Па штом толку чекаш, може да не однеле, да фали нешто , а ти да незнаеш. Пиши мејл до фонд и ќе знаеш дали е комплетирано се. Сама носев и ми носеа 9 месеци, ниту еднаш ми немаа закаснето. Зошто на лице место ќе ти кажат одма, доколку нешто ти фали или не е како што треба. Ова мој најтопол совет.
Fala na sovetot. Jas sega prv pat cekam da stignat za maj od fondot i ne znam uste kako tocno odat rabotite. Mislev od fondot docnat, ama stom site dobile znaci ima nekoj propust kaj mene.
I spored mene e najdobro sama da si nosis dokumenti mozebi od firmata ne se odnele ili pak nesto fali kako sto ti kazaa i drugite na mene ova mi e vtora bremenost nitu prvata nitu sega mi nemaat zadocneto nitu za patoloska noti za kleksan ni pa za porodilno
А што документи се носат во фонд за патолошка? Прв месец ми е и мене што треба да земам и еве нема исплата за мај.
Штом ти е прва исплата мене ми бараа трансакциска сметка, боледувањето оригинален примерок и еден документ пополнував потоа чекаш да ти стаса решение на домашна адреса и после тоа има исплата
Изгледа и тоа е проблемот од кај матичната ми дадоа копија од боледувањето од комисијата документот што е.
А дали ви стаса решение на домашна адреса јас кога носам они сами си ги копираат документите од комисија оригиналите одат кај матичниот сигурно има некој пропуст направено ама што е најдибро понеделник да прашаш во фондот и да средиш за да добиеш што побрзо исплата
Јас се породив пред 2 месеци, а на патолошка бев од ноември 2024та, решение не ми стигнало. Мислам не стига секогаш
Мижеби од пошта не са ти го доставиле а дека не се пратиле од фонд не верувам затоа што сами од таму ми кажаа дека мора прво решение да стаса, с решението се дава лично на рака не може друг да го подигне па не сте биле дома или било што не ви е доставено а сигурно е пратени втор пат го поминувам истото и убаво прашувам во фондот дали имаат некој измени за тоа знам, во решението пишува што како и колку ке ти биде исплатено и ако не си задоволен можеш да понедесеш приговор затоа ми кажаа дека мора решение да има за секој предмет
Па не ми донесоа, а исплата имав две недели откако имав поднесено. И секој месец точно на исти датум ми пуштаа. Дури и послената исплата за патолошка ми ја пуштија уште непородена, а кај некои жени им ја пуштаат откако ќе се породат со прво породилно. А за дома постојано има некој, еве и јас дома бев. Никаде не одев , освен на прегледи.
Да на иста дата и кај мене има исплата а и кај мене не го дадеа на сопругот лично јас да сум бил, незнам како и да е сигурно е испратено а не е доставено затоа што тоа решение не е за дали ти е одобрено или не туку за тоа има направено пресметка како и колку ке ти биде исплатен колку од час ти е пресметано , не е битно тоа добро е па што има редовна исплата
Само нека се редовни. И трудничкото ми беше редовно, освен последното, ама пишав мејл, проблем со системот имале нешто.
Дали некој има познавање околу промена на матичен гинеколог, а во меѓувреме имам отворено боледување т.е патолошка бременост
Moze da smeni bez nikakov problem, jas so prvata bremenost koga bev na patoloska ne sakaa da mi prodolzat boleduvanje toj den koga imav zakazano utredenta koga otidov pak i im objasniv se ubavo i odnesev cela dokumentacija od prethodno mi prodolzija togas bev 6 mesec veke no mojoto maticen doj den bese zaminat na odmor i nemase koj da mi izdade predlog, zamenata ne mozesw zatoa sto nemal inf mojot maticen ne ostavil nisto i otidov vo fondot mi kazaa deka mozam da si smenam maticen i da mi izdade predlog taka i napraviv si smeniv maticen mi dade predlog mu kazav deka potoa sakam pak da se vratam kaj stariot mi rece ne e nikakov problem moze da se menuva vo sekoe vreme maticen
Jas imav taka problem i odluciv sama da si gi nosam dokumentite. Mene seuste mi nemaat isplateno za Maj mesec iako se e izregulirano. Prethodnata nedela se javiv vo FZO mi rekoa deka ovaa nedela ke ima, no ne mi preciziraa koj den.
Odnesov se sto trebase. Firmata ne odnela nisto. Inace kazaa deka za maj ke isplatele vo slednite 15 dena.
Здраво женскии Сакам да Ве прашам нешто во однос на патолошката бременост.Имено,прва бременост ми е меѓутоа имам некои компликации па зборнавме со матичниот гинеколог за паталошка бременост.Прашањето ми е : Дали постои услов односно дали треба да сум вработена повеќе од 6 месеци во фирмата за да може да ми одобрат или нештото важи само за породилно? Благодарам многу