Патолошка бременост

Discussion in 'Бременост' started by byby.13, Jun 6, 2015.

1. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Немораш одма. Ако имаш стар/нов одмор, боледување од општ доктор, заболекар, било кој специјалист, само да не е гинеколошки поврзано.

Mila0000 likes this.
  2. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Грешка си. :)
    Ако се вратиш на работа, а потоа се јави потреба пак да бидеш дома, земаш боледување од матичен гинеколог 2 недели, па потоа со извештај од специјалист остануваш 1 месец на боледување, и ако уште треба мирување, одиш повторно на комисија. Значи, го одиш истиот пат како при првото отварање на патолошка.
    Породилно боледување може да се отвори и на денот на породувањето.

3. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

:) Грешка се имам изразено. Мислев на породилно. Прашањето ми е ако се вратам на работа а до последниот термин ми остануваат цц месец и половина, дали имам обврска да отворам породилно порано недела / две или не? Ама како те разбрав немам таква обврска за порано отврање... Претпоставувам дека тој период се крати со после враќањето на работа . На пр. ако отворам породилно две недели порано , две недели порано се враќам на работа . Така ? :?::)

4. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Немаш обврска да отвориш порано. Можеш и на денот на породувањето (особено ако си царски, полесно се планира).
    Инаку, да, порано ако отвориш, порано се враќаш на работа.

Dijana DM likes this.
  5. Karanfilce14

Karanfilce14 Истакнат член

Девојки ми треба совет :)
    После патолошка, искористен стар одмор ситно денови и плус 14 дена од општ матичен како можам да продолжам со боледување уште некој ден? Нели после 14 дена треба на комисија.. ние немаме право бидејки сме биле на патолошка ( за ова не сум сигурна како да имав прочитано неладе ) . Или ден два слободни денови да искористам на работа па после пак да земам од општ матичен ама па се фаќа во ист месец или не е битно тоа.

Last edited: Jun 16, 2025
  6. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Од забар да пробаш земеш уште недела две?

Karanfilce14 likes this.
  7. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

ако направиш ден пауза, можеш уште едно боледување од матичен 14 дена, а можеш и од стоматолог 7 дена уште утредента по завршувањето од матичен, па откако ќе завршат тие од стоматолог пак уште 14 од општ матичен, ако би ти излегла во пресрет да отвори :)

Karanfilce14 likes this.
  8. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Како што знам од колеги, во еден исти месец општиот матичен доктор не можел по втор пат да ти отвори боледување, ќе мораш од друг доктор специјалист.
    Паталошка најкасно давале до 34 недела, после тоа можело да го отвориш породилното.
    Мојта општа матична максиум може да ми даде само 7 дена, а овде што читам ви имат давано до 14 дена.

9. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Може да ти даде боледување, само не со иста дијагноза и треба прекин од еден ден да се направи. За секоја дијагноза има предвидено колку денови боледување следува - од 7 до 15 дена. А ако земаш боледување од стоматолог, не е потребен тој ден прекин, туку ако завршува среда боледувањето од општ матичен, стоматолог го отвара од четврток.

Karanfilce14, Ani93 and Mila0000 like this.
  10. Karanfilce14

Karanfilce14 Истакнат член

Може да даде 14 дена само не разбирам зошто не излегуваат по пресрет особено на трудници. Ми даде мене 15 дена со крвна слика. А еве како што кажа и @EnaEnA30 ке ми продолжи уште 15 дена со прекин помеѓу двете боледувања

Mila0000 likes this.
  11. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Ќе ти даде со прекин во исти месец?

Karanfilce14 likes this.
  12. Sparkle1985

Sparkle1985 Активен член

Треба во јули да отворам породилно. Ве читам по коментарите и не ми е јасно. Стариот одмор ке си го користам кога ќе ми заврши породилното. Зошто препорачувате да се користи пред породилно ?

Mila0000 likes this.
  13. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Па за да не ти пропадне летниот одмор затоа што одморот во повеќе фирми е поделен во две групи летен што се користи до декември и зимен што се користи до крајот на јуни, ако ти го дадат целиот одмор откако ке ти заврши породилно а сега си го отвориш породилното на време на денот на породувањето немораш да користиш одмор тоа си е твој избор

14. Sparkle1985

Sparkle1985 Активен член

Законски одморот не смее да пропадне доколку си користел боледување или породилно.

jelo likes this.
  15. Bebce ❤️❤️❤️

Смее затоа што потпишуваш договор за одмор што и како ке се користи и доколку потпишеш дека за таа и таа год така ке се користи одморот а не го искористиш не се префрла за наредна год туку ти следува нов одмор распрашај се убаво мене сега ми пропаднаа 3 дена затоа што сум на патолошка но ми следува нов од 24 дена, стариот требаше да се искористи до крајот на јуни а јас сум на патолошка до фебруари што значи дека тие денови што не ги искористив до јуни ми пропаднаа

16. Sparkle1985

Sparkle1985 Активен член

Дека прашав кога почнав со боледувањата ми кажаа дека кога ке ми заврши породилното ќе можам да користам 13 останати денови од 2024 и цел одмор заостанат од 2025.

17. Bebce ❤️❤️❤️

Затоа ти реков прашај во фирма и види каков договор си потпишала за да не ти пропаднат во нашата фирма е така и таков договор потпишуваме што не е до нив доколку ни пропадне одмор, а тоа 13 дена од 2024 е сега летниот одмор и после уште колку ти остануваат од зимниот ти ако отвориш породилно во јули фактички во април ти завршува породилно и можеш да искористиш тоа ти е одмор само од една год а како мене што треба да се породам ноември ако не го искористам одморот пред да се породам ке ми пропадне затоа што на работа се враќам здравје бо јули што значи дека за таа год ке ми пропадне одморот но ми следува нов откако ке се вратам така ни е се правилата… изв на долгиот пост ама сакав убаво да објаснам на што мислам

Sparkle1985 likes this.
  18. Bube15

Bube15 Истакнат член

Здраво до тие што сте биле на патолошка додека си исплаќаат 70% ако не се лажам. А од кога ке останеш на породилно се исплаќа 100% просек од платите од претходна година или се зема просекот до кај си бил на патолошка?

19. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Додека си на патолошка земаш 70% од просекот на последните 12 плати. За породилно се зема просек од истите плати (12 плати пред да бидеш на патолошка-тие од патолошка не влегуваат во просекот).

20. Bube15

Bube15 Истакнат член

Ти благодарам

Marijanche33 likes this.