Патолошка бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од byby.13, 6 јуни 2015.

1. AnonimnaDevojka

AnonimnaDevojka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    518
    земи си го одморот од 10 ноември и после 19те дена отвори породилно. Денови одмор се само работните , а породилно оди сосе викенди и празници... така да ќар си доста, плус за плата да не збориме...

2. Tahitiana

Tahitiana Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    227
    Имам комисиско боледување до 15.11, а термин ми е 28.12. Е сега откако ќе заврши боледувањето сакам да го пишам одморот што ми остана, мислам уште 5/6 дена имам, па потоа да почнам на работа и да пробам да одам што е можно подолго за што покасно да го отворам породилното. Не би требало да има проблем со породилното после боледување со патолошка бременост што ќе почнам на работа нели? Или пак после одморот од тие 5/6 дена што ќе ги пишам да земам 2 недели боледување од општ матичен лекар, ама и тогаш многу рано ќе треба да отворам породилно...а искрено сакам да одам на работа и заради платата што би ја земала, не осакати ова боледувањево овие месеци :( Што ме советувате? 35+ ќе сум кога ќе треба да почнам на работа, ваљда од 35 гн нагоре веќе нема ризици и да дојде до породување...

3. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Jas odev do 39nedela a se porodiv vo 39 i 4 dena, ama pak sovetuvaj se so ginekolog,se zavisi od bremenosta, nemoj pa na kraj da si napravis problem

4. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.354
    термин ми е 20 декември, а ми одобриле боледување до 20 ноември и препорака за породилно од 21 ноември...имам уште 17 ден одмор, дали може д ги пишам негде пред 20 ноември или мора боледувањето даа ми е како што кажале од фондот.или да го пишам одморот од 21 ноември, па ако реши момата да излегува порано тогаш да отворам породилно...ваш совет

феминки ве молам за мислење се јавив кај матичната да ја прашам дали може да го земам одморот прво па после да останам на породилно, но таа мимкажа дека неможело бидејки сум била на паталошка бременост и морало како пишувало од фондот тогаш да се отвори породилното...дали е навистина така а имам 17 д одмор....ке ми пропаднат...

Последна измена од модератор: 4 ноември 2017
  5. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Колку што знам, по затворено боледување (45 дена пред термин), можеш да земеш одмор. Породилното боледување може да го отвориш кога сака во тие 45 дена, евентуално најдоцна на денот на породување. Тие две "боледувања" - патолошка и породилно, се две различни, по различни основи, неповрзани. Нема пречка да не земеш одмор помеѓу.

6. Bojana 123

Bojana 123 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2016
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    211
    Кој ти одобри боледување до 20 ноември? И јас бев на патолошка и морав породилното да отворам 45 дена пред термин, а ти ,30 дена пред термин, навистина не ми е јасно.

7. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.354
    комисијата во фондот,и јас се изненади дека ми дале 30
    дена...и матичната ми рече си ималс срека..

8. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    абе комисииве се нешто поопуштени во последно време или така ми се чини :))

На DuchessAnn му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Anicka30

Anicka30 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2017
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    155
    И мене мојата матична ми кажа дека ќе го прекинам боледувањето и ќе го земам одморот - јас имам цел одмор нечепнат, никако не сакам да ми пропадне - и после тоа породилното. Е, сега, ми рече дека и фирмата ќе треба да се согласи

10. Tahitiana

Tahitiana Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    227
    Дали по завршување на боледувањето, може да се искористи одморот и доколку сме во можност да одиме и на работа потоа? Јас на пр имам самп уште 6 дена одмор и ептен ми е рано да го отворам породилното после одморот бидејќи ќе имам повеќе од месец до терминот. Па мислев ако е се како што треба, во консултација со доктор да пробам барем 10тина дена две недели да поодам на работа. Е сега ме интересира дали може по завршување на боледување со патолошка бременост да се почне на работа? Дали имаме право на тоа или би настанал некој проблем со породилното?

11. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.908
    Допаѓања:
    7.634
    Денес бев на преглед а боледувањето на комисија треба да го продолжам на 17.11. Има ли шанси овој преглед да ми важи или морам пак за 10 дена?

12. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Da ne znae nekoj bukvata " D" koja smena e utre i zadutre na komisija za boleduvanje?

13. Lunabela

Lunabela Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2017
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    71
    Zdravo imam edno prasanje dali nekoj znae da mi objasni na boleduvanje sum od 17 oktomvri 15 dena mi dade maticniot ginekolog I posle toa bev vo drzavna mi dade taa mislenje I so mislenjeto bev na komisija mi dadoa boleduvanje do 30 noemvri na 15 treba maticnata da da mi ggo zatvori boleduvanjeto bidejki do eden mesec plaka firma. E sea prasanjeto mi e od 15 do 30 ke mi plati fondot I mi rekoa na 29 da idam povtorno da mi go prodolzat boleduvanjeto. Dali ke treba pak da ja teram istata procedura da idam na mislenje vo drzavna pmi so nivniot naod na komisija.. Ako nekoj ima iskustvo ve molam pisete mi

14. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    @Lunabela Матична не треба во никој случај да ти затвара боледување на 15ти, кога тоа ти трае до 30ти и плус сакаш да го продолжат. За продолжување треба со нов извештај/мислење од лекар и предлог од матичната да одиш на комисија да ти го продолжат. Провери си што ти пишува во комисиското дали да дојдеш со контрола. Јас веќе во петок треба конзилијарно да однесам зошто за над 60 дена веќе ми бараат конзилијарно мислење + извештај.
    А на крај од месец си носиш боледување на работа, за месец ноември, кое ти го пополнува матичната. Кога си подолго на боледување месец за месец се носат на работа. Е сега кај мене, фирмата сама ги носи документите во фондот за платата која треба да се земе од фонд, види си кај тебе како е, да не треба сама да ги носиш. (за октомври земав плата до 12ти до кога беа 30те дена од фирма, а за од фонд ќе си чекам.)

15. hanny

hanny Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2011
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    61
    Феминки доколу постов не е за оваа тема слободно префрлете го на право место имам болки во долниот дел од стпмакот не се постојани мегутоа се појачуваат при напор и неможам долго време да сум во седечка положба бебуле притиска и болкитр воопшто не де пријатни.на прегледите ксжуваат дека со бебуш се во ред но јас да се пазам да мирувам колки што можам, Сакав да ве исконсултирам бидејки не сум во можносѕ да го издржам цело работно време бидејки работата ми е седечка дали можам да земам 15 дена боледување од матичен гинеколог па една недела од матичен лекар и каков третам ке има дали тоа значи дека за целото времетраење на боледувањето ке биде со 70% од плата бидејки боледувањата се од различни лекари или за над 15 дена ке иде со 90% од плата

16. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    @hanny Зарем не ти е подобро 15 дена од матичен гинеколог, па да одиш на преглед извештај да земеш од гинекологија од доктор каде ќе препорача мирување (ќе му кажеш болки во стомак, укочена кичма, или сл..) па на комисија со извештајот и предлог од матичниот да ти продолжат до 30 дена, така 90% ќе земеш, и 30 дена ќе си бидеш.
    Како ти е полесно, така..

На hanny му/ѝ се допаѓа ова.
  17. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.762
    Едно прашање. Јас бев еден месец на Паталошка дали ќе треба да се вратам еден месец порано на работа, породилното ќе ми трае 8 место 9 м. или исто ќе си биде 9 месеци?

18. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Да не знае некој буква С која смена е неделава во комисија?

19. Snow white

Snow white Популарен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Јас мислам дека 9 месеци ќе ти биди оти едно е патолошка бременост друго е да земиш боледување 48 дена пред пораѓај мислам дека тие што земаат 48 дена пред пораѓај им го кратат .. мое мислење е тоа пак нека ти кажи некој што знае повеќе што е информиран

20. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Патолошка различен вид боледување од породилно. Нема врска едно со друго. Од денот кога ќе отвориш породилно, тоа трае 9 месеци. Треба да земеш во предвид ако го отвориш 28 дена или 45 дена пред термин. Тогаш сметаш од тој ден.

На VDT2906 му/ѝ се допаѓа ова.