Матичната ќе ти закаже за на гак за конзилијарно и ќе одиш. Секоја среда имаат конзилијарно. Со конзилијарно и предлог се оди во Букурешт на комисија.
Не се плаќа само конзилијарно мислење како такво, исто чини како обичен преглед (4900ден). Одиш на преглед и си кажуваш дека ти треба и конзилијарно мислење и ти изготвуваат.
Здраво девојки, едно прашање оти не ми се јасни многу овие работи. Денеска бев прв пат на комисија, е сега ме интересира мислењето што ми го дадеа освен кај матичниот гинеколог каде на друго место треба да го однесам. Благoдарам
Во фонд, ако сама носиш документи, или на работа ако ти ги носат документите во фонд. Значи, кој и да носи документи во фонд, мислењето од комисија мора да стигне во фондот.
Исто и мене не ми е исплатено за последниот месец патолошка, јас бев до 27 март на патолошка. Денес им пишав мејл и одма ми вратија дека последната патолошка законски се исплаќала после првото породилно. Така да ќе почекаме прво породилно да земеме, па потоа последна патолошка.
Кој да ги знае, со секого различно изгледа, иако во мејлот е напоменето дека е законски така. Единствено да не прави разлика тоа што еве конкретно јас немам отворено породилно, туку користам одмор, па земав плата за 4 дена од март, и ќе земам плата за април, а породилно ќе отворам на ден на пораѓај . Дали можеби ти имаш отворено породилно веднаш по завршување на патолошката?
И јас користам одмор помеѓу патолошка и породилно. Им пишав во вторникот за исплатата, ми рекоа: Исплатите си течат редовно и дека пред само една недела сум однела документи. Ова го сфаќам како да ќе ме исплатат наскоро, така што може да игра улога одморот што сме го земале по боледувањето.
Не знам стварно, баш пробувам да најдам согласно кој закон е ова, го прелистав за здравствено осигурување и неколку подзаконски акти, правилни итн, ама вакво нешто не најдов. Јас сега најзамислена останав
Леле, не знам што да ти кажам, како може различни правила Мајка ми ги однесе документите крајот на март, сеа проверив на 17април ми имаа пуштено Инаку породилното ми е отворено пред 2-3 недели, немав избор, пошто гледам сте пишувале и околу тоа.
Како им текне. Мене најредовно ми ја исплатија. Е после за прво породилно малце почекав, додека земеме извод за бебе.
А како се одвива конзилиарно мислење? Треба да одам на преглед кај тројца доктори или еден а другите му потпишуваат ? Ќе треба сега прв пат да одам кога ќе заврши обичното боледување па после да имам извештај за да однесам на комисија па фонд колку што разбрав
Kako isplakja fondot boleduvanje? Prethodnoot mesec od rabota mi isplatija sega za mart treba od fondot. Kako I'm e dinamikata? Kolku voobicaeno kasnat?
Ako odis na klinika vidi so maticniot da ti dade tocni nasoki. Bremenosta ja sledam na privatno I od tamu mi izdadoa konzilijarno.
На ехо те гледа еден др, другите се потпишуваат. Носи го предходното го бараат, упатот и обавезно книшка. Те прашуваат какви проблеми имаш.. Тоа е тоа.
Hello на сите! Ми треба мала помош зашто сум премногу во прашалници. Вработена сум во две фирми. Од матичниот гинеколог имам боледување од 11.04.2025 до 25.04.2025, а патолошката ми е од 26.04.2025 до 21.05.2025. Колку што разбрав од фирмите треба да ме исплатат од 11.04.2025 до 10.05.2025 (тоа се 30 дена), а после тоа фондот. Ме интересира кога треба да носам документи во фонд? Од едната фирма земам плата околу 4ти, а од другата фирма на 15ти