Konzilijarnoto koga kje go odneses vo bukurest odma ti go davaat nivnoto mislenje sigurno jmas zemeno do sega , toa go nosis kaj maticnata ti dava bileduvanje za toj period i si nosis vo fond so plus dokumentite sto ti gi pisav. Toa e toa,
Zdravo devojki, dali site veke imate isplata za dekemvri? Mojata firma uste na 24ti pusti dekemvriska plata, a dokumentite mi se odneseni uste na 11.12.2024. Im pisav mail, no ne dobiv odgovor.. inaku ova ke mi bide prva isplata od fondot (za pola dekemvri, bidejki pola mesec mi bese od firma isplaten).
Јас сум во Тетово со комисија и тука носам документи во фонд, за Букурешт е комисијата, а ваљда документи се носат исто во фонд кај црвен крст
Букирешт 45 дена пред термин ти даваат предлог за трудничко да отвориш. Е сега ти можеш одмор, боледување од општ матичен да вадиш и да дојдеш до ден на пораѓај да отвориш ако можеш. Пример имаш 21 ден (работен ) одмор, плус боледување , имаш денови ехеее.
Матичнава секој месец ми дава упат за крвна слика да правам. Точно ли е дека морам секој месец да имам крвна слика ако сум на патолошка? Лежев во болница 2 дена неделава, таму боцкања, сега д димери хемостаза скриен шеќер треба да испитувам, и некако ту мач ми дојде. Што ќе биде ако не правам секој мес. кс или да си ја прашам матичнава најдобро?
Истово се прашувам и ја хемостаза на 3 недели крвна на 4… и кога ќе ја направам крвната стално нешто е изместенко и ќе ми рече ама нормално е во бременост ај не се вади од памет … си викам па зашо се боцкам да гледам ако е нормално
Според мене убаво е да си правиш контрола. Ќе си пратиш највеќе железото како се движи. Знае да варира , поради тоа што и бебе се храни од истото. И јас се боцкав секој месец. Ми се погоди во иста недела секој ден боцкање, како наркоман бев во рацете.
Минатата П бесше втора смена, што значи оваа сите со неа се прва. Вака како што е сликата така се. На една недела се менуваат
Здраво девојки,добив одговор од комисија за одобрени 37 дена на паталошка,сега која е процедурата,каде ги носам документите,фирма или фонд за да имам исплата следниот месец?
Со документот од комисија кај матичен гинеколог да ти даде документ за отворено боловање. И со листот од комисија и од матичен ги носиш во фирма.Некои сами ги носат во фонд за да биде побрзо.Мене ми бараа и копија од траансакциона сметка.Кај мене фирмата ги носи.
Здравоо девојки, вака сега пред да се вработам бев осигурана преку мм се додека не се вработив без ден прекинат, дали ќе ми важи тоа за патолошко оти само 4 месеци сум вработена и плус месец ипол осигурана преку мм? Ваљда ќе ме разбере некој што сакав да прашам
Мој најдобар совет, носи си сама. Од фирма може да забушаваат, па да заборават да однесат. Сама ти е најубаво и најсигурно.
Кога ќе отвори матичен гинеколог боледување од 2 недели со дијагноза: Заканувачки абортус, дали после 2 недели мора да се продолжи боледувањето на комисија? Се мислам дали да останам на патолошка? Докторите ми викаат да размислам. Може и да одам на работа, ако сакам.
После 2 недели од матичен, следно е продолжување од специјалист. После 2 месеца на боледување се оди на комисија.
Ти благодарам. Специјалист се мисли на гинеколог од болница? А дали може да го прекинам боледувањето и по неколку дена повторно да отворам ново од матичен гинеколог?