Па не сум прикрај, 25та недела сум. Затоа прашав дали специјалистот на следниот извештај треба да искуца кога е терминот?
Се ти е исто од претходно, само дијагнозата се менува и во извештајот од конзилијарно ќе видиш промена само скратен цервикс 2, нешто го пишуваат. Датум на последна менструација и термин за раѓање ти стои секогаш на предлогот од матичната до комисија
Ништо дополнително не ти треба тоа секогаш го пишува матичниот гинеколог на предлогот за комисија. Датум на последна менструација ПМ и веројатен термин на раѓање ВТР.
Од прв ден ако си на патолошка, можеш наместо да отвараш породилно порано да искористиш денови од одмор или тоа зависи од фирма до фирма?
Можеш и треба да користиш зошто зависно кога ќе ти заврши породилното (ако е после јуни) може и да ти пропадне одморот.
Девојки да прашам Денес поднесов документи за исплата на патолошка прв пат преку фондот за октомври и ми рекоа дека прво треба да помине плата преку фирма, па да ми стигне решение на домашна адреса и да го доставам до фондот и после две недели вршеле исплата. Тоа нели е многу време? Отприлика за колку време вие имате добиено исплата?
А зошто решението да го поставиш повторно до фондот кога фондот го издава тоа решение за тебе, тоа е за твоја информација нема потреба да се носи повторно. А за исплатата вистина е дека апрво поминува плата од фирма после земаш патолошка, која мене од кога ќе помини платата по 10 работни дена ми пуштаат патолошка.
Решение мене не ми ни стигна а веќе стигнав до последната исплата. А тоа да прво да помине платата од фирма и после една недела ми беше секоја исплата 7-10 дена после плата во фирма.
Извештајот за привремена спреченост за работа од матичниот гинеколог, копија од трансакциска сметка. лична карта и во фондот ми дадоа еден лист на кој само се потпишав и рекоа они ќе ги внесат другите податоци.
Веќе втор месец породилно ќе земам, а решение за 9 месеци патолошка, не сум добила. А исплата и пред да земат плата во фирма, сум имала на 2 пати. Секој 10 ти , имав исплата.
Како само потпис? Број на здраствена легитимација им даде да внесат? Потполнувај си сама. Мислам, јас не би оставила само со потпис.
Јас сум на почеток 7ма недела ама не сакам сеуште да кажувам во фирма. Ептен сум без енергија и премногу ми се спие по цел ден, крвната слика ми е урнебес, дигнати леукоцити и моноцити, црп мирно, ензими на црн дроб во плафон … во процес сум на испитување на цен дроб и жолчка, прашањето ми беше, може ли класичен матичен доктор, не гинеколог, да ми отвори боледување барем недела дена да одморам од се ова и малку да се стабилизирам додека да видиме како ќе биде месецов па после да мислам што и како
Секако дека да, ако сака може и 2 недели да ти стави со крвнава слика. Слушни си се со матичен и договори си се
Даа може, јас така терав неколку месеци две недели општ матичен, две недели гинеколог, исто несакав да земам патолошка одма.
Дечки,до 05.11 се водам на годишен одмор пред тоа користев патолошка...термин ми е 29.11 36+2 недела сум Се мислам дали да земам една недела од матичен општ или да отвпрам трудничко ,која е постапката за трудничко ?