Кога ги поднесе документите? Дали е се во ред со исплатите на плати од фирмата каде што работиш? Јас добив за 3 дена по поднесување.
Од април треба пола месец да добијам ама нема оти од фирмата каснат мислам дека тоа е причината кај мене Или ако се ти е ок со фирмата можеби треба да провериш во фонд
Девојќи како е нај паметно да се изведе ? Останав на патолошка. Од одморот од 2025 имам уште 20 дена Од фондот отварале породилно месец дена порано од терминот и тоа значи да се вратам на работа по 8 месеци а не по 9 Дали е паметно да се преќине патолошката пред да ми отвори фондот породилно и да си земам 20 дена одмор ? Некако исто ми иде .... А бебе незнам кога би ме изненадило.... од утре сум 30 недела
Нема фондот да ти отвори породилно, кога ќе ти заврши патолошката земи си го одморот,ако ти дозволат од фирмата, можеш и боледување некоја недела па отвори породилно.
Фала. За боледување мислиш на боледување од матичен општ доктор или од матичен гинеколог? Воедно се мисалм да ги прашам на раб дали ќе ми дозволат да работам тие неколку недели... и така од дома имам можност да работам .
Од општ матичен. А за работење нз дали би смеела, неам такво искуство. Пребарај дали некоја работела после завршување на патолошката, имам читано баш во темава дека на некого му прекинуваат патолошка и со се враќа на работа.
Јас прекинав патолошка и се вратив на работа. Но, тоа го направив во 15та недела. Минатата бременост, по завршување на патолошка и нивна препорака да отворам породилно 45 дена пред термин, искористив одмор, па боледување од општ матичен. Може и на работа да се врати членката, зависно како се чувствува и дали ќе имаат разбирање од работа. @Dijana DM
Здраво девојки, Ве замолувам да ме упатите кои документи се потребни за доставување до фонд за надоместок на плата? Од работа ми кажаа дека треба да однесам и за април, а веќе сме јуни… ќе ми направат ли проблем? Фирмата каде што сум пријавена има надворешна сметководителска куќа и е од друг град, па треба сама да ги соберам документите.. Значи јас имам: извештај од комисија, од специјалист, исплатни листи, договор за вработување, што уште треба да се достави? Видов на веб страната на фонд дека некои обрасци се пополнуваат, па имаше за боледт и нега и за бременост и за породување, кое треба да се пополни? Ви благодарам однапред
Ти треба боледување од матичен гинеколог и извештај од комисија. Барање ќе си симнеш од страната за фзо или ќе ти дадат на шалтер. Друго ништо не се поднесува.
Им пишав на маил на фондот ми вратија дека налогот е генериран за исплата. Јас уште немам исплата за Април. Другите зедовте или има уште некој како мене
Мене ми пуштија на 9ти мај за април, сега чекам за мај исплата веќе. Веројатно од кај тебе од работа имаат покасно доставено документи или покасно исплатиле плата. Јас сум презадоволна, сама си ги носам документите во фонд, кај мене од работа секој месец на точен датум пуштаат и од фонд немаат ни ден закаснето цела бременост.
Kaj mene redovno pustaat sama si gi nosam dokumentite vo fond mozebi od firmata nesto kasnat so nosebje na dokumenti pa tolku mnogu cekate patoloska sekoj mesec na 12 zimam ni den mi nemaat zakasnato
Здраво Незнам како е поисправно да направам.... Наредната недела ке сум 33 недела. Патолошката ќе ја преќинам и ќе земам одмор, па после и може и од матичен боледивање. Прашањето ми е што ако во периодот кога би била на боледување се породам, или пак по завршувањето на боледувањето не сум уште породена. Како се регулира тоа? Како да постапам? Со боледувањата ама ич не ми е јасно....
Здраво , Дали на некоја и имат рефундирано пари за клексани при грешка извештај? Извештајот од клиника во првиот дел е за проширени вени , а втрориот дел за ИВФ. Станува збор за 90 ампули. Се гледа дека е превид од клиника дека од претходен пациент со проширени вени им останала таа шифра...
A zosto da ja prekinuvas patoloskata do koja nedela ti e odobreno jas so prvoto vaka napraviv do 37 nedela mo bese odobreno vo 38 nedela imav zakazano carski a imav dve nedeli odmor patoloskata ja prekinav nekade 36 i nekoj den si go zemav odmorot i se porodiv 38 i 4 dena mi ostanaa 3 dena ne iskoristeni od idmorot a porodilnoto go otvoriv tocno na denot koga ke porodiv bidejki taka treba zakonski