Јас сум на боледување од почеток уште од трансферот во септември и планирам до крај здравје боже. На работа доста 'рмбав 8.5 години ко будала, а некои кретени си добија унапредувања, ама така е државно, 'гзолизачите идат погоре. Така што нека се сликаат сега. Два пати на кафе што им отидов па ми бараа помош одма дур сум таму да сум помогнела нешто. Мене шефот место да ми каже со среќа инвитро пред да земам одмор па боледување, ме праша "ако е неуспешно кога би се вратила на работа". Мајку ти.. Епа после толку години проблеми со циклус, хормони, инсеминации, едно, па второ инвитро ич не ми е гајле, само здравје боже да си растат бебушкиве, и здрави прави во мај да ми заплачат на гради и тие нервите да ми ги јадат , а не некои шефови со комплекси, има време за нив. Си наоѓам занимација, експерименти во кујната, нешто си преведувам материјали ако на некои блиски им треба помош, си читам занимливости на нет, серии, филмчиња, еве и тука на феминава по малку..време за себе.
Да само 70%, ама се снаоѓаме, ручек кај свеки, од татко ми ќе му "изнудам" 1000че од пензија да почасти хахаах... И онака на работа кога одев трошев по некоја 1000ка месечно за кафе, јадење, превоз..
И јас да се уклучам во темава за боледување Мене во комисијата ми кажаа во Јануари да дојдам со нова контрола и конзилијарно мислење. Дали конзилијарното мислење може да биде од доктори само од болницата каде што е правено ивф?
Zdravo imam Edno prasanje ovoj mesec bev nana komisija I mi odobrija patoloska,ama platata treba da ja zemam pola od rabota pola od fondot, od rab mi ja pustija od fondit ne. Kazete mi nekoj vakvo iskustvo I dali ovoj mesec ke zeam plats od fondot ilI kee me zaboravat, I dali ima odredeni dati koga pustaat od fond ili moze bilo koj den od mesecot?
Еве како мене ми кажаа од работа: Документите ги носат во фонд откако ќе се исплати платата за тековниот месец. Значи, ако платата се зема во период од 15-18ти (така е кај мене), после овие датуми ќе ги однесат во фонд. Кај мене имаше доцнење од 20тина дена на септемвриската плата, а за октомвриската сеуште немам исплата (цел месец веќе доцни исплатата). Пред комисија, мора повторно кај матичниот за да даде упатување до комисија. Без тој документ може да ја вратат од комисија.
@VenusVenus Јас го зимам од Систина конзилијарното и ми важи 60 дена, а може и од државна да се закаже за преглед и конзилијарно, имале термини преку матичен се закажувало и тоа конзилијарно е за 30 дена. Јас и онака си одам на преглед кај докторката во Систина еднаш месечно сега, таман неколку дена пред комисија си го темпирам, и тоа си се рачуна како нова контрола. @Lunabela И мене на почетокот ми се погоди за еден месец пола од работа, пола фонд, ама зависи кај тебе на работа како е. Кај мене се зима плата на 1, 2ри, и веднаш следниот ден откако ќе земат тие, колешките носат у фонд за мене. Така што за октомври ја земав половинката плата на 9 ноември, а за ноември цела (70%) ја земав на 14 декември, релативно брзо.
Ti blagodaram na informacijata, jas seuste cekam od fond I se nadevam deka ovaa godina kee zemam pola plata od fondot
@DuchessAnn Колку се плаќа во систина за конзилијарно мислење и дали тој документ го носиш подоцна во букурешт ?
Не платив за конзилијарно (може зошто сум пациент таму, не знам дал други плаќаат), и тоа заедно со извештај од преглед и предлог од матичен за боледување се носат во Букурешт. Само прајте копија од конзилијарното, мене ми го собраа од комисија, другите документи ми ги враќаат.
Имам едно прашање на 9- ти имам закажано на ГАК на специјалист за продолжување на боледување, имам и упат за крвна слика дали треба резултатите од крв да ги прикажам кај докторот на ГАК.
Девојки имам прашање: кога имате боледување во текот на бременоста, покрено со конзилиарно мислење, средствата за плата, паѓаат на товар на работодавачот додека сте на боледување или на товар на фондот? Благодарам