Мислев на дијагнозата на боледувањето. За патолошка обично е ризик од предвремено породување. Над 34та недела бебе може сосема нормално да се роди без потреби од дополнителни или само минимални интервенции, и затоа не е покриено со боледување кога постои породилно. Супер што си завршила работа, ама или гинекологот многу сакал да ти заврши работа па ризикувал со боледувањево, или некој сериозно прогледал низ прсти. Законски не може да имаш боледување на крај на бременост, треба породилно да се отвори. Дури и во уредна бременост после 36та недела истото важи, ако се јави некаков проблем боледување не даваат, дирекно породилно.
Девојки здраво, Имам прашање.До 25 декември бев на патолошка после тоа ми отворија породилно.Прашањето ми е дали ќе имам исплата за датумот од 25 ноември до 25 декември или ќе морам да чекам додека не се породам.
Откако ќе се породиш, ќе извадиш извод за бебето па ќе поднесеш во фонд, и после ќе добиеш исплата за породилно.
Патолошка си земаш како и секој месец. Последниот месец пред да се породиш веќе е породилно и тој ќе биде исплатен откако ќе се роди бебето.
За патолошка не збориме. Збориме за откако ти е завршена и треба веќе да отвориш трудничко, а не го правиш тоа, туку зимаш одмор, па боледување. Пиша дека откако комисија ти дава предлог за трудничко, си земала од гинеколог. Дијагнозата што била? Не збориме за од почеток како е отворено.
@Spidy @BellaBibi уште едно прашање ако знаете штом ми заврши патолошката, еве ако земам 14 дена од општ доктор боледување, потоа имам 13 дена одмор (кога сум одела на работа ми ги рачунале само работни денови, сега во ваква ситуација како би ми ги рачунале од фирма тие 13 дена со се саботи и недели би ми ги броеле)?
Би требало исто како и да не си трудна. Се бројат само деноји кои ги работиш. Ако фирмата работи пон-пет тогаш не се бројат викенди.
И јас кажав за откако ми заврши патолошката. Значи, не отворив трудничко, туку земав боледување 2 недели од матичен гинеколог, а потоа 1 недела од општ матичен. Дијагнозата цело време беше иста, но не го памтам бројчето. Кажав, пред 6 год. беше. Сега може да има промени.....затоа и прашав.
Не знам душо, искрено. Не сум читала закони. Тоа беше предлог од тогашниот мој матичен гинеколог. Само го споделив моето искуство.
Mamicki dobar den ke moze li nekoj da mi kaze na patoloska bremenost sum dostavuvam regularno dokumenti vo firmata za boleduvanje megjutoa ne gi nosele vo fond i uste nemam isplata....ke sum morala licno dali moze nekoj da mi kaze so e potrebno dokumenti licno jas da si dostavam vo fond za da primam isplata...blagodaram
Jas sama si gi nosev, ti treba ocenkata za privremena sprecenost od rabota od bukurest, boleduvanjeto za toj period od mat ginekolog, kopija od transakciska smetka i edno baranje od kaj niv sto go popolnuvas so tvoi licni podatoci. Otkako firmata kje procesira plata i plati pridonesi tebe kje ti izvrsat isplata za otprilika za 10 tina dena.
Откако завршува патолошката и даваат предлог да се отвори породилно боледување од комисија, може само да се земе неискористен одмор или од матичен доктор една недела...друго ништо неможе да покрие.
Ете можело и две...ама дека спомнаа погоре за од матичен гинеколог, а тој неможе да продолжи после патолошка. Па затоа пишав, мојава патолошка завршува на 10.02 па ми кажа пријателка што е во комисија во Букурешт како може само да одовлечам за породилното да не го отворам порано
Neznam za mat ginekolog za opst maticen pred da otvoram patoloska so krvna slika 2 nedeli mi davase se nadevam i sega . jas ovoj mesec treba da otvoram porodilno ama imam dosta star odmor posle bileduvanje imam prostor.