Патолошка бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од byby.13, 6 јуни 2015.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.812
    Допаѓања:
    14.392
    99% од трудници на патолошка користат одмор/боледување за да не отворат одма породилно.
    Мене гинекологот ми се чудеше зошто отворив одма породилно во 34та недела, ама јас немав одмор да користам во моментот. Значи нека не те плаши џабе докторката.

На milaaa1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Karanfilce14

Karanfilce14 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2022
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    480
    Незнам зошто ама матичниве наместо да не поучат како треба они одмагаат. 90% сите користат одмори боледување за нормално после да си поседат дома повеќе. Затоа искористи што можеш а на матичната кажи и фала на советот :D

3. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.828
    Допаѓања:
    21.525
    Матичната твоја првпат да не има трудница на патолошка, па незнае?
    Нема да имаш апсолутно никаков проблем. Ако имаш можност користи одмор и од општ матичен. Јас опција немав за жал.

4. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.407
    Допаѓања:
    5.109
    Одобрено патолошка до 21 март (петок). Имам опција одмор да користам и 2 недели од матичен. Дали матичните отвараат боледување во сабота? Или прво одморот да го искористам?

5. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.828
    Допаѓања:
    21.525
    Матични во сабота не работат. Е дали може во понеделник, со назад денови да отворат, прашај си со време, за да знаеш како да се организираш.

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.407
    Допаѓања:
    5.109
    Мм вика покриена си до понеделникот. Мене патолошката ми е до 21 март (петок). Дали треба од саботата да бидам покриена или од понеделникот?

7. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.828
    Допаѓања:
    21.525
    Не ми се погодило вака баш петок да ми завршува, па од понеделник да е друго.
    Слушни се со матичната, ќе ти каже како најубаво. Без да мислиш и пресметуваш, она ќе ти каже и ќе си бидеш раат.

8. livethelife

livethelife Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    401
    Допаѓања:
    197
    Zdravo pod koja sifra ti go pisaa??

9. MINA1195

MINA1195 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2018
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    30
    Здраво на сите
    Бев две недели на боледување од матичната. Денес бев на комисија со конзилијарно мислење и ми продолжија 30 дена. Ее сега ме интересира за исплатата, дали јас треба да поддавам некои документи во фондот или фирмата каде што работам?

10. Ana S

Ana S Нов член

Се зачлени на:
    13 октомври 2024
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    12
    Devojki edno prasanje, denes mi dadoa potvrda za otvoreno porodilno boleduvanje 45 dena pred termin bidejki bev na patoloska, vo sistem ne go otvorija tuku samo vo kartonot pisa, dali treba I sistemski da se otvori ili koga ke se porodam ke se otvori za da mi se izdade formularot..?

11. Marijanche33

Marijanche33 Активен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    179
    Тоа зависи од фирма до фирма, ќе треба да прашаш во твојата. Мојата не носи документи, па ние сами ги носиме. А читам од членките дека посигурно е сопругот или некој твој да ти ги носи во секој случај бидејќи знаат да каснат од фирмиве со носење.

На MINA1195 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Kitanova77

Kitanova77 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2020
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    34
    Кај мене фирмата ги носи, јас сега прв пат треба да земам исплата од фонд. Баш вчера прашав ми кажаа дека исплатата е во процес на обработка па очекувам деновиве да стаса

13. MINA1195

MINA1195 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2018
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    30
    Ви благодарам на одговорите

На Marijanche33 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    564
    Кои документи се носеа во фонд за патолошка ?
    Боледувањето, претпоставувам трансакциска, барање од таму се зема , а од фирма нешто требаше ли ? Бев пред 2 ипол години на патолошка ама заборавив како беше.
    И дали мора да чекам плата да пуштат од фирма или можам порано да однесам документи ?

15. Marijanche33

Marijanche33 Активен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    179
    Во фонд носам:
    -Потврда за боледување од матичен гинеколог
    -извештајот од специјалист + конзилијарно (доколку има)
    -Формуларот од ФЗОМ (јас го имам испринтан и го пополнувам од дома)
    -Читав тука дека треба копија од трансакциска сметка, но мене не ми ја зимаат

Од фирма не треба ништо.

За кога треба да се носи не знам што да ти кажам, мене ми ја носи човек (пријател на свекрва ми) што ги познава таму, и ми кажа дека требало кога ќе почнеш да ги носиш, на истиот датум горе долу да ги носиш секој месец. Но не знам дали датумот на носење на документите е поврзан со датумот на пуштање на плата од фирмата. Јас ги носам некаде 10тина дена после пуштање плата и секогаш на различен датум ми стига исплатата, (некогаш после месец, некогаш два три дена откако ќе однесам документи, некогаш на два пати), не знам зошто…

На Ena0310 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.812
    Допаѓања:
    14.392
    Готово, отворено е за сега. Откако ќе се породиш, ќе ти дадат извештај како класично боледување, со почетна и завршна дата. Па после ќе се носат документи во фонд за породилно.

Ако немаш боледување за викендот, испаѓа се враќаш на работа. Дури и да не работи фирмата тие денови. Не знам за сигурно да ти кажам дали тоа е проблем, ама јас така не би оставила. Провери само ретроградно дали може да ти отворат боледување во понеделник да почнува од сабота. Немој за 2 дена проблем да си направиш. Отвори си го од сабота.

17. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.828
    Допаѓања:
    21.525
    Мој совет носи си сама. Фирма може и да заборави, па ова па она и да ти се завлече се. Ако мислиш и веруваш дека фирмата на време ќе ти носи, нека носат. Ама пак мој совет ти е да си носиш сама.

18. MINA1195

MINA1195 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2018
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    30
    Кажи ми дали го даваш во фирма оргиналниот извештај од специјалистот и конзилијарното мислење (комисијата што го дава), или правиш копија?

19. Kitanova77

Kitanova77 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2020
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    34
    Во фирма го давам боледувањето од матичната и извештајот од комисијата. Давам оргинали. Даваат по два примерока. Од боледувањето еден си задржувам др го праќам, а од извештајот еден оди во фирма а др ми останува кај матичната во картонот

20. MINA1195

MINA1195 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2018
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    30
    Епа мене од извештајот само еден примерок ми дадоја а во фирма ми го бараат оригиналот. Ми е страв ако на следна комисија ми го бараат оргиналот, а јас го имам дадено во фирма