплатија за август? Јас им пишав меил, ми вратија да си следам на сметка, налогот бил во спецификација за исплата... ама еве уште абер нема

9. baguf4e

baguf4e Популарен член

За 30 календарски дена те исплаќа фирмата 90%, од 31виот натака фондот со 70%.

Butterfly009 likes this.
  10. Tina⚜️

Tina⚜️ Активен член

Jas za 8 dena imav isplata od fondot za august mesec na 26 septemvri

11. DorisKulir1

DorisKulir1 Нов член

Voopsto od firma ne gi odnele dokumenti vekje 3meseci vo petok podnesov se vo fond pa ke vidime

12. zone89

zone89 Истакнат член

Затоа јас секој месец сама си носам (иако ми се понудија од фирма да ми носат ) и си имам навремено исплата цело време.

13. Кронди

Кронди Истакнат член

Дали знаете на буквата А оваа недела во Букурешт која смена се? Денес неможев да ги добијам.

14. Srna1989

Srna1989 Активен член

Здраво женски, последното продолжување на патолошка ми е до 13.11, со тоа што термин ми е 27. 12 ( 45 дена пред термин како што е ред ) . По оваа пресметка испаѓа август негде завршува породилно, па би сакала совет дали ми е попаметно во тој случај одморот од оваа година да го отворам веднаш после патолошката, па откако ќе го искористам да отворам породилно или по завршување на породилното? Страв ми е ако го оставам за по завршување ( август 2025 ) нема да има можност да се искористи со оглед на тоа дека стари одмори се користат заклучно јуни ?

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Одморот од 2024 да си го искористиш сега, колку и да имаш денови, сите искористи ги. После породилно ако сакаш ќе користиш одмор од 2025.

Srna1989 likes this.
  16. jasnaiglasna

jasnaiglasna Истакнат член

Zdravo ☺️ Dali nekoj znae ovaa nedela kako smenite so bukvi vo Bukurest?

17. Srna1989

Srna1989 Активен член

Цел одмор ми е 20 работни дена.
    Фала ти многу.

18. Кронди

Кронди Истакнат член

Mene mi e patoloskata do 15ti,a preostanatiot odmor od rabota mi go odobrija od 16 do 05.11.Termin mi e 29.11
    Se mislam i edna nedela od maticen posle toa da zemam.Se da se iskoristi :D8)

19. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Isto I jas taka pravam na odmor sum do 4 noemvri termin mi e 13 noemvri

Кронди likes this.
  20. Kate.m23

Kate.m23 Истакнат член

Моментално сум на патолошка при крај негде од кај 16.11 треба да отворам породилно нели 45 дена пред термин.
    Кажете ми дали имам можност наместо породилно да земам одмор од работа пример две недели кој во секој случај би ми пропаднал ако не се искористи или втора опција да земам боледување од општ лекар барем две недели и во тој случај и во првиот и во вториот случај како ќе сум исплатена ,дали до 16.11 ќе ме исплати фонд и колку посто и остатокот дали фирмата и колку посто