И јас сакав истото да го прашам, скоро со секоја плата земам бонус, а и додатно одредена сума за секој наш неработен ден (што ги има исто речиси секој месец). Тие “додатоци” ги имам во пресметка на плата и се е заедно, ја гледам само финалната сума која ми ја пуштаат. Денес добив исплата од фонд за цел Јануари и сумава е далечку од 70% од просек од последните 12 плати… не можам да направам пресметка без да ги вклучам сите елементи спомнати погоре бидејќи се се пресметува и исплаќа заедно. Дали можам да добијам некаков одговор од ФЗО за пресметката или колку пуштат-пуштат? Или јас не сум во право во случајов?
И двете на извештајот од банка ќе си видите приливите со која шифра се. Плата е 101, на таа шифра се плаќаат придонеси и влегуваат во пресметката на фондот. Ако имате бонуси со друга шифра, нема да влезат.
Здраво девојки, дали знаете на кој број да се јавам да прашам како се со смени лекарска комисија во Букурешт? Или може знаете која смена се на буквата П наредна недела ?
Zdravo, se vodam na pataloska bremenost sekoj mesec odam na komisija no sega trebase da odam na konzilium no maticnata zaboravila da mi zakaze termin i vcera vo bukurest ne mi ja prodolzija, dali ima nekakva moznost da se podnese prigovor ili zalba bidejki ne e moja greska a konzilium imalo samo vo sreda i dali ke ima problem za odobruvanje ako se odi nekolku dena pokasno na komisija?
Zemi prioriteten upat i mozes so toj vo Cair zosto tamu nema termini za bo, jas celo vreme taka pravev. Do koga ti e boleduvanjeto? Jas da sum ke ja zadavam maticnata kako moze da zaboravi, nivna dolznost e toq
За жал немам совет не знам како би можело да направи членката. Но знам дека мојава матична и сестра ако оставам на нив без патолошка ќе останам. Обавезно секој месец се јавувам, ги потсеќам, директно таму сопругот оди зема документи, едноставно треба да се процени дали треба некој да ти ги пази работите или сам мораш.
Девојки после колку време од поднесување има исплата на клексани? Веќе еден месец има како поднесов уште нема исплата
Здраво женски, свадба имаме закажано во Јуни, јас дознав дека сум бремена и сакам да одам на патолошка бидејки ми е тешка работата, дали може проблем да ми направат од фирма? Или да ја одложиме свадбата.. ако може совет..
Isto kolku i obicen pregled (4900 denari), samo im kazuvas deka osven izvestajot od doktorot koj te pregleduva, ti treba i konzilijarno mislenje i kje ti go spremat do naredniot den.
Девојки,мајки здраво на сите Имам едно прашање,до сега од почеток сум на патолошка,еве сега сум 30 недела,и минатата недела во Букурешт кога беше сопругот му пишале од 14.03 да отворам породилно.Ќе користам одмор што имам прво стар,па ќе гледам до кога можам да користам се што може пред да отворам породилно.Прашањето ми е,до сега беше исплата преку фонд 70%..Е сега на раб со оваа плата имаат покачување на бодот,земаа повисоки плати,ќе имаат уште неколку покачувања и во март некаде 1800 ден..ме интересира дека сум на боледување не ми следува ништо од тоа? Истото ќе важи и породилното кога ќе го отворам или? Зошто сега пак од фонд ми префрлија исто како секој месец Дали сите покачувања ќе ги имам дури кога ќе се вратам на работа Се извинувам на долгиот текст Благодарам Убав ден на сите
И јас сум на патолошка, исто имам покачување на плата од јануари, ама пошто фирмава ми ги носи документите, немаат уште пуштено за јануари. Баш ќе видам дали е пресметана патолошката со новава плата или не, па ќе пишам.