Патолошка бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од byby.13, 6 јуни 2015.

1. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.271
    Допаѓања:
    2.009
    Navodno fondot 45 dena pred termin otvaral porodilno. Od taa pricina. Kraen rok mi e pocetok na August.

2. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.174
    Допаѓања:
    22.483
    Не отвара, туку предлог ти дава за отварање. Е ти тука можеш одмор да си земеш, боледување од општ матичен.
    И комисијата ти дава предлог, не фондот.

3. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.174
    Допаѓања:
    22.483
    Ретко на која до 37 ма комисија и одобрува патолошка.
    До 45 дена пред термин е скоро па кај сите одобрувањето.
    Јас породилно отворив на 45 дена пред термин, а на денот на пораѓај само кај гинекологот матичен пријавив дека сум породена. Посекако од пред пораѓај дека ми беше отворено породилното, од тогаш ми се броеја тие месеци за породилно.

4. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    1.550
    Pa nz na mene do 37 mi bese odobreno a sega i na edna prijatelka isto do 37 i odobrija sledno pisuva novo konzilijarno i izvestaj od specijalist

5. Bebce ❤️❤️❤️

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    1.550
    Pa ne e bas retko toa izgleda vo skopje samo taka pravi komisijata

6. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.174
    Допаѓања:
    22.483
    Е кажи де дека не си од Ск хахаххаа
    Скопје е изгледа посебна приказна. Хахаха

На Dijana DM и Bebce ❤️❤️❤️ им се допаѓа ова.
  7. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    481
    Според закон максимум може до 33+4, бидејќи до тогаш се смета дека има ризик од предвремено. Мене ми го имаа одобрено до 33+2 и баш прашував познаници во фонд дали би ми ги одобриле за некој ден плус, зошто конзилијарното по приватните не е баш евтино и ми кажаа дека нема шанси повеќе од тие 2 дена да ми одобрат, противзаконски е. И терам со годишен одмор, лански и овогодишен од тогаш.

На Dijana DM му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bebce ❤️❤️❤️

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    1.550
    Pa da be ne sum ama treba sekade da e isto mnogu e rano 45 dena pred termin

9. Bebce ❤️❤️❤️

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    1.550
    Pa i ne protiv zakonski stom na nekoj odobruvaat ne moze kaj edni da moze kaj edni da ne moze kako sakaat tie taka si pravat

10. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.271
    Допаѓања:
    2.009
    Rano e zatoa I prasuvam kako e naj ok da postapam. A ocigledno Sk e druga prikazna :^)

На Bebce ❤️❤️❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.313
    Допаѓања:
    2.361
    Мене последен пат ми беше даден предлог конзулијарно за два месеца од приватна клиника со кое ми се паѓаше да ми се одобри 10 дена пред термин.И од фонд ми го одобрија а цела бременост сум на боледување.И после ќе отворам породилно не се многу денови.Не сум од Скопје

12. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.271
    Допаѓања:
    2.009
    Ocigledno samo vo Sk e 45 dena pred termin. Ic ne mi e jasno kako toa moze . Vo sk sekade mi go kazaa istoto deka 45 dena porano fondot otvara boleduvanje.

13. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.174
    Допаѓања:
    22.483
    Ама фондот не ти отвара боледување тогаш. Добиваш предлог за отварање. А ти, јас, било кој тие деновиме можеме со одмор, боледувања други( вон гинекологија) да си отвориме.

На Mimmi39 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    481
    Не е само во Скопје, законот важи на ниво на цела држава, тоа што во помали градови се сите тетки, стрини, комшики па ајде ќе ти дадеме боледување до 40та недела не е во ред и е противзаконски.
    Истото било и за лиценца за дискотека и за лиценца за кафичи и за се останато од што “си излегуваат во пресрет”.

И јас имам израснато во мал град и точно знам како е, еднаш немам отидено да извадам документи, сум се јавувала зошто нели од една шака народ, секој втор ти е некако близок.

Реалноста е дека патолошка бременост е наменета за жени со високоризична бременост и ризик од предвремено породување. Од 34та недела натака се смета бебето за комплетно развиено и дека може да преживее надвор од матката без нужда од инкубатор. Така што, де факто не е потребно мирување од 34та недела и затоа законот дозволува до 33+4.

На Dijana DM и Marijanche33 им се допаѓа ова.
  15. Bebce ❤️❤️❤️

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    1.550
    Vikas si ziveela epa sega ne zivees i ne e taka kako sto kazuvas se licno odam da si zavrsam rabota i nikoj nikade ne poznavam duri i vo skopje imav problem so fondot i licno sama otidev i si go resiv problemot i tie se lugje a ne samo ovie sto gi narekuvas tetki strini i ne sekoja rizicna i patoloska bremenost znaci deka ke se porodis do 34 nedela prvata bremenost bev do totalna plancentna previja i tie sto se bile so takva dinagnoza znaat sto znaci toa pa za moja srekja so miruvanje se porodiv vo 38 nedela i ne mozes da kazes deka tie sto ne se porodat do taa 34 nedela ne se za patoloska zakonot treba da vazi za sekade i mislam deka boleduvanjeto treba sa se smeni zakonski da se otvara na denot na poroduvanjeto i da pocne da se broe od toj den a ne mesec ipol porano pa go ostavis deteto na 7 meseci mozebi nekoj nemaat odmor za koristenje

16. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    481
    Јас не реков дека треба во 34та да се породат, и јас бев на патолошка и моментално сум 37+, меѓутоа дијагнозата е за предвремено породување, после 34та недела не се смета за предвремено породување и со тоа немаме право да се лутиме што не ни продолжуваат. Најважно е да си доносиме сите здрави и прави бебуши. Годишен одмор законски следува во секоја компанија, ако не ти го даваат може да се пријави во трудова инспекција. Факт е како гласи законот, по која основа ви одобруваат не навлегувам ниту е важно, супер за вас штом ви оди во лична корист.

Ако сакаме функционален систем, треба да ги почитуваме законите дури и кога не се во наша корист. И ние сме сами со сопругот тука, без баба сервис и мене не ми беше сеедно да треба порано да отворам породилно, ама како за сите така и за мене, тоа е.

17. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.271
    Допаѓања:
    2.009
    Девојки, ако го прекинам боледувањето, и се вратам на работа (не да користам одмор него да работам ) , кога се птвара патолошка? Некако ми е во глава две недело пред термин или сум грешка?

18. Bebce ❤️❤️❤️

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    1.550
    Posle toa ne te sleduva patoloska su odis na rabota dodeka si odis poslw toa ako sakas koristes odmor ako ne otvaras porodilno

19. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2021
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    903
    За ова баш општата матична докторка ми спомна дека паталошка давале најмногу до 34 недела, таков бил законот а изгледа одма потоа може да се отвори породилно?

20. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.619
    Допаѓања:
    7.523
    Не сум на патолошка ама правев муабет со матичниот, ми рече за помалку од 45 дена пред термин ако си на патолошка системот не давал можност да се отвори или продолжи боледување. Затоа може да се искористи боледување од општ матичен, дури и од општ забар. А истото важи за помалку од 30 дена за обична бременост. Да се користат обични боледувања од матичен гинеколог, па и патолошка може најкасно до тие денови пред термин. После мора породилно, или кој како ќе се закрпи..

На Mila0000 му/ѝ се допаѓа ова.