За породилно да ти почне поблиску до датум на раѓање на бебе и за да седиш повеќе дома, пред да треба да тргаш на работа.
Прокрварев 6 и 12 недела. Отворив боледување од 16 недела, а пред тоа лежев со користење одмор и сл. Денес бев на специјалист едвај ми продолжи боледување бидејќи повеќе не сум крварела. Дали треба постојано да крварам, што не е нормално, за да продолжувам боледување?
Доколку си користела боледување од матичен и од специјалист, нареден пат ќе ти треба конзилијарно мислење. Тие не прават воопшто проблем, ќе побараш упат од матичниот за конзилијарно на ГАК, имаат секоја среда, и ќе тераш така секој месец.
Девојки, вака каснат секогаш од фонд за исплата на надоместок на плата? Имам поднесено документи уште на 04.06 и сеуште нема исплата. Како добивате инфо од фонд? На бројот од веб страна што го имаат никој не се јавува Имам многу трошоци со клексани, утрогестани и пролутекс и триста чуда… не се постигнува веќе
Pa kaj mene ovoj mesec prv pat kasnea do sega ne sum imala problem denes duri mi pustija a sekogas zimav 12-13, ajde mozebi do posle ke ima i kaj tebe isplata a za zvonjenje neznam da ti kazam broj
Патолошка после колку време се зема.? Мене матичен ми даде 2 недели боловањње,поминаа тие 2 недели рече уште 1 месец треба да седам дома. Ме прати на специјалист (Чаир) бев кај него тој даде мислење и ми рече назад кај матичниот да одам за да ми даде уште 2 недели нешто така го разбрав. На маж му рекле дека треба од Букурешт да извади мислење за да ми дадат месец дена боловање. Од друга страна пак на работа денес ми рекоа ако планирам да седам дома да извадам патолошка за да ми плаќа фонд да не ја оптеретувам фирмата Реално може после месец дена ќе нема потреба веќе да седам дома на боловање какво и да е. Не знам сеа што да правам... Има некој совет...
Да им пишав ми вратија дека налозите се дадени за исплата, ама ете помина 16:00 часот и кај мене нема
После специјалист кога ќе бидеш при крај со боледувањето, ќе одиш во Букурешт. Ако имаш потреба од седење плус. Ако не ќе и кажеш на матичната дека толку сакаш.
Дали знаете оваа недела во Букурешт која смена е буквата А? Не можев цел ден да ги добијам на телефон.
Moze li da mi kazete, kako sega da prodolzam boleduvanje? Jas sum so ivf, tie dve nedeli od transferot veke mi pominuvaat, dobiv vcera pozitivna beta, sega prasanjeto mi e, vo ponedelnik mozam li privatno da otidam na pregled, i so toj izvestaj da mi prodolzat boleduvanje ili moram kaj maticniot ili vo cair ili kako? dali mora da e drzavna institucija ili mozam so izvestaj od privaten specijalist da go odnesam kaj maticniot i taka da mi se prodolzi? kako treba ? Mene mi vikaat od kaj maticnava deka mora sega da otidam na gak ili cair ili na maticen, mora da e od drzavnive a jas ne sakam, sakav da si ja teram privatno cela postapka. Me ubeduva deka mora da e drzavna institucija. taka li e? Da napomenam deka jas privatno si terav ivf privatno si pravev pregledi, i sakav i taka da prodolzam, iskreno ne sakav da imam rabota so drzavnive kliniki.