Prviot mesec od firma 90% posle od fond 70%. Otkako firmata kje pusti plata i pridonesi i zavisi koga od firma gi nosat dokumentite vo fond kje te isplatat. Jas sama si gi nosam zosto golema firma sme i dodeka gi soberat site dokumenti za site vraboteni sto se so konzilijarno vecnost.
Здраво да ве прашам дали на некоја и била прекината патолошката и која била причината за тоа јас само месец и половина сум под фондот со дијагноза за заканувачки абортус
После одредена недела, треба шифра ризик од предвремено породување. Се зависи на кој основ е отворено боледувањето и што ти пишува во извештаите. Како и секое друго боледување, се прекинува ако нема проблем. Ако на пример си имала крварење во рана бременост, не значи дека ќе ти одобрат патолошка до крај на бременост. Ова ти кажувам законски како иде. Ако имаш кој да ти пише соодветен извештај на комисија, ќе ти биде продолжено и да немаш никаков симптом.
Не секој месец различна, до 22-24 нед е ризикувачки абортус, после до крај е ризик од предвремено породување.
На која комисија си викната? Кога бев на првата патолошка ме одбија еднаш и маж ми отиде, имаше грешка во датум со матичната де среди тоа. Може подобро утре некој да појде во смена кога е твојата буква од презимето, да се распраша чисто што е проблемот.
Јас сум од Прилеп и тука 2 пати неделно има комисија во фондот за здравство ќе појдам понеделник денес ми потенцираа лично присуство дека треба
Здраво, договорот за работа ми е до 31.01.2025 и ми кажаа дека нема да ми го продолжат. Јас треба да се породам до 15.01.2025. Прашањето ми е, дали откако ќе се породам ќе земам породилно, бидејќи веќе ќе бидам невработена. За патолошка знам дека не се зема, но ова за породилно. Знам дека има жени коишто не се вработени и се осигуруваат во некоја фирма си плаќаат сами за после да земаат породилно. Па ако има некоја овде,да сподели, дали си плаќате додека да се породите, дали и после тоа мора да сте вработени,или не е битно откога ќе се породиш ?
Доколку се породиш додека си пријавена,ќе земеш породилно,ако те одјават не треба да имаш прекин за да се пријавиш одма во друга фирма за да те следува породилно.Ако можеш рзговарај додека не се породиш да не те одјавуваат.
Додека не се породам нема да ме одјават, но штом се породам ќе ме одјават. Дали треба да си барам фирма за пак да се пријавам за да земам породилно од фонд ? Еве за патолошка,иако фондот исплаќа пак мора да бидам вработена,дали и за породилното е така
За патолошка мора да си континуирано пријавена, за породилно само 6 мес пред денот на отварање на породилното. И да те одјават после тоа, нема проблем, ќе си земеш породилно до крај, веќе си исполнила услов. Инаку без разлика на договорот, додека си на боледување не би требало да те одјавуваат, туку на денот кога ќе ти заврши породилното.