денес имаше пари на сметка за октомври, почнаа навреме да исплакаат... инаку мене од фондот ми одобрија до 20ноември боледување, а потоа успеав да се договорам со фирмата и користам 17 дена одмор...сакав да прашам за ноември месец бидејки коридтам комбинирано и боледување и одмор дали знаете од кој треба да очекувам пари и колку...од фондот или од фирмата...
Mamicki sakam da si zemam bolovanje i od komisija pa utre ke odam na specijalist za preporaka pa sto da kazam (lazam) ?
Со инвитро беше, така? Прв пат на комисија? За прво продолжување над 15 дена е доволно извештај за извршен трансфер, и извештај од позитивен тест за бременост, па матичниот ќе ти пише предлог за комисија. Или во извештајот ако одиш на преглед кај специјалист, ќе пишат болки, терапија,.. и да ти пишат совет за мирување.
Maticniot me prati na specijalist . Pa si mislev na specijalistot dali treba da mu izmislam nesto ili otvoreno da Mu kazam sakam boleduvanje. Da ,in vitro, prv pat na komisija.
Devojcinja za na komisija treba da se odnese moja zdravstvena kniska ili ke pomine samo so dokumentite od pregledi?
Не знам дали за тука ми е прашањето да си прашам јас можеби знае некоја. Цела 2017 не бев на работа односно од јануари до јуни на патолошка бременост, а од јуни сум на породилно отсуство на работа ќе се вратам март 2018. Ме интересира дали ми следува годишен одмор за 2017?
Да. Кога ќе се вратиш од породилно до 30.06 можеш да си го земеш цел одмор (ако ти го дадат), зависи од политика на фирмата. Инаку по закон, ти следува.
Здраво на сите...од 20.10 сум на комисиско боледување. Вчера го добив решението од ФЗО за исплата на плата. Што мислите, кога да ја очекувам првата исплата? Дали многу доцни исплатата? Во решението е пресметана сума по работен час, но таа пресметка одговара на платата што ја имам. Дали од таа сума ќе ми пресметаат 70%?
Јас мислам дека се зависи кога е однесено во фонд и кога зима плата фирмата. Јас прв пат земав пари минатиот месец и многу се изненадив што земав рано на 9ти..ама тоа било зошто на работа плата легнува обично на први, и колешката веднаш однела во фонд и сум влегла во првата група за исплата.