Мајки, и јас имам слични прашања. Мене ми се паѓа патолошка да ми е до 1ви Јануар, 45 дена пред термин, 14ти Февруар ми е термин. Можам наеднаш да го земам цел одмор од новата година нели? И баш тогаш се паѓаат празници, па дали неработен ден ќе ми се смета како ден одмор? @Spidy ќе те означам извини, ама дека си повеќе запознаена па ако не ти е проблем да ми одговориш.
Неработен ден не се брои во одмор. Неработни денови, ти се бројат плус на деновите од одмор. Е сега нов одмор почнува законски од 7 ми месец. Освен ако фирмата не ти го даде порано. До 30.06 се користи стар одмор.
да се надоврзам дали законски можам одмор да си барам да користам да не имаат можност да не ми го дадат
Одмор можеш да земеш, освен ако фирмата не ти одобрува, ја работам во голема и позната фирма па не ми дадоа првиот пат да користам денови од одмор, сега ќе видиме. Ако земеш одмор фирмата ти плаќа рефуларни дневници за 2 недели или колку и да си денови на одмор, ако земеш боледување фирмата те исплаќа 70% за тие денови. Фондот исплаќа ако си на патолошка, боледување за дете до 3 год или породилно отсуство ( и во др случаи исплаќа ама овие се поврзани со бременост/деца)
2 недели боледување од гинеколог, уште 2 недели од комисија. За цел месец неодење на работа колку ќе скратат?
Ако немаш веќе одмор од 2023, од први јануари веќе можеш да користиш од 2024, ако сакаш и цел. Пак треба да ти одобрат од фирма (законски до 3 пати може да те одбијат), ама нив исто им се фаќа дали сега или после породилно ќе го земеш, секако те следува, не би требало да е проблем. А за тебе поише ќе ти одговара сега со празници да искомбинираш отколку во август/септември да го користиш.
Нов одмор почнува од први јануари. Во некоја друга тема сега скоро на долго и широко се објаснуваше ова. Во закон нигде не пишува дека до 30.06 не можеш да користиш нов одмор. Пишува дека одморот се користи во тековната година и најдоцна до крај на јуни од следната година. Нека не ве лажат на работа дека не може да земете порано. Законски може да ви одбијат барање за одмор до 3 пати според потребите на фирмата, ама не може да забранат да се користи во првата половина од годината.
@Spidy Од одморот 2023 ми станаа неколку дена кои требаше да се искористат до 30јуни оваа година, но јас од април сум на патолошка немав кога да ги користам. Дали сега можам да ги земам тие денови и плус одморот од оваа година па после да отворам породилно?
Во согласност со членот 141 ставот 4 од Законот за работните односи, секој вработен кој користел отсуство заради боледување или породилен одмор (отсуство) има право да го искористи неискористениот годишен одмор најдоцна до 30 јуни следната година. Значи пропаднале. Ќе си користиш одмор само од 2024.
2 недели гинеколог, па 2 недели специјалист, па после тоа идеш на комисија. Е нека пише некој колку ќе се одбие, заборавив колку ми одбија тогаш…
UOTE="QweenSM, post: 7203284, member: 82752"]Мајки, и јас имам слични прашања. Мене ми се паѓа патолошка да ми е до 1ви Јануар, 45 дена пред термин, 14ти Февруар ми е термин. Можам наеднаш да го земам цел одмор од новата година нели? И баш тогаш се паѓаат празници, па дали неработен ден ќе ми се смета како ден одмор? @Spidy ќе те означам извини, ама дека си повеќе запознаена па ако не ти е проблем да ми одговориш.[/QUOTE] Ako e celo boleduvane vo eden mesec na pr mesec septemvri od 1 do 15 ti e od maticen I uste 15 dena preporaka od specijalis za Komsija ,znaci 30 dena ,firmata ti isplaka 90 % od osnovicata na platata,Bez dodatoci kako bonusi,smensko ,megutoa ,ako imas 10 dena boleduvanje od august(primer kazuvam) I 20 dena septemvri,vo toj slucaj za 10 dena firmata ke ti plati 70% od avgust I 90% za20 dena od septemvri,a stom ke SE prodolzi posle 30 dena,odis pod fondot I te isplakaat 70% od osnovicata se dodeka ne se otvori trudnickoto boleduvanje koe e plateno 100%.
Ako e celo boleduvane vo eden mesec na pr mesec septemvri od 1 do 15 ti e od maticen I uste 15 dena preporaka od specijalis za Komsija ,znaci 30 dena ,firmata ti isplaka 90 % od osnovicata na platata,Bez dodatoci kako bonusi,smensko ,megutoa ,ako imas 10 dena boleduvanje od august(primer kazuvam) I 20 dena septemvri,vo toj slucaj za 10 dena firmata ke ti plati 70% od avgust I 90% za20 dena od septemvri,a stom ke SE prodolzi posle 30 dena,odis pod fondot I te isplakaat 70% od osnovicata se dodeka ne se otvori trudnickoto boleduvanje koe e plateno 100%.[/QUOTE] 70% просек од последните 12месеци (плати)со се празници дежурства сменски доколку одиш во смени а не само основица. Кај мене така е платена патолошката.
70% просек од последните 12месеци (плати)со се празници дежурства сменски доколку одиш во смени а не само основица. Кај мене така е платена патолошката.[/QUOTE] Kaj mene ne e ,od osnovicata e 70%.A odev smensko,plus bonus,vikendi ,praznici,nisto od prosekot 70% просек од последните 12месеци (плати)со се празници дежурства сменски доколку одиш во смени а не само основица. Кај мене така е платена патолошката.[/QUOTE] Kaj mene e samo zemena osnovicata plus stazot,I prosek od 6 meseci imam samo ,a rabotev smensko I za praznici,I vikendi .
Kaj mene ne e ,od osnovicata e 70%.A odev smensko,plus bonus,vikendi ,praznici,nisto od prosekot 70% просек од последните 12месеци (плати)со се празници дежурства сменски доколку одиш во смени а не само основица. Кај мене така е платена патолошката.[/QUOTE] Kaj mene e samo zemena osnovicata plus stazot,I prosek od 6 meseci imam samo ,a rabotev smensko I za praznici,I vikendi .[/QUOTE] Може ако ти ги пуштале посебно од платата додатоците, кај нас се заедно со платата и последните 12 приливи од плата на сметка ми излегоа и ми плакаат како да земам 100% од основица.