Патолошка бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од byby.13, 6 јуни 2015.

1. Astrum.Obtutus

Astrum.Obtutus Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    621
    Абе 8ми е празник, јас земав одмор пред 23ти октомври (празник беше) не ми го рачунаа во одмор, туку ти кажа 9ти затоа ти реков. 9ти не е празник не можеш да го прескокниш па да го отвориш, најдобро ти е да си прашаш некој од таму ако треба порано оди или телефонски прашај и за 8ми како се рачуна да не те излажам нешто, првпат и јас отварам.

2. portokal*

portokal* Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2019
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    46
    Ве молам за одговор дали ако сум на патолошка и користам после тоа денови одмор, породилното не може да се отвори 45 дена пред термин туку мора 28? Бидејќи се прекинувала патолошката со користењето на одмор

3. Astrum.Obtutus

Astrum.Obtutus Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    621
    Патолошка даваат до 45 дена пред термин, ти ако сакаш можеш да го отвориш уште веднаш породилното, но ако имаш одмор зошто да не го искористиш. Мене никој не ми спомна дека не можело да се отвори 45 дена пред термин породилно. Ти даваат документ за на работа дур не се породиш, па кога ќе се породиш сопругот ќе иде по документи кај матична. Барем така мене ми кажаа.

4. Moon lovers

Moon lovers Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2020
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    92
    Да, доколку си на патолошка може да се отвори 45 дена пред термин породилно, но ако користиш нешто најрано што може е 28дена пред термин. Јас сакав да искористам две недели боледување но ќе ми фалеа два дена за покривање а немав одмор, па морав да го отворам породилното.

На portokal* му/ѝ се допаѓа ова.
  5. portokal*

portokal* Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2019
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    46
    Да ама сакам да го користам одморот па да отворам породилно 45 дена пред термин.Ми викаат така не можело,ако се користи одмор мора породилното да се отвори 28 дена пред термин.

6. portokal*

portokal* Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2019
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    46
    А дали може да им се каже на комисијата за последниот месец да не ми даваат патолошка за цел месец туку пола, бидејќи ќе користам одмор или не постои можност за такво нешто.

7. Moon lovers

Се зачлени на:
    19 октомври 2020
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    92
    Не знам дали е можно, колку дена одмор имаш да користиш?

8. portokal*

portokal* Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2019
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    46
    20

9. Moon lovers

Се зачлени на:
    19 октомври 2020
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    92
    Па немаш проблем, нека ти даде комисијата боледување 45 дена пред термин, па искористи си одмор и потоа отвори породилно.

На Astrum.Obtutus му/ѝ се допаѓа ова.
  10. portokal*

portokal* Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2019
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    46
    Па можно е порано да се породам и не ми одговара така ќе ми пропадне одморот,ама ок ќе направам некоја комбинација ќе видам како

11. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    889
    Допаѓања:
    1.311
    Дали може некој да ми каже ако земам конзилијарно мислење од приватните клиники дали треба отпосле пак да се носи некаде или матичниот средува?
    Дали знае некој дали во систина или ремедика може да се направи втор скрининг и воедно да се земе мислење, барем 2 месеци да мк го продолжат толку ми и треба ?

12. portokal*

portokal* Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2019
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    46
    Да може конзилијарно и од приватна клиника.Со конзилијарното се оди кај матичниот за предлог за комисија и со овие документи и конзилијарно и предлог се оди на комисија и обично даваат 1 месец, наредниот месец иста постапка.Да кога ќе одиш на скрининг прашај за конзилијарно само запази ги датумите не мора да се чека последен ден пред истекот на боледувањето, се оди порано.

13. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    889
    Допаѓања:
    1.311
    Јас ги носам документите до комисијата ?

14. portokal*

portokal* Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2019
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    46
    Најдобро сопругот или друг член од фамилијата,не мора ти пошто нели на боледување си и треба да лежиш дома.После комисијата кога ќе завршиш пак се оди кај матичниот издава боловање и се се предава во фирмата.Човечки ресурси носат во фондот.

15. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    423
    Некои фирми како мојата не носат до фонд, па можеби ќе треба и таму да носиш документи на крај. Прашај како е праксата во твојата фирма