Патолошка бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од byby.13, 6 јуни 2015.

1. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.175
    Допаѓања:
    22.500
    Немораш одма. Ако имаш стар/нов одмор, боледување од општ доктор, заболекар, било кој специјалист, само да не е гинеколошки поврзано.

На Mila0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.046
    Допаѓања:
    4.508
    Грешка си. :)
    Ако се вратиш на работа, а потоа се јави потреба пак да бидеш дома, земаш боледување од матичен гинеколог 2 недели, па потоа со извештај од специјалист остануваш 1 месец на боледување, и ако уште треба мирување, одиш повторно на комисија. Значи, го одиш истиот пат како при првото отварање на патолошка.
    Породилно боледување може да се отвори и на денот на породувањето.

3. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    2.010
    :) Грешка се имам изразено. Мислев на породилно. Прашањето ми е ако се вратам на работа а до последниот термин ми остануваат цц месец и половина, дали имам обврска да отворам породилно порано недела / две или не? Ама како те разбрав немам таква обврска за порано отврање... Претпоставувам дека тој период се крати со после враќањето на работа . На пр. ако отворам породилно две недели порано , две недели порано се враќам на работа . Така ? :?::)

4. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.046
    Допаѓања:
    4.508
    Немаш обврска да отвориш порано. Можеш и на денот на породувањето (особено ако си царски, полесно се планира).
    Инаку, да, порано ако отвориш, порано се враќаш на работа.

На Dijana DM му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Karanfilce14

Karanfilce14 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2022
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    538
    Девојки ми треба совет :)
    После патолошка, искористен стар одмор ситно денови и плус 14 дена од општ матичен како можам да продолжам со боледување уште некој ден? Нели после 14 дена треба на комисија.. ние немаме право бидејки сме биле на патолошка ( за ова не сум сигурна како да имав прочитано неладе ) . Или ден два слободни денови да искористам на работа па после пак да земам од општ матичен ама па се фаќа во ист месец или не е битно тоа.

Последна измена: 16 јуни 2025
  6. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    625
    Од забар да пробаш земеш уште недела две?

На Karanfilce14 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    481
    ако направиш ден пауза, можеш уште едно боледување од матичен 14 дена, а можеш и од стоматолог 7 дена уште утредента по завршувањето од матичен, па откако ќе завршат тие од стоматолог пак уште 14 од општ матичен, ако би ти излегла во пресрет да отвори :)

8. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2021
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    903
    Како што знам од колеги, во еден исти месец општиот матичен доктор не можел по втор пат да ти отвори боледување, ќе мораш од друг доктор специјалист.
    Паталошка најкасно давале до 34 недела, после тоа можело да го отвориш породилното.
    Мојта општа матична максиум може да ми даде само 7 дена, а овде што читам ви имат давано до 14 дена.

9. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    481
    Може да ти даде боледување, само не со иста дијагноза и треба прекин од еден ден да се направи. За секоја дијагноза има предвидено колку денови боледување следува - од 7 до 15 дена. А ако земаш боледување од стоматолог, не е потребен тој ден прекин, туку ако завршува среда боледувањето од општ матичен, стоматолог го отвара од четврток.

На Karanfilce14, Ani93 и Mila0000 им се допаѓа ова.
  10. Karanfilce14

Karanfilce14 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2022
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    538
    Може да даде 14 дена само не разбирам зошто не излегуваат по пресрет особено на трудници. Ми даде мене 15 дена со крвна слика. А еве како што кажа и @EnaEnA30 ке ми продолжи уште 15 дена со прекин помеѓу двете боледувања

11. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2021
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    903
    Ќе ти даде со прекин во исти месец?

12. Sparkle1985

Sparkle1985 Активен член

Се зачлени на:
    29 декември 2024
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    34
    Треба во јули да отворам породилно. Ве читам по коментарите и не ми е јасно. Стариот одмор ке си го користам кога ќе ми заврши породилното. Зошто препорачувате да се користи пред породилно ?

13. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    1.550
    Па за да не ти пропадне летниот одмор затоа што одморот во повеќе фирми е поделен во две групи летен што се користи до декември и зимен што се користи до крајот на јуни, ако ти го дадат целиот одмор откако ке ти заврши породилно а сега си го отвориш породилното на време на денот на породувањето немораш да користиш одмор тоа си е твој избор

14. Sparkle1985

Sparkle1985 Активен член

Се зачлени на:
    29 декември 2024
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    34
    Законски одморот не смее да пропадне доколку си користел боледување или породилно.

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bebce ❤️❤️❤️

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    1.550
    Смее затоа што потпишуваш договор за одмор што и како ке се користи и доколку потпишеш дека за таа и таа год така ке се користи одморот а не го искористиш не се префрла за наредна год туку ти следува нов одмор распрашај се убаво мене сега ми пропаднаа 3 дена затоа што сум на патолошка но ми следува нов од 24 дена, стариот требаше да се искористи до крајот на јуни а јас сум на патолошка до фебруари што значи дека тие денови што не ги искористив до јуни ми пропаднаа

16. Sparkle1985

Sparkle1985 Активен член

Се зачлени на:
    29 декември 2024
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    34
    Дека прашав кога почнав со боледувањата ми кажаа дека кога ке ми заврши породилното ќе можам да користам 13 останати денови од 2024 и цел одмор заостанат од 2025.

17. Bebce ❤️❤️❤️

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    1.550
    Затоа ти реков прашај во фирма и види каков договор си потпишала за да не ти пропаднат во нашата фирма е така и таков договор потпишуваме што не е до нив доколку ни пропадне одмор, а тоа 13 дена од 2024 е сега летниот одмор и после уште колку ти остануваат од зимниот ти ако отвориш породилно во јули фактички во април ти завршува породилно и можеш да искористиш тоа ти е одмор само од една год а како мене што треба да се породам ноември ако не го искористам одморот пред да се породам ке ми пропадне затоа што на работа се враќам здравје бо јули што значи дека за таа год ке ми пропадне одморот но ми следува нов откако ке се вратам така ни е се правилата… изв на долгиот пост ама сакав убаво да објаснам на што мислам

На Sparkle1985 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bube15

Bube15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2011
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    52
    Здраво до тие што сте биле на патолошка додека си исплаќаат 70% ако не се лажам. А од кога ке останеш на породилно се исплаќа 100% просек од платите од претходна година или се зема просекот до кај си бил на патолошка?

19. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    248
    Додека си на патолошка земаш 70% од просекот на последните 12 плати. За породилно се зема просек од истите плати (12 плати пред да бидеш на патолошка-тие од патолошка не влегуваат во просекот).

На Mila0000, Bebce ❤️❤️❤️ и Bube15 им се допаѓа ова.
  20. Bube15

Bube15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2011
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    52
    Ти благодарам

На Marijanche33 му/ѝ се допаѓа ова.